Специален коментар -

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

17 September 2016   0

Автор Мартин Карбовски

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

Искам да съм честен с моите приятели Боршош и Светльо Желев. Дилов ще ме ругае, но не ми държи сърчицето. Ще си кажа.

НДК по крилото на ГЕРБ създава нов Съюз на писателите (СБП), като от едно време, с много по-малки претенции, но с много повече щети.

Партията се съединява с държавата точно в момента, когато през държавни пари и държавни институции се награждават неизвестните и послушните, нашите си нахлебници и не-отказващите се да висят по офисите на чиновниците за нови проекти. Подмазвачи и некадърници, удобни като джоб, в който могат да се събират сухи трохи, джоб удобен, за да извадиш утре от него "интелектуалци", "общественици" и водещи партийни кадри.

Бях си обещал да не казвам думата " некадърници", тя в нашето не-славно минало значеше само завист от един нахлебник на друг. Днес обаче не се издържа. Започва нова тоталитарна епоха с участието на Георги Мишев и следващите Недялковци.

Онези, които днес цицат партията-майка за димитровски награди, а утре ще й ритнат едно текме. Нова епоха, с нови празни речи и липса на детския глас, че Царят е гол.

Та вие възпитавате нови Стефан Цаневци, Йордановци, само че без онзи малко талант, който имаха старите палачинки. Кой прави това, за какво ви е, толкова ли е евтино?!

Нахлебниците се познават по тяхната приемственост. Само случайно видях Михаил Белчев тия дни. Нищо лично.

Но, ако си поет и свободен човек - мястото ти не е сред общинарите - та дори да имаш една гениална песен за София. А ти нямаш. Мястото ти не е там, където се споменава "какъв хубав град е София", от-по-между-другото.

Абе да ви еба майката. Не виждате ли на какво приличате, на какво подражават тези форуми - на Перото, на Общината, а утре и на Партията. Не виждате ли, че награждавате ваши проекти, ваши хора.

Не виждате ли, че не произвеждате култура, а слагачи, без свобода, без права, без сърца. Не виждате ли, че БНТ няма какво да излъчи освен срам?!

А вие поети и млади момичета - не виждате ли, че ви слагат на копанката на следващата единствена партия, която днес ще ви даде проект, утре апартамент, другиден бенефис - но вие ще сте в жалката зала на славата до Калотина, в мазето на квази-партийната пропаганда, в мазнината на политическото слагачество, което днес не ражда Радой, докато новините за успехите в млеконадоя са вече на първа страница.

Майка ви курва - честно. Не мога да повярвам как регенерирате най-скапаните черти от българската интелигенция, без да е хлътнал гробът на Милко Балев още.

Това ли ви беше свободата, плешиви курви безебни, едва 25 години минаха от последните конгреси на ресорните интелектуални организации - и вие, копелета без срам ги възстановявате?! Без пазар? Без гласуване, спор, мечтаене, блян?!

В страна, където всеки втори си плаща, за да си чете книгата - само това оставаше - награди на Перото, че и награди на общината. После награди на Бъчварова, после на друго ТКЗС и после награди на пожизнения министър-председател. Алоу, накъде пътувате, роби, накъде гребе тази галера, вечно ли искате да живеете, че допускате да забравите тъмните дни и да ги прокламирате като светло бъдеще?!

Извинявам се. Не, не се извинявам. Просто не мога да повярвам.

Не мога да повярвам как нашата култура пропусна шанса да има нещо повече от ТИР с чужда регистрация, возещ наши прасета и катастрофиращ на всеки завой на епохата.

Как можахте, ей, как можахте.

 Виж още от Специален коментар »

КАКВО НЕЩО Е ФАШИЗМЪТ

КАКВО НЕЩО Е ФАШИЗМЪТ

Всички сме забравили какво е фашизмът. Фашизъм е репортер да казва на говорещ човек - не искам да чувам това, това не е правилно. Човекът пред микрофона е прост, говори прости неща, но фашизмът започва там, където някой няма да право да си каже простите неща. Това е онзи вид фашизъм, в който ние живяхме и във вестника имаше само ПРАВИЛНИте НЕЩА. А отдолу народът, както е днес - клокочеше недоволен като бавно подгряван казан с чорба от презрени жаби. Припомнете си какво е фашизмът.

26 February 2017

АНТИЛИСТА

АНТИЛИСТА

В дясното се случва метаморфоза по Кафка - неправителствени организации искат като хлебарка да се превърнат в правителствени. До днес смучеха от фондациите на чичо Сам, утре ще са на държавна хранилка. Новите еничари искат да бъдат депутати. Те реално никога не са работили работа като хората - стояли са на ясла и са лозунгарствали. Те са новите партийни секретари, които се ориентират в обстановката след идването на дядо Тръмп. Вгледайте се в имената.

22 February 2017

ПАМЕТТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА УМРЕ?

ПАМЕТТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА УМРЕ?

Води се война срещу паметта ни. Води се на улицата, в знаците, в паметниците, в новите празници. Паметта ни трябва да умре и това вече е официална външна и вътрешна политика. Всеки ден давайте отпор на това, деца. Всеки ден е паметник как срещу нас се води най-неприличната и подла хладка война: да нямаме памет. Борете се за паметта.

20 February 2017

Коментари


Специален коментар