22 НПО-та в Унгария: Да направим невалиден референдума за бежанците!

22 НПО-та в Унгария: Да направим невалиден референдума за бежанците!
19-09-2016г.
43
Лентата

Източник: www.liberties.eu

Превод: Lentata.com

Унгарското правителство отприщи ксенофобска кампания преди референдума за бежанците на 2 октомври. 22 НПО-та се опитват да накарат гражданите да отхвърлят разпвалвания (според тях) от правителството страх и да обезсилят референдума.

Унгарците ще отидат до урните на 2-ри октомври, за да отговорят на следния въпрос: "Искате ли Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?".

„Това е нашата страна: Нека обезсилим референдума!” – е заглавието на общото изявление на 22 НПО-та, които протестират срещу нехуманните политики на унгарското правителство срещу бежанците.

Ето и съобщението им:

Ние, унгарските НПО-та и гражданите с чувство за отговорност към нашата страна, вярваме в държавата, в която нашите общи въпроси се решават с човечност и взаимен респект. Ние сме загрижени за факта, че виждаме правителството да заплашва нашите общи ценности и следователно ние сме против референдума, предвиден за 2-ри октомври, а също и против кампанията, налагаща омраза, която съпровожда гласуването.

Ние решихме да започнем кампания, която да обезсили референдума, който не успя да представи нашите общи грижи и е безсмислен и антихуманен.

Въпросът с безсмислеността

Въпросът, поставен за референдум се проваля във формулирането на нашите общи проблеми. Не предлага нито решение на ситуацията с бежанците, нито такова за бъдещето на ЕС. И отхвърля солидарността с човешки същества в беда, както и тази с останалите страни-членки на ЕС. Този рферендум не създава рамка за мирно съществуване. Ние сме убедени, че никой не би могъл да се чувства сигурен в дългосрочен план, насред публичен дискурс, определян от омразата.

Въпросът, поставен на този референдум е безсмилен. Нито едно предложение за квоти за задължително „настаняване” досега не е било нито приемано, нито обсъждано в ЕС. Ако такъв въпрос би бил обсъждан в дневния ред в бъдеще, Унгария ще има запазено място на масата за преговори.

Още повече, отговорът даден на поставения в референдума въпрос не води до никакви конретни законни последствия, нито пък изяснява точно за какво „право” правителството пита гражданите си, и това до момента не е било изяснявано.

„Разбитата солидарност”

Въпросът, поставен на референдума също така е нехуманен. Целта на референдума и прилежащата му кампания е да събуди омраза към бежанците.Единственият му потенциал е да продължава да съсипва вече разбитата солидарност и съответно да подпомага правителството да продължава своята кампания на омразата.

Реалният въпрос, който ще бъде зададен на 2-ри октомври е дали тази държава ще бъде способна някога отново да бъде хуманна общност. Това е целта, за която работим 365 дни в годината – на 2-ри октомври и във всеки друг ден.

Някои от нас ще дадат невалиден вот, други ще бойкотират анти-бежанския референдум. Нашата цел е една – да направим референдума невалиден.

Присъединете се, споделете нашето заявление, говорете с приятелите си, колегите си, съседите си. Убедете и тях, че ние заедно можем да докажем – че нашата страна е основана на човечност и солидарност.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.