МИГРАЦИЯТА В ЕВРОПА: КАРТА НА ПРОБЛЕМА

МИГРАЦИЯТА В ЕВРОПА: КАРТА НА ПРОБЛЕМА
28-08-2016г.
125
Лентата

Знаехте ли, че поляците представляват най-големият процент от родените в Норвегия мигранти? А, знаехте ли, че най-многобройните мигранти в Ирландия пристигат от Обединеното кралство? 

Тези 4 карти, създадени от Jakub Marian,  чешки езиковед, математик и художник, се основават на проучване на Организацията на бединените нации за международна миграция, проведено през 2015 година.

Те показват европейска миграционна карта, разделена на 4 по-малки карти. 

Първата карта показва процентът на родените мигранти във всяка държава.

1. Брой на родените в чужбина хора, като процент от общия брой на населението.  

В светлината на Brexit, някои би очаквал, че тъкмо Великобритания ще е водеща на тази карта, но тя дори не е в топ 5.

Най-високият процент на мигранти, родени в чужбина е в Люксембург (45,9%), следва Швейцария (29,6%), Швеция (18,5%), Австрия (17,4%), Естония (15.8%) и Германия (14.5%). Великобритания идва с 13,4%.

Marian използва данни на Евростат във връзка с подадените молби за убежище. В периода между януари 2015г. и юни 2016г. той илюстрира кои страни са най-засегнати от миграционната криза. Австрия и Швеция са били единствените страни, които са регистрирали над 1% увеличение  на родените при тях мигранти от общия брой, за разлика от Германия, която е показала увеличение с по-малко от 1%.

Втората карта показва най-често срещаният произход на този брой мигранти.

2.(сн.2) Откъде идва по-голямата част от имигрантите?   

Най-високият дял на имигранти във Великобритания през 2015 г. е приветстван от Индия. За Норвегия това е Полша, за Австрия и Швейцария е съседна Германия.  Повечето от чуждото население, родено в Ирландия идва от Великобритания.    

 Имигрантите във Франция, Испания и Португалия идват от юг (Алжир, Мароко и Ангола ).  

За Гърция и Македония, това са албанците. Полша и Чехия са видели най-много имигранти от Украйна.  

В много страни от Източна Европа, Русия е предоставила най-много имигранти. 

Третата карта показва дали броят на мигрантите намалява или се увеличава.

3. Как броят им се променя през годините.

Marian показва как политическите катаклизми от последните пет години са засегнали първоначалните цифри имиграцията.

Люксембург, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия, който показват най-висок процент на родените в чужбина хора, в сравнение с общата популация, са срещнали най-голямо увеличение в имигрантското население между 2010 и 2015 г. Великобритания и Финландия, са след тях.

Страните, които са изпратили най-много мигранти са били Полша, Сърбия, Германия и Румъния.

Четвъртата карта показва имигрантското  население, което увеличава броя си най-много.

4. Популациите на имигрантите, които се увеличават най-много във всяка страна.

В четвъртата и последна карта, Marian показва как популацията на имигранти се увеличава най-много във всяка страна, чрез сравняване на стойностите на ООН от 2010г. с тези от 2015 г.

 Някои страни, като Полша и Гърция, показват спад в техните имигрантски населения, като процент от населението.

За около половината от европейските страни на карта 2, остават почти същите цифри от 2015 г., включително индийците към Великобритания, британците към Ирландия и поляците на Норвегия.

Разлики има в другите страни – повече кубинци в Испания (Мароко преди това) и по-малко руснаци, които се движат към страните от Източна Европа, както и увеличение на сирийци като процент от населението на Швеция.

Въпреки това, тези цифри, особено там, където са показани спадове, също могат да са резултат от общ спад на населението като цяло.

Използваните обозначения и представянето на материала на тези карти не предполагат изразяването на становище от страна на Световния икономически форум за правния статут на всяка страна, територия, град или област или на нейните органи, или във връзка с определянето на границите на техните граници.

***

Източник:

www.weforum.org

Превод: Екатерина Дачкова

Илюстрация: Independent.co.uk

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.