Специален коментар -

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

17 September 2016   0

Автор Мартин Карбовски

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

Искам да съм честен с моите приятели Боршош и Светльо Желев. Дилов ще ме ругае, но не ми държи сърчицето. Ще си кажа.

НДК по крилото на ГЕРБ създава нов Съюз на писателите (СБП), като от едно време, с много по-малки претенции, но с много повече щети.

Партията се съединява с държавата точно в момента, когато през държавни пари и държавни институции се награждават неизвестните и послушните, нашите си нахлебници и не-отказващите се да висят по офисите на чиновниците за нови проекти. Подмазвачи и некадърници, удобни като джоб, в който могат да се събират сухи трохи, джоб удобен, за да извадиш утре от него "интелектуалци", "общественици" и водещи партийни кадри.

Бях си обещал да не казвам думата " некадърници", тя в нашето не-славно минало значеше само завист от един нахлебник на друг. Днес обаче не се издържа. Започва нова тоталитарна епоха с участието на Георги Мишев и следващите Недялковци.

Онези, които днес цицат партията-майка за димитровски награди, а утре ще й ритнат едно текме. Нова епоха, с нови празни речи и липса на детския глас, че Царят е гол.

Та вие възпитавате нови Стефан Цаневци, Йордановци, само че без онзи малко талант, който имаха старите палачинки. Кой прави това, за какво ви е, толкова ли е евтино?!

Нахлебниците се познават по тяхната приемственост. Само случайно видях Михаил Белчев тия дни. Нищо лично.

Но, ако си поет и свободен човек - мястото ти не е сред общинарите - та дори да имаш една гениална песен за София. А ти нямаш. Мястото ти не е там, където се споменава "какъв хубав град е София", от-по-между-другото.

Абе да ви еба майката. Не виждате ли на какво приличате, на какво подражават тези форуми - на Перото, на Общината, а утре и на Партията. Не виждате ли, че награждавате ваши проекти, ваши хора.

Не виждате ли, че не произвеждате култура, а слагачи, без свобода, без права, без сърца. Не виждате ли, че БНТ няма какво да излъчи освен срам?!

А вие поети и млади момичета - не виждате ли, че ви слагат на копанката на следващата единствена партия, която днес ще ви даде проект, утре апартамент, другиден бенефис - но вие ще сте в жалката зала на славата до Калотина, в мазето на квази-партийната пропаганда, в мазнината на политическото слагачество, което днес не ражда Радой, докато новините за успехите в млеконадоя са вече на първа страница.

Майка ви курва - честно. Не мога да повярвам как регенерирате най-скапаните черти от българската интелигенция, без да е хлътнал гробът на Милко Балев още.

Това ли ви беше свободата, плешиви курви безебни, едва 25 години минаха от последните конгреси на ресорните интелектуални организации - и вие, копелета без срам ги възстановявате?! Без пазар? Без гласуване, спор, мечтаене, блян?!

В страна, където всеки втори си плаща, за да си чете книгата - само това оставаше - награди на Перото, че и награди на общината. После награди на Бъчварова, после на друго ТКЗС и после награди на пожизнения министър-председател. Алоу, накъде пътувате, роби, накъде гребе тази галера, вечно ли искате да живеете, че допускате да забравите тъмните дни и да ги прокламирате като светло бъдеще?!

Извинявам се. Не, не се извинявам. Просто не мога да повярвам.

Не мога да повярвам как нашата култура пропусна шанса да има нещо повече от ТИР с чужда регистрация, возещ наши прасета и катастрофиращ на всеки завой на епохата.

Как можахте, ей, как можахте.

 Виж още от Специален коментар »

Инфантилната антиутопия

Инфантилната антиутопия

Наистина - нищо, ама нищичко не познаха фантастите и футуролозите. Няма Терминатори, няма космически пътешествия, няма одисеи в Космоса. Годините минават, не ни нападнаха извънземни, не се заразихме с космически вирус, имагото на Пришелеца въобще не ни отрази. Няма роботи като хората даже. Няма един робот да нападне човек - язък за Айзък Азимов.

13 September 2017

ПОЗОР: Защо купувате от „Лидл“?

ПОЗОР: Защо купувате от „Лидл“?

Спрете да помагате на „Лидл“ да налага позорна антихристиянска политика. Спрете да купувате „Лидл“, докато не се извинят и поправят. Няма време вече да казвате - все ни е едно. Днес ви пренебрегват като религиозна група, утре като нация, вдругиден като отделен индивид. Бойкот на „Лидл“. Върнете ни кръста. И изчезвайте. Вие сте позор за моята страна и земя.

02 September 2017

Отвличане - втора употреба

Отвличане - втора употреба

Отвличането е симптоматика на замутрялата държава на Борисов – след ланците се връща модата на отрязаните пръсти. Нещо като модна колекция „есен-зима“. За да извършиш отвличане трябва или да си много отчаян, или да си много подплатен (с полицейска гаранция), че няма да те хванат. Във всеки случай събитията показват, че времената на Румяна Бъчварова като вътрешен министър вече дават резултат. И че някой утре ще плаче за лошия Цветанов – който наистина разби „Наглите“.

30 August 2017

Коментари


Специален коментар