Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!

26 August 2016   0

Автор Адриана Аврамова

Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!

След еуфорията около спечелването на бронзов медал от златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на олимпиадата в Рио, LENTATA.COM потърси Нешка Робева, за да ни разкаже – колко струва успехът,  как се създава спортен дух и ще имаме ли нови златни момичета.

Как приемате еуфорията около спечелването на бронзивия медал на Олимпиадата от нашите момичета?

Според мен това не е еуфория, а заслужени поздравления за един дългогодишен труд, увенчан с важен медал, който е за цяла България и необходим за българския спорт.

Момичетата преживяха много емоции през последните два месеца, бяха на ръба да се откажат, но все пак събраха сили. Какво говори това за тях като характери и смятате ли, че именно спортът ги направ толкова силни?

Определено. Спортът ражда личности. Е, вярно, понякога и безличия, но тези момичета издържаха. Вие си спомняте какво беше по време на Европейското, какво се случи, как бяха нападнати, как влезе нов състезател, те издържаха всичко. Те са здраво стъпили на земята и добре подготвени.

Как мислите им се отрази инцидентът с Цвети Стоянова?

Аз не съм толкова вътре в нещата, но предполагам, че много тежко. Едни момичета, които бяха свикнали само на суперлативи, изведнъж бяха нападнати. Те не знаеха къде се намират, затова се радвам, че преживяха всичко това и изпълниха задачата си. Няма спортист, който да не тръгва към една олимпиада с мечта за победа.

Те наистина бяха нападнати от много хора, след като решиха да продължат участието си, според някои - те предадоха Цвети - предадоха ли я наистина?

Винаги съм възпитавала и собственото си дете, както и момичета, с които съм работила - болката е еднакво силна - едни крещят и демонстрират, а други гълтат навътре и преживят по-тежко. На това учи спортът - да преглъщаш болката и да продължиш. Аз не знам дали Цвети щеше да се възстанови по-бързо (най-напред да благодарим, че не завърши трагично този случай), но дали щеше да се възстанови  по-бързо, ако те не бяха продължили - никой не знае.

Това са момичета, които осъзнаха, че се явяват на едно състезание не само от свое име, но и от името на една нация.

Смятате ли, че ще има ново поколение златни момичета?

Смята, че там, където е текло, пак ще тече, както е казал народът. Трябва да поздравим и другите момичета, които не бяха в светлината на прожекторите - Невяна Владинова, която преживя много, тя се представи достойно. Ако работи както досега, мисля, че има голяма перспектива, както и пред  Катрин, и другите. Всичко зависи как ще работят. На ансамбъла ще му е по-трудно, защото сменят поколение, но ще се подготвят.

 Виж още от Интервю »

Благовест Асенов:  Прави се опит нормалният, родолюбив българин да е дискриминиран, заради едно малцинство!

Благовест Асенов: Прави се опит нормалният, родолюбив българин да е дискриминиран, заради едно малцинство!

Lentata.com разговаря с Благовест Асенов от „Национална съпротива“ за това – защо се създава това напрежение в съботна София, какво всъщност целят с тяхната кампания – „Да изчистим боклука на София“, защо според тях не трябва да се провежда гей прайд и какво отговарят на обвиненията в агресия, хомофобия и нео-нацизъм.

09 June 2017

Харалан Александров: Борисов е драматично зависим от прищевките на тълпата и интересите на олигарсите

Харалан Александров: Борисов е драматично зависим от прищевките на тълпата и интересите на олигарсите

"Политическата кариера на Борисов е логичен завършек на кариерата му на охранител и че възложената му задача е да охранява олигархията в България от потенциално възмездие, като същевременно ощастливява гневната тълпа. Той се справя перфектно".

22 May 2017

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари е най-търсеният специалист, когато става дума за превод и комуникация с преминаващите нелегални мигранти и бежанци. Роден в семейството на сириец и българка, Алгафари отлично познава проблемите на Близкия и Средния Изток и ситуацията в Сирия. Какво се случва в момента с бежанските потоци, минаващи през България? Защо държавата ни на практика е разграден двор, трябва ли да се страхуваме от „спящи клетки“ на „Ислямска държава“ у нас?

15 April 2017

Коментари


Специален коментар