Марихуаната не ви прави тъпи. Но фармацевтичната мафия ви кара да вярвате в това.

Марихуаната не ви прави тъпи. Но фармацевтичната мафия ви кара да вярвате в това.
07-10-2016г.
67
Лентата

Свързана ли е марихуаната с когнитивните дефицити? Не. Дали марихуаната е вход към наркотиците? Не. Може ли пушенето на марихуана да увреди дробовете ви? Не. Причинява ли марихуаната безпокойство и депресия? Не. Дали употребата на марихуана в юношеството е свързана с проявите на IQ и образователните възможности? Не. Убива ли марихуаната раковите клетки? Да. Легална ли е марихуаната? Не. Чудите се защо? Защото голямата фармацевтична индустрия не го иска.

През октомври 2012, проучване посочва, че повече от 30 години се е смятало, че пушенето на марихуана перманентно намалява интелигентността, тоест, коефициента ни. Продължителната употреба на марихуана, твърдяло проучването, било свързано с невропсихологичен „спад”, свързан с различни функции. По-натам, изследователите твърдели, че след прекратяването на употребата на марихуана  невро-психологическите функции не можели да се възстановят напълно сред юношите, употребяващи канабис. В края на краищата, изследователите заключили, че марихуаната има невротоксичен ефект върху мозъка на тийнейджърите.

Само 4 години по-късно, няколко изследвания се фокусирали върху връзката между намаленото IQ на тийнейджърите, които пушат марихуана и техните  връстници, които не го правят. И се оказало – че няма измерима връзка между марихуаната и намаления коефиециент на интелигентност.

Първото проучване (проведено от учени от англисйките униврситети - University College London, Queen Mary University of London, and University of Bristol) твърди:

„Има голям спор относно влиянието на канабиса върху юношите и последиците върху тяхното интелектуално развитие и образователни възможности. Ние изследвахме връзките между употребата на канабис от тийнейджъри и IQ, и образователните постижения сред 2235 тийнейджъри...Тези, изпозлвали канабис повече от 50 пъти, не се различават по IQ и образователни резултати от  тези, които не са изпозлвали. Тези открития предполагат, че употребата на канабис не кореспондира с IQ възможностите и когнитивното въздействие върху тези тийнейджъри е много по-малко, отколкото твърдят предходни проучвания по темата”.

Така че какво причинява по-ниските нива на интелигентност сред тези, които са пушили повече от 50 пъти марихуана до 15-годишна възраст?

Изследователите откриват по-високи нива на поведенчески проблеми, депресивни симптоми и употребата на други вещества – алкохол и цигари  - и посочват тях като отговорни за намаленото IQ.

Всъщност, тъй като при пушачите на марихуана било 17 пъти по-вероятно да пушат и обикновени цигари, изследователите разсъждавали върху възможността именно цигарите да са причинител на намаляването на IQ- то в изследваната група.

Във второто проучване (проведено от изследователи от -  University of Southern California, University of Minnesota, University of Pennsylvania, and Orebro University), ефектите на марихуаната върху нивото на интелигентност било изследвано сред около 2000 тийнейджъри-близнаци, като едните живеели в Лос Анджелис, другите в Минесота (единият близнак ползвал марихуана, другият не) и продължило почти 10 години.

„Употребяващите  марихуана показват по-ниски интелектуални резултати, но няма доказателство за връзката между честотата на употреба на марихуана и IQ-то. Още повече, близнаците, ползващи марихуана не проявяват значително влошаване на интелигентността си в сравнение с неупотребяващите и съответно не може да се смята, че проблемите с IQ-то са резултат от употребата на марихуана. По-скоро това се дължи на фактори като семейна среда и възпитание”.

Двете проучвания ясно индикират, че  е не особено вероятно марихуаната да причинява какъвто и да е спад в нивото на интелигентност.

И въпросът, който излиза в този случай е – защо сме принудени да вярваме, че марихуаната е свързана с когнитивни дефицити като загуба на паметта и ниско IQ?

По същата причина, поради която са ни промивани мозъците повече от 5 десетилетия, че наситените мазнини причиняват сърдечни болести, когато реалният виновник се оказва захарта.

Голямата фармацевтична индустрия обаче не иска да знаете истината. Точка.

***

Източник: minds.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.