Битка на идеи, битка между половете

Битка на идеи, битка между половете
26-10-2016г.
45
Гост-автор

Важността на това, какъв ще бъде резултатът на изборите в САЩ е повече от ясна.

Никой не се заблуждава, че изборът на нов президент естествено ще създаде нова политическа ситуация в целия свят. Проследявайки кампанията отвъд океана, няма как да не стигнем до заключението, че определено на част от американците също им се иска опцията „не подкрепям никого“, каквато привилегия получиха българските избиратели, след като изборът им е сведен до Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Какво се случва всъщност с президентската надпревара отвъд Океана?

След редица скандали, основно около Доланд Тръм, към момента Клинтън води по популярност преди президентските избори на 8 ноември. И освен всички разлики по отношение на мнението на кандидатите по редица вътрешнополитически и най-вече външнополитически теми, то темата с жените се очерта като също толкова ключова в предизборната битка.

Кандидатът на републиканците за Белия дом Тръмп, страдаше от дефицит на подкрепа сред избирателките заради сексистките си изказвания, а с последните разкрития и обвинения от жени за сексуално посегателство, видеото от 2005 година, в което Тръмп се хвали, че може да прави с жените каквото си поиска, дори да упражнява насилие над тях, още повече обърна мача в полза на Клинтън.

В цялата своя кампания, Тръмп се обръщаше към белите американски мъже от средната класа без висше образование. Тези, които почти сигурно са пострадали от промените в световната икономика. Точно те са по-склонни да подкрепят програмата на Тръмп, който обещава работни места и отхвърля споразуменията за свободна търговия.

От данните от ANES стана ясно, 95% от републиканците, които подкрепят Тръмп, са бели, в сравнение с 87% от тези, които не застават зад кандидатурата му. А освен демографските разлики на републиканците, които го подкрепят или не, особено значение има фактът, че неговите поддръжниците е много по-вероятно да подкрепят расова омраза и стереотипите. А речите на Тръмп изобилстваха от такива.

Връщайки се на битката мъже-жени, от своя страна, Клинтън има солидна подкрепа сред американките, нещо, което й остана в наследство още от опита й да стане президент през 2008 г.

Определено на тези избори ще наблюдаваме освен битка на идеи и битка между половете, и ако Тръмп загуби изборите, което очевадно ще се случи, то то ще бъде и защото голям процент от жените са гласували срещу него.

Всъщност още от 80-те години се отчита, че американките предпочитат да гласуват за демократите, а американците – за републиканския кандидат.

В последното си изследване, Пю рисърч, показва колко съществени са различията между избирателите на двамата кандидати. По темата за половата дискриминация, над два пъти повече американци, които харесват Клинтън, смятат, че има сериозни препятствия, които затрудняват реализацията на жените в сравнение с привържениците на Тръмп - 72% срещу 31%.

Поляризиращата реторика на Тръмп, демографският профил на избирателите и силната кампания на Клинтън, достигаща до най-крайните точки на страната, дават основание да се очаква победа на демократката. От решаващо значение в крайна сметка ще бъдат онези 8 до 10 процента от колебаещите се досега американски избиратели. 

Но появата на Тръмп на политическата сцена, привличайки белите, които вярват, че тяхната раса е изправена пред дискриминация или се опасяват от това да не изгубят работните си места, изместени от цветнокожи, както и подкрепящи стереотипите спрямо чернокожите и мюсюлманите, е показателно за едно -  затвърждаването на тревожни тенденции сред американското общество.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.