Къде хората живеят най-добре? ТОП 10

Къде хората живеят най-добре? ТОП 10
16-08-2016г.
30
Лентата

Стандартът на живот в много държави е толкова впечатляващ, че може да служи за пример на други. Такива са и страните в топ 10, класирани според световния индекс на организацията Social Progress Imperative.

Класацията показва къде хората живеят най-добре, учат, имат достъп до медицински услуги и оползотворяват най-пълноценно свободното си време.

1. Финландия –  Най-висок е рейтигът ѝ по критерии задоволяване на основни човешки нужди (здравеопазване, хигиенни условия, жилища), основи на благосъстоянието (образование, достъп до технологии), по продължителност на живот и по човешки свободи.

 2. Канада – Здравеопазването е впечатляващо, поне според организацията. Образованието и възможностите за реализация на 35-милионното население също са много добри добри.

3. Дания – Социалната мобилност и равнопоставеността в доходите са сред най-добрите в света. Основните човешки нужди са задоволени, но от има някои пропуски в  здравеопазването.

4. Австралия – Тя е държавата с една от най-добрите образователни системи в света. Реализация след университета, намиране на добра работа и голяма лична свобода са други предимства на страната. Изостава обаче по толерантност и интегриране на мигранти.

5. Швейцария – Стандартът на живот е особено скъп, но си заслужава, защото гражданите й имат чудесно здравеопазване, качественото хранене, а  достъпът до образование кара мнозина да се местят там.

6. Швеция – Вода в изобилие, високо ниво на здравеопазване и хигиенни условия. Фигурира в класацията заради качеството на хранене и човешки права.

 7. Норвегия –  Отлично качество на хранене, основни медицински грижи и образование.

8. Холандия – Считана за една от най-толерантните страни, с най-големи лични свободи и право на избор.

9. Великобритания – Влиза в топ 10 благодарение на добрите медицински грижи, качественото образование и елитните училища.

10. Исландия – Задоволява отлично основните човешки нужди, има и висок брутен вътрешен продукт на глава от населението.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.