Там, където християнството е живо

Там, където християнството е живо
23-09-2016г.
28
Гост-автор

Християнството в Европа умира. Църквите се затварят, защото много европейци изоставят вярата.
Но CBN News намери една малка нация, която е противоположност на всичко, което се случва. Благодарение на труда на един човек, християнството не само че е живо, но и напредва сред народа в Грузия.
Всяка неделя сутрин ще намерите повечето църкви в Грузия пълни с вярващ народ.

И едно от първите неща, които посетителят забелязва е, че няма пейки и столове в повече грузински храмове. Това е така, защото за разлика от църковните събрания, които обичайно се провеждат в Европа, християните тук стоят прави по време на служба.
„Ние казваме, че православните християни са като свещи, защото стоят прави пред Бога в храмовете“. Споделя Леван Васадзе, успешен грузински бизнесмен и защитник на семейните ценности. “Не е удобно да се стои прав по два или по три часа, но това е наш избор.“
Човекът с най-голямо доверие в Грузия
Това беше момент от службата в Катедралния храм „Св. Троица“ в Грузия, в столицата Тбилиси, когато хиляди вярващи стояха прави и слушаха своя най-популярен сънародник.
Неговото име е Илия II и той ръководи една от най-старите християнски общини в света.
„Историята на Грузинската църква датира още от I век, когато апостолите на Иисус Христос са дошли в Грузия и са проповядвали Евангелието“, казва Илия II.
На 83-годишна възраст, този старец и държавник е наричан с любов „човекът с най-голямо доверие в Грузия“.
„Той прекара по-голямата част от живота си, призовавайки нашия народ да последва Бога със сърцето си“, казва Александър, 31-годишен грузински свещеник, който служи в столицата Тбилиси. „Той е духовен баща на Грузия и е чудесен пример за това, какво означава да бъдеш смирен Божий слуга“.
Вероятно никога не сте чували за него, но тук в Грузия и в околностите ѝ, Илия II е по-известен дори от филмовите звезди и политиците.
„Аз наистина се гордея с него, защото в Грузия съществуват опити да се унищожи понятието за брака и семейството като институция и той зае твърда позиция да защитава и двете, а също и други ценности, които са ни особени скъпи и ги пазим в нашето общество“, отбелязва млада дама от Грузия.
Патриарх Илия II е най-уважаваната фигура в грузинското общество. Всъщност одобрението му сред народа е над 90%.
Духовен оазис
В ексклузивно интервю, направено в неговата резиденция, Илия II, чиято пълна титла е „Патриарх на Грузинската православна църква“, говори пред CBN News за дълбоката любов на неговия народ към Господ.
„Миналото на Църквата е преплетено с хората и историята на този народ“, каза той. „През IV-ти век християнството беше провъзгласено за държавна религия“.
Това прави от Грузия една от най-старите християнски земи в света. Сгушени между Кавказките планини и Черно море, повече от 85 % от местните хора казват, че принадлежат към Православната църква.
И докато в много съседни европейски държави се преживява религиозен спад, християнството в Грузия свидетелства за невероятен ръст.
„Ние сме като един духовен оазис в средата на този регион“, отбелязва патриархът.

Възраждането на вярата

Илия II беше интронизиран на Рождество Христово през 1977 г. и оттогава успя еднолично да възобнови Грузинската православна църква.
Той се възкачи на трона във време, когато християнството беше под жестоки гонения от страна на Съветската власт.
„Инвазията на болшевиките през 1921 г. беше последвана с жестоки разрушения на църкви и манастири из цяла Грузия“, казва за CBN News Серго Вардосанидзе, професор по грузинска история и експерт в кабинета на патриарха.
Патриархът започна ред реформи, за да обнови Църквата, включително и дейности по привличане на множество млади хора в нея.
„Той се докосна да младежите, като ги насърчаваше да влезнат в църквата и да се замислят за свещенство. Също така предприе стъпки, за да се увеличи участието в богослуженията, а тях да направи по-лесни за разбиране“, казва Вардосанидзе.
Църквата показа знаци за съживяване в края на 80-те години на миналия век. Хора като Лоане Гамрекели, възхитен от смирението и посветеността на патриарха в служението, са решили да се присъединят към свещенството.
„Патриархът протегна своите ръце към хората и хората отговориха“, казва за CBN News Гамрекли, архиепископ на Рустави и Марнеули. „Той проповядваше Божието Слово и хората се обърнаха към Бога.“
След това се случи разпадането на Съветския съюз през 90-те години, което доведе до съживяване на християнството.
„Хората се обърнаха към Бога и Църквата и отново започнаха да виждат в нея защитник на народа, културата и историята“, каза Патриархът.
Промените от тогава насам са забележителни. В момента има над 2000 действащи храмове, като всяка година се строят и нови.
Освен това над 3000 мъже приеха свещен сан, обгрижвайки духовните нужди на около 4-те милиона души население в Грузия.
„Говори се, че патриархът наследи една църква, която беше жестоко гонена и покрита с прах. Сега това е едно живо тяло“, казва Гамрекели.
През 2008 г., за да се бори срещу спада на раждаемостта в Грузия, Илия II обяви, че ще стане кръстник на всяко трето родено дете в семействата – както и че ще го кръсти лично. От тогава насам, той е станал кръстник на повече от 20 000 бебета.
С молитва за съживяване на Запада
За CBN News патриархът каза, че е загрижен за съдбата на християнството на Запад и се моли за неговото съживление.
„За жалост, вярата е изгубена в Европа и се моля, хората отново да я придобият. Християнството ще спаси Америка и Европа и целия свят“, заяви той.
След близо 3-часова служба, трудно подвижният и възрастен патриарх Илия II едвам си проправя път през тълпата от вярващи, които са се насъбрали около него, за да чуят проповедта му в неделя сутрин.
CBN News получи пълно разрешение да снима как стотици мъже, жени и деца са се наредили по богато украсените притвори на катедралата „Св. Троица“, за да получат молитва или особена благословия.
„Патриархът казва винаги, че всичко постигнато по време на неговото управление е благодарение на Божията воля“, казва Вардосанидзе.
След десетилетия преследване на вярата, мнозина тук са благодарни, че Църквата в Грузия не само оцеля, но и напредва, като част от това се дължи на желанието на един човек да доведе народа си по-близо до Бога.
„Бяха постигнати много добри неща и благодаря на Бога, че ми позволи да се заема с тези трудове за нашия народ“, каза Илия II.

Източник: zadrugata.com

Превод: Мартин Димитров

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.