БИТКА НА РЕЛИГИИТЕ

БИТКА НА РЕЛИГИИТЕ
15-08-2016г.
24
Лентата

Египетският джудист Ел Шехаби е отказал ръкостискане със съперника си на олимпиадата в Рио Де Жанейро след първият рунд, в който е победен от израелеца Ор Сасон.

В спорта джудо ръкостискането е етикет, който трябва да се спазва.

Сасон е победил Ел Шехаби с две хвърляния, като го е задържал в схватка  около половин минута. 

След двубоя израелеца подава ръка на Ел Шехаби за традиционното ръкостискане, но Ел Шехаби отстъпва назад и поклаща глава в знак на несъгласие. 

Реферът е задължил Ел Шехаби да се поклони на съперника си.

Джудо играчите обикновено се покланят или стискат ръцете си в началото или в края на играта, като знак на уважение в японското бойно изкуство.

Ел Шехаби е отказал коментар по темата.

Според международната федерация по джудо, фактът, че борбата се е състояла между спортисти от такава национална принадлежност говори за напредък.

Говорителят на федерацията Меснер е коментирал, че се забелязва голям напредък, тъй като арабските страни вече приемат да се състезават в борба с израелците.

Той казва, че ръкостискането не е задължително, но поклонът е задължителен.

Меснер коментира също, че в крайна сметка, Ел Шехаби се е поклонил на съперника си принудително и отношението му ще бъде преразгледано след игрите, за да се прецени дали да се вземат по-нататъшни действия.

Ел Шехаби е бил подложен на натиск от ислямистки убеждения и националистическите гласове в Египет, за да се оттегли изцяло от борбата.

В четвъртък, Матаз Матар, тв водещ в Al-Sharq призовава Ел Шехаби да се оттегли:

"Синко, внимавай, не се самозаблуждавай, че играейки с израелски спортист ще направиш Египет щастлив. Египет ще е тъжен, Египет ще плаче, а ти в очите на народа си ще си предател. ".

Хишам Хатаб, ръководителят на египетският комитет по олимпийските игри е цитиран от всекидневника Ал-Масри да казва, че няма да има оттегляния и че ислямът ще играе в този мач без никакви проблеми.

Запитан дали ще има ръкостискане между опонентите, той отговаря, че делегацията не позволява смесване на политика със спорт.  

Египетският министър на младежта и спорта също е изказал мнение по темата коментирайки:

"Ние трябва да приемаме всякаква конкуренция независимо от всичко.

Египет е първата страна в арабския свят, която подписва мирен договор за нормализиране на взаимоотношенията с Израел след десетилетия на война. "

Цитирано от Ройтерс.

Източник:

independent.co.uk

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.