Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел

29 August 2016   0

Автор Гост-автор

Интервю на Христина Христова с Калоян Методиев за Мемория

Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел

– Според теб какви реални договорености очакваше да направи Борисов при посещението си в Турция? Каква беше целта му и имаше ли полезен ход?

– Никакви. Той не е в позиция да постига договорености. Може само да се надява на отсрочки във времето. Който не си охранява границите и не взима правилни решения навреме, се озовава в подчинено положение. За съжаление заложник в случая стана целият български народ. Борисов направи купища грешки, които се налага да поправя в скоростен порядък. Трябва незабавно да затвори границата. Оцеляването му в политиката вече зависи от това.

– А какви са очакванията на Ердоган от България? Кои са целите на турската политика, в които ние се вписваме, и изгодни ли са те за нас?

– Ердоган няма очаквания,  а само желания към България, които се изпълняват едно по едно. Списъкът набъбва всеки ден: оставяте този посланик, въпреки че се намесва във вътрешните ви работи и ви унижава; толерирате моята партия, регистрирате я; българското мюфтийството работи с мен и гостува на моята партия в Турция; предавате ми който искам без съд и присъда и т.н. Накрая ще направи така, че България да се командва дистанционно от едно политико-религиозно-етническо малцинство.

– Борисов каза, че е можел в Истанбул за няколко часа да реши проблемите на България с бежанците, но не го е направил в името на европейската солидарност. Допускаш ли, че това е така и че България може да се договаря с Турция зад гърба на ЕС?

– Това е нелепо. Той няма такава тежест на международната и регионална сцена. От повече от година няма такова нещо като европейска солидарност. Това го говорят само провалената Меркел и Борисов. Винаги твоят народ и твоите интереси трябва да стоят над тези на някакви международни организации, съюзи или форуми. Когато интересите ти съвпадат с тези на други страни, правите група. И какво точно може да предложи България на Турция, че да се договаря с нея – пазари, проекти? Или с какво я респектира – армия, оръжие, достойно поведение? Територията ни е интересна – нищо друго. Ние сме вафла, която Ердоган приближава към устата си и може по всяко време да схруска. И няма нужда да го прави с военна сила. Пуска потоците, променя етническия баланс в България; неговите структури, за които споменах, са готови и поемат нещата в своите ръце. Българската държава му помага с грешната си външна политика и отказа си да охранява границите.

Защо броят на нелегалните мигранти, влизащи в България, се увеличава, въпреки споразумението с Турция? Не би ли трябвало да е обратното? Преувеличена ли е опасността, че се пълним като басейн с мигранти и потокът вече няма накъде да се оттича?

– Защото споразумение се прави между страни, които си имат доверие и са предвидими. Ердоган свали самолета на руснаците, спря тока на американците в базата „Инджирлик“, където има атомни ракети. Не му пука от ядрени сили, не се съобразява с никого и нищо. Та от една безпомощна Европа ли ще се спре. Оставили са България да се пържи на бавен огън, да се изпразва демографски и сама да се търколи в краката му. Метафората с басейна е истина. Населението ни в момента се подменя. Младите българи масово бягат от страната, а на тяхно място идват млади мъже от Азия и Африка. Знаем как свършват подобни истории.

Освен това споразумението все още е в сила, но потоците не спряха от подписването му през март насам. В България постоянно има увеличение на потока от хора. Вече клечат край магистралите. Говоренето не е важно, а това, което се случва в действителност. Фактите са безпощадни.

– Как ще тълкуваш намерението на Унгария да върне 20 000 мигранти на Балканите и тезата, която развиха някои медии, че сега трябва да се защитаваме от Вишеградската четворка и от Австрия, които започват да се изказват и да действат все по-радикално по отношение на бежанците? Орбан например заяви, че ще строи втора ограда, а Австрия се изказа много остро за преговорите с Турция и за отпадането на визите за турски граждани.

– Унгарците са си прави за себе си. Пет страни предложиха преди година на Борисов да строят стена на българо-турската граница, да помагат с пари и хора за охраната. На крака му идваха, молиха го. Той отказа. Журналистите да го питат с какви мотиви. Че и сега ги напада. Румънският премиер обяви, че се присъединява към Вишеградската група, която е на път да стане най-влиятелния субект вътре в Съюза по отношение на мигрантската криза и отбраната на Европа. Лошата новина е, че те презират нашия министър-председател и вече не искат да ни пазят, а да ни ползват за буферно гето. Не обвинявам нито една от тези страни. Дори Сърбия, която не е член на ЕС и НАТО, има по-добър диалог с тях, отколкото ние.

– Как ще тълкуваш думите на Борисов, които бяха цитирани от срещата му с Ердоган – „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“? Започва ли някаква линия на противопоставяне между Вишеградите и Балканите, в това число и България?

– Да, тя е факт. Още от миналата година, когато го поканиха на среща, а той обяви по медиите, че се е обадил на канцлера Меркел да й каже, че отива само да ги чуе, ама нямало да се присъединява. Тогава го прецениха и го отписаха. Това не e поведение на национален политик. Сам си го направи.

Какъв е коментарът ти за оценката на Борисов за Ангела Меркел в интервюто му пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: „През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят нямаше по-успешна политичка от Ангела Меркел. Тъкмо на нея до голяма степен дължим факта, че Европа намери изход от финансовата и от гръцката криза“?

– Меркел е канцлер от 11 години. Тя управлява Европа през този период. На сметката й е бежанската криза, Брекзит, разделението вътре в Съюза, терористичните реалности. С кое точно е успешна? Самият Хелмут Кол се отрече от нея и я обвини за случващото се. Ако има някой, който разрушава Европейския съюз, това е Ангела Меркел. Вишеградската група се бори за спасяването на ЕС, а тя почти го разби. При тази нейна „успешна“ политика, защо България се търкаля в краката на Ердоган? Защо темата за разпада на ЕС е номер 1 на Стария континент? Защо Ципрас каза вчера, че Евросъюзът е пред колапс? За мен оценката за Меркел е точно обратната на Борисовата. Подмазвачеството никога не е носило нищо добро. Когато е толкова долнопробно, носи негативи както за българския премиер, така и за народа, който той представлява. Жал ми е.

– В същото интервю Борисов каза: „Държавите от Вишеградската група ни предложиха пари, за да построим ограда и по границата с Гърция. Но ние не го искаме. Много добре си спомням колко щастливи бяха българите, когато най-сетне получиха възможността свободно да пътуват из Европа.“ Моля те поясни ми – свободното пътуване не означава ли преминаване през КПП? Или „свободно придвижване“ означава всеки да си минава границата, където поиска? Ти минавал ли си през горите и планините, като отиваш в Гърция или в друга държава от ЕС?

– Няма как да коментирам тези несвързани и объркани твърдения. Обидно е за мислещата част от българския народ да я замерят с клишета в насипно състояние. Ние се редихме на опашки с часове пред западните посолства. Като студент стоях на минус 20 градуса на снега на една огромна опашка през нощта за шенгенска виза. Явно сме втора категория хора. Нахлуващите от Азия и Африка, които плащат по 10-12000 евро на трафиканти, са по-привилегировани от нас – минават както, откъдето и когато си искат. Мнозина получават и нови идентичности. Вчера джихадист – днес бежанец с ново име. Това, което се случва, е някаква лудост от гледна точка на морал, национална сигурност и политика.

– Има ли разлом в ЕС по отношение на бежанската криза и до каква степен той ще се задълбочи? Кои са лагерите днес в Европа и къде е България в тази нова геополитическа ситуация?
– Разломът е огромен. От едната страна е Меркел и чиновниците от Европейската комисия. Френският президент върти около тях, но е притиснат от катастрофалния си рейтинг и излязлата от контрол ситуация с ислямските и африкански общности във Франция; тероризмът там стана част от пейзажа. От другата страна са Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения, Румъния, Австрия, Хърватия… Към тях започват да се присъединяват тихомълком и страни като Дания, които не искат споразумение с Турция. Скандинавските страни нямат избор, защото се задъхват от мигрантските потоци, социалните им системи не издържат, престъпността расте. Британците започнаха да събират багажа. България се е закачила за полата на Меркел. Аз не разбирам такава политика. Тя е недалновидна, лишена от логика, от обща култура, от познаване на историята, на геополитическите процеси, на националната сигурност, на дипломацията, на демографията.

Вчера на Берлинската среща чух поредната глупост, която ме плаши. В такъв преломен момент Борисов отново заговори за пари. На Италия и Гърция давали, а на нас не давали. Сигурен съм, че точно сега от Европейската комисия и канцлерството ще му дадат колко поиска. Всичко е на тезгяха – и държавата ни, и хората й.

– Освен дипломацията, и въпреки че за много мерки вече е късно, какви трябва да бъдат действията на правителството оттук нататък, за да се справим? Какво би направил ти например, ако днес беше на мястото на премиера?

– Бих поел политика на нулев прием. Като Австралия. Запечатване на границата. Като Унгария. Струпване на цялата налична военна, полицейска, доброволческа сила – човек до човек. Оправяне на отношенията, които се развалиха с Вишеградската група и Австрия. Приемане на помощ от тях и от Сърбия, Румъния за обща отбрана (жива сила и финансови ресурси). Паднем ли ние, вълната идва до техните граници. Експертна помощ от страни, които имат опит в строежа на подобни съоръжения и опит със заплахите от подобни общности. Изтегляне на контингента от Афганистан и разполагането му по границата. Това са стъпките, които не търпят отлагане.

Цивилизационният избор днес е между Източна Европа и Азия, между християнските ценности и Ориента. Още не ни е дошло времето да се връщаме в Ориента.

Ясно и категорично трябва да се заяви на Анкара, че няма да толерираме политика на изнудване с бежанските потоци. Ако искат да сме комшии и партньори в НАТО, да си ревизират политиката. Ние сме суверенна национална държава и трябва да следваме своя политика. Затова Вишеградската група стана толкова силна. Защото го разбра и направи. Моментът за нас е исторически. България наближава важен кръстопът.

***

Източник: memoriabg.comВиж още от Интервю »

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си. Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”). Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”. Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

13 December 2016

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: „Надали има граница в Европа, която може да устои на няколко милиона, ако упражнят натиск на границата, защото това са жени, деца, младежи... Какво, да стреляме по тях?...Как да ги спрем....насила?...Тя Германия не може да се справи, ако влязат 2 милиона...камо ли за една малка България, с нашите финансови възможности... Забавихме се и за това изпаднахме в положение да зависим от това какво ще кажат в Турция.”.

26 September 2016

Коментари


Специален коментар