За Столична община пиарът е по-важен от реалността

За Столична община пиарът е по-важен от реалността
25-08-2016г.
48
Гост-автор

Отново протест и отново пред съда.

Мисля си, какво ли щеше да е ако хората вместо общата фраза"съдебна реформа", която е вече доста употребена от политици и то не в полза на обществото, а на собствените им сметки, просто поискат три неща:

1. Съдебни заседатели не само на първа инстанция

2. Премахване на политическите квоти при избора на ВСС - който кадрува в цялата съдебна система, и ръководствата на съдилищата и прокуратурата и

3. Въвеждане на нов състав в НК, предвиждащ, който осуети наказателно преследване или налагане на наказателна мярка, съответна на извършено престъпление да се наказва със същото наказание. Тогава всеки съдия, прокурор или следовател ще знае, че рискува да отнесе същото наказание, което осуетява да бъде наложено на друг и сигурно ще се замисли дали да вземе едни пари.

Не, че корупцията не е престъпление, но просто трудно се доказва, а другото е видно за всички и всеки съвестен журналист може да даде "законен повод" на някой прокурор да започне преследване срещу такъв магистрат, следовател и т.н.

За политическите квоти вече е говорено - омагьосан кръг - монополи и мафия финансират политически субекти, срещу чадър в съдебната власт, който политиците могат да им осигурят чрез влиянието си върху нея - т.е чрез квотите при назначенията.

А относно съдебните заседатели - гледайте някой американски филм и вижте как функционира. Дори се сещам и за един руски - "12" на Никита Михалков.

12 или 20 съдебни заседателя трудно се купуват, избират се от хората и не са съдии - за всяко дело са различни и представляват обществото.

По-добре е хората да са в съда, отколкото на улицата. Да видим тогава, дали ще има пуснат с условна присъда шофьор, убил дете на пешеходна пътека или отървал се политик, за който цялото общество знае, че е виновен.

Съдът трябва да убеждава в справедливостта, която раздава още в съдебната зала, затова трябва да участва обществото, чрез съдебни заседатели. После е късно.

* Заглавието е на редакцията

   Автор: Ирина Абаджиева - Репуц

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.