За грешните и праведните

                                                  За грешните и праведните
19-09-2016г.
38
Лентата

Може би аз бях от първите автори, които коментираха в Интернет драмата около отношенията на Лудия репортер Даниел Петканов и бившата му приятелка Александра Богданска.

Нямаше как, след като темата за постъпката на младата моделка, бръкна много надълбоко в мозъците на Фейсбук обществото и породи редица коментари, спорове и лайкове.

Нещо, което трудно се случва в нашата родина, та ние не реагираме, когато в собствената ни държава убиват млади хора, а убийците не получават наказания. Когато децата се млатят в центъра на София и се унижават пред десетки минувачи.  Когато ежедневно нелегални мигранти преминават границата ни и се настаняват в близост до домовете ни.

Когато едни 240 души в Народното събрание решават съдбите ни вместо нас.

Нищо от тези неща не развълнува България така, както Александра.

Правя този увод, защото след около 250 написани статии в Лентата, за пръв път мисля, че прибързах с думите си.

Разбрах го, когато прочетох част от хилядите коментари по неин адрес, някои от тях написани от хора, които познавам. Хора, които в личния си живот не се славят като големи моралисти, да не кажа направо са си боклуци, но дръзват да сипят обиди срещу Богданска.

И тук ме лъхна едно лицемерие, от което се отвратих.

Написах първата статия по темата не толкова заради конкретния случай между две популярни личности, колкото като възмущение защо връзката на двама души ни вълнува повече от далеч по-глобални проблеми.

И като възможност да подсетя хората за десетките ми статии по темата за така наречените "леки момичета". Защото докато всички сочат с пръст Александра, която все още мълчи за своята версия, някъде в Интернет или в нечии телефони има снимки и клипове на вашите дъщери и гаджета, може би и на вас самите, които са далеч по-унизителни от това, което видяхме и прочетохме за Александра.

А сега,”прелюбодейката”, така наречена, бива сочена с пръст сякаш е единственият човек в тази държава, който е изневерил.

Е това вече не е честно!

Чухме версията на Даниел Петканов, който разпространи информацията за Богданска, снимки и прочее на личната си страница във Фейсбук, както и унизителни клипове как изхвърля багажа й.

Аргументите му бяха железни - тя му е кръшкала. Подкрепи ги със снимки и още доза факти, за които обаче все още няма доказателства.

Някак първично хората видяха в Александра своите бивши приятелки или стари постъпки. И беше най-лесно да бъде наречена”курвата”.

И тук беше грешката на Александра - че замълча. Вероятно има какво да каже. Когато търпиш такъв удар върху името си, трябва да го защитиш. Вероятно има как.

Но мълчанието й сякаш провокира хората, то беше нещо като тихо съгласие с обвиненията. 

Но дали не е продиктувано от страх, срам, от шок?

Нека го кажем така - преди всичко сме хора и всеки греши. И това момиче, каквото и да е сторило, не заслужава този публичен линч. Никого не е ограбила, никого не е убила.

Искаше ми се тази енергия срещу нея да можехме да съсредотичим върху убиеца на студентката Вероника, например ... или на Яна от Борисовата ...или да помислим как децата ни да не бъдат на мястото на Александра, защото гарантирам всеки човек със смартфон има срамни снимки и чатове...

Колкото до изневярата, макар да ни се иска, не е престъпление, не и в демократичния ни свят.

Истината е, че нямаше нужда всички да разбираме за тази история, освен ако не е с цел пиар, изграждане или сриване на имидж.

Тя лъха на наранено мъжко его. И вероятно е нормално, но Дани, приеми го.

А Александра, мисля, че ти дължим извинение. Каквото и да си направила, то засяга теб и твоя приятел. Ти пострада, защото си популярна, млада и удобна.

Аз всеки ден разказвам за момичета, неизвестни, по-млади от теб, непълнолетни, които правят много лоши неща, срещу много пари, но на тях никой не им скача... това е тънката, лицемерна разлика.

И да, имаш моето извинение. Но и се надявам на твоя коментар, за да свърши тази драма и да продължите напред. Не само ти и Даниел, а и всички, които решиха, че имат отношения към вашия ЛИЧЕН живот.

"Който е безгрешен, нека пръв хвърли камък ..."

Автор: Адриана Аврамова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.