Живот под наем. Защо българите все по-рядко имат свой дом?

Живот под наем. Защо българите все по-рядко имат свой дом?
28-08-2016г.
51
Лентата

Дали изрази като „бащино огнище“ и „родна стряха“  вече изгубиха своята ценност? И защо „дом под наем“ е реалност за все повече хора в България?

Проблем 1: Обезлюдяването на села и малки градове за сметка на столицата

Българите напускат „бащината къща“ с цел по-доходоносна работа и по-хубав живот за цялото семейство. Най-често се налага да заживеят под наем. В България изборът е доста ограничен. Той се свежда до столицата или просто по-големия град в съседство. Но това е най-лесната част, разбира се.

Тогава започват терзанията.

Изберат ли малкия съседен град се налага да се примирят и с малките възможности, които може да им предложи. Въпреки че процент хора предпочитат това, отколкото да делят собственото си жилище с още две семейства. Но най-предпочитана остава столицата, което води до друг проблем.

Проблем 2: Пренаселването

Повишаващият се стандарт на живот в столицата и напливът на хора към нея водят до необходимост от изграждане на нови жилищни кооперации. Една прогноза гласи, че и в следващите години групите на живеещите под наем ще се умножават.

Но това не се случва само и единствено в България, а изобщо на Стария континент. Основна тенденция от 2010 година насам е процентът на живеещи в собствено жилище да намалява. В България обаче, това най-често се дължи на липсата на пари. Българите вече все по-трудно си пзволяват да си купят свое жилище. И ги е страх от кредити, защото работата им често е несигурна.

Проблем 3: Бедност и несигурност у нас, свобода на Запад

В Германия почти половината население живее под наем. Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми.

В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат "покрив" на пазарни цени, също надхвърля 30%.

4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33.7% - в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания - 66.5%, и Латвия - 65.1 на сто. А в Хърватия рекордните 72.6% живеят в къщи.

В България...нас статистиката не ни лови. С отчайващата минимална заплата и безпощадното обезлюдяване на държавата, без  нейните 2-3 големи града, не можем да очакваме друго. И ни става все по-скъпо – да купуваме  дом, а и да живеем под наем в такъв.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.