Експерт: смяната на Бокова удари авторитета на българските политици

Експерт: смяната на Бокова удари авторитета на българските политици
07-10-2016г.
39
Гост-автор

Промяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН в последния момент навреди на авторитета на новия кандидат и на политиците от страната като цяло. Това каза пред РИА "Новости" в четвъртък (6 октомври) председателят на Руския обществен съвет за международно сътрудничество и публична дипломация Сергей Орджоникидзе, помолен да коментира защо не се оправдаха прогнозите на новия пост да застане жена от Източна Европа.

"Проблемът с Източна Европа е, че българите първоначално издигнаха Ирина Бокова, а след това, под натиск от страна на Запада – Кристалина Георгиева, а това не способства за авторитета на новия кандидат за поста генерален секретар на ООН и авторитета на българските политици като цяло. Какво значи това – една държава първо издига един, а след това друг кандидат? Това е абсолютно несолидно", заяви анализаторът.

Редица страни, включително и Русия, поддържаха идеята следващият генерален секретар на ООН да е жена от Източна Европа. Според Орджоникидзе действително "по ротация бе ред на Източна Европа, защото досега не е имало генерален секретар на организацията от Източна Европа".

На шестото поред гласуване в Съвета за сигурност на ООН в сряда всички 15 страни се обединиха около кандидатурата на бившия португалски премиер Антониу Гутериш. Очаква се тя да бъде одобрена окончателно по-късно в петък.

Според Орджоникидзе не може да не се отчете фактът, че Гутериш е представител на страна членка на НАТО, но и България е член на алианса. "Ако Гутериш стане генерален секретар на организацията, не виждам причини да възникнат проблеми. Преди всичко, защото постът на генералния секретар не е толкова важен за дейността наООН, когато става въпрос за приемането на някакви важни решение, тъй като основните решения се вземат от Съвета за сигурност и Генералната асамблея на ООН. Генералният секретар само ги изпълнява, макар и той да е важна фигура. Но ролята му не бива и да се преувеличава", отбеляза експертът.

***

Източник: Руски дневник

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.