Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!
28-09-2016г.
472
Лентата

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

Как ще коментирате случилото се с поругаването на паметна плоча на нашите войници от македонски журналист?

Честно казано не съм изненадан. Това е една ескалираща особено в последните години анти българска  политика от страна на Македонистите в Скопие, подкрепяна от все още силната Сръбска агентура от близкото минало. Нима смятате ,че този примат, който размахва варията над тази светиня би дръзнал, ако няма някой, който да стои зад гърба му?

Какво мислите за официалната македонска реакция – че плочата била незаконно поставена?

Нахалството им е безгранично , но до голяма степен и ние сме си виновни! Помня гнева на баща ми, Братислав Талев, когато Желю Желев призна република Македония. По- късно може би година-две случайно се срещнаха в правителствена болница и тогава  се разгоря спор, засягащ тази и другите пакости, които Желев и обкръжението му нанесоха на България, включително и неговите флиртове с Доган. Тогава татко го нарече родоотстъпник!!!

И по-големият въпрос – кой е виновен конкретно за това, да си го кажем, нахално поведение на Македония спрямо нас?

Агресивността от страна на Македония се дължи на техните страхове. Те все повече осъзнават измислената им история, че тяхната звезда гасне. Преди няколко месеца написах отворено писмо до управляващите. Причината затова беше,че родните институции, де факто, не ме подкрепят в усилията да се противопоставя на опитите на Скопие да манипулира творчеството на дядо ми.

Втората причина обаче беше един пост на Лазар Младенов (председател на българския културен клуб „Димитър Талев„ в Скопие), който сигнализира, че нашето Външно министерство отказва  българско гражданство на българи от Македония, които имат при това документи от Българската Екзархия. Вместо да улеснят и подпомогнат това желание - те ги спират, това за мене е грубо погазване на Българската конституция. Добре ,че впоследствие  Андрей Ковачев се застъпи пред министър Бъчварова, та нещата малко потръгнаха, но това съвсем не е достатъчно. Щом се чувстват българи нека им дадем гражданство, та какво по-хубаво именно по този демократичен начин да си върнем Македония.

Чувствате ли се подкрепени като наследник на големия Талев, от страна на държавата България и нейните институции?

През целия си живот не съм членувал в партия или някое движение. Никога не съм крил своята симпатия към премиера Борисов. Той направи много за държавата, даде добър урок на комунистите и усмири ДПС. По принцип съм възпитан да се оправям сам , но относно пиратските издания сметнах за необходимо да се обърна към държавниците, все пак става дума за един български  класик. За голямо мое огорчение,  държавата в лицето на министерствата на културата и Външно проявиха лъжлива ангажираност, която повечето медии предъвкаха и както обикновено става - новината скоро отшумя. В заключение, министър Рашидов каза, че няма законно основание да ме подкрепи и трябва да се оправям сам . Служителите на Външно министерство ме поканиха на среща, където обещаха министър Митов да направи изявление за проблема със  Светилника, помолиха ме да им дам пиратското издание за експертиза за няколко дни. Тогава беше средата на месец май. Досега нито Митов направи изявление, нито благоволиха да ми върнат книгата, питам се, за чии интереси работят? (бел. ред. Припомнете си скандала с пиратското издание на „Железния светилник” – ТУК).

Кажете кои са хората, които не си вършат работа за защита на националния български интерес? И какво е правилното отношение като политика към Македония - и по казуса с наследството на Талев, и по атуалния казус с паметната плоча... Те всички в крайна сметка са нашата история и култура.

Смятам, че политиката на добросъседство  е погрешна. Хубаво е ,че премиерът  Борисов в последните дни се подразни и смени тона спрямо Скопие, както и Андрей Ковачев се активизира в същата посока. Обаче ГЕРБ прекалено много разчитат  на дипломатическите лостове на Европейския съюз, но лично аз съм скептик дали хората, които управляват тези лостове желаят България да бъде обединена и икономически силна. Смятам ,че трябва да се наблегне повече на патриотизма и националната ни идентичност, В този смисъл, аз намирам повече разбиране и единомислие в лицето на господата Красимир Каракачанов, Юлиан Ангелов и Ангел Джамбазки. В интерес на истината, когато стана скандала със Светилника първият политик, който откликна беше г-н Каракачанов. На срещата, която проведохме той обеща да се даде гласност на проблема и да изиска субсидия от министър Рашидов за изданието на дядовата трилогия „Усилни Години“. Г-н Каракачанов изпълни и двете си обещания и това му прави чест. В момента водя правни консултации относно дело срещу Македония за Светилника. Също така и поддържам  контакт и с ВМРО, защото смятам да направя посетителски културен център в дома  на Талев в Бистрица, където да се популяризират дядовите  произведения и убеждения. Вратите на този център ще бъдат отворени за почитателите на Талев, както и за младите, които търсят отговорите на въпросите, които са неразбираеми , или изобщо липсват в учебниците. Този център ще защитава и помага на всеки родолюбив българин от Македония, защото това е каузата на ДимитърТалев. Ще разчитам и на помощта  на БПЦ, за да се опитаме с общи усилия да отървем по-голямата част от народа ни от духовната апатия, в която е изпаднал. Смятам, че това е най- правилното, когато държавата отказва да съдейства.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.