Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!

26 August 2016   0

Автор Адриана Аврамова

Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!

След еуфорията около спечелването на бронзов медал от златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на олимпиадата в Рио, LENTATA.COM потърси Нешка Робева, за да ни разкаже – колко струва успехът,  как се създава спортен дух и ще имаме ли нови златни момичета.

Как приемате еуфорията около спечелването на бронзивия медал на Олимпиадата от нашите момичета?

Според мен това не е еуфория, а заслужени поздравления за един дългогодишен труд, увенчан с важен медал, който е за цяла България и необходим за българския спорт.

Момичетата преживяха много емоции през последните два месеца, бяха на ръба да се откажат, но все пак събраха сили. Какво говори това за тях като характери и смятате ли, че именно спортът ги направ толкова силни?

Определено. Спортът ражда личности. Е, вярно, понякога и безличия, но тези момичета издържаха. Вие си спомняте какво беше по време на Европейското, какво се случи, как бяха нападнати, как влезе нов състезател, те издържаха всичко. Те са здраво стъпили на земята и добре подготвени.

Как мислите им се отрази инцидентът с Цвети Стоянова?

Аз не съм толкова вътре в нещата, но предполагам, че много тежко. Едни момичета, които бяха свикнали само на суперлативи, изведнъж бяха нападнати. Те не знаеха къде се намират, затова се радвам, че преживяха всичко това и изпълниха задачата си. Няма спортист, който да не тръгва към една олимпиада с мечта за победа.

Те наистина бяха нападнати от много хора, след като решиха да продължат участието си, според някои - те предадоха Цвети - предадоха ли я наистина?

Винаги съм възпитавала и собственото си дете, както и момичета, с които съм работила - болката е еднакво силна - едни крещят и демонстрират, а други гълтат навътре и преживят по-тежко. На това учи спортът - да преглъщаш болката и да продължиш. Аз не знам дали Цвети щеше да се възстанови по-бързо (най-напред да благодарим, че не завърши трагично този случай), но дали щеше да се възстанови  по-бързо, ако те не бяха продължили - никой не знае.

Това са момичета, които осъзнаха, че се явяват на едно състезание не само от свое име, но и от името на една нация.

Смятате ли, че ще има ново поколение златни момичета?

Смята, че там, където е текло, пак ще тече, както е казал народът. Трябва да поздравим и другите момичета, които не бяха в светлината на прожекторите - Невяна Владинова, която преживя много, тя се представи достойно. Ако работи както досега, мисля, че има голяма перспектива, както и пред  Катрин, и другите. Всичко зависи как ще работят. На ансамбъла ще му е по-трудно, защото сменят поколение, но ще се подготвят.

 Виж още от Интервю »

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си. Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”). Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”. Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

13 December 2016

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: „Надали има граница в Европа, която може да устои на няколко милиона, ако упражнят натиск на границата, защото това са жени, деца, младежи... Какво, да стреляме по тях?...Как да ги спрем....насила?...Тя Германия не може да се справи, ако влязат 2 милиона...камо ли за една малка България, с нашите финансови възможности... Забавихме се и за това изпаднахме в положение да зависим от това какво ще кажат в Турция.”.

26 September 2016

Коментари


Специален коментар