Специален коментар -

Който сее ветрове, жъне бури.

26 October 2016   0

Автор Ангел Джамбазки

Който сее ветрове, жъне бури.

Тази поговорка използва министърът на образованието, за да мотивира идеята си деца от цигански произход да получават стипендии от по 30 евро, ако имат успех, по-голям от 3.50. Само за информация, останалите български деца получават стипендия за отличен успех, над 5.50, в размер на около 30 лева, тоест два пъти по-малко.

Личността и пригодността на министъра за поста и няма да обсъждам.

Само ще напомня още три втрещяващи нейни изказвания:

а) твърдение, че Васил Радославов е бил министър-председател по време на Съединението,

б) разказ за „пръчките“ на Хан Крум (вероятно тук се има предвид прекрасната национална легенда за единството на нацията, дадена като пример от Хан Кубрат на синовете му),

в) пример за висок успех на ученици от „турското малцинство“ в Смолян...

Тук напомням, че турско и никакво „малцинство“ в България категорично няма, има етнически общности.

По Конституция Република България е унитарна, тоест, еднонационална държава, в която съжителстват различни етнически общности, всички български граждани. Собствено в Смолян и региона не е имало и няма нито турско малцинство, нито турска етническа общност. Нито друга общност, която да знае и използва турски език. Има българи. Има българи, които изповядват християнство, има българи, които изповядват ислям. Но на български език.

Толкова по тази тема.

А сега, по темата с абсурдната и безумна идея да се плащат два пъти повече пари на неособено успешни в ученето български граждани от цигански произход, заради техния произход.

Първи въпрос - как ще се определят, разпознават и разкриват българските граждани от цигански произход? Никъде не пише, че един български гражданин е циганин, мароканец или марсианец. Какво ще попречи на някоя рожба на българо-виетнамската дружба да се обяви за циганин? И на какво основание ще му бъде отказано получаването на лелеяната стипендия, след като отговоря на кумулативните условия, а именно да има успех над 3.50 и въпросното самоопределение? Доста тъпа работа.

Но това не е всичко.

Въпросното предложение на министъра на Реформаторския блок всъщност е крайно расистко и сегрегационно. Защото разделя дълбоко българското общество. Разделя го по признаци, които всяка една държава-член на ЕС еднозначно би заклеймила като расистки. По предложение на трубадурите, на адептите, на флагманите на либералния фашизъм от Реформаторския блок. Тези, които 24/7/365 ни надуват главите с измислени и излишни битки с „расизма“, „ксенофобията“ и прочее дивотии...

Клети, клети, нагли и двулични лицемери.

Няма съмнение, че това предложение е тежко дискриминационно. Защото дава предимство на по-мързеливите, на по-неуките. И то на основа на произхода им. Да не говорим, че на всичкото отгоре, „бенефициентите“ на това расистко предложение и са недоволни. Гледах някоя си Ася, която обясняваше, че получаването на незаслужените тридесет евро си било подигравка... Трябва ли и още. Които ние да и платим. Защото според нея и ги дължим. Все едно някой и е виновен, че има седем деца, когато тя самата може да брои до пет и не им знае имената. Наглост. Тежка и арогантна.

Къде е гаранцията, че въпросните тридесет евро ще бъдат вложени в образованието на децата? Няма такава.

Имам основателно подозрение, че ще отидат при безотговорните им бащи, които ще си купят по три мастики и ще им направят по още едно братче, за да получават повече социални помощи.

Така се създава професията „циганин“.

Така се демотивират и тези български граждани от цигански произход, които се самоопределят като българи, които смятат образованието за ценност, които се стараят децата им да учат, да са успешни и образовани. А такива, разбира се, има. Така се демотивират и останалите български граждани, които са се стремили към висок успех, когато видят, че за по-нисък успех се дават повече пари... Трагедия.

Другото безумие.

Част от парите били осигурени от „Ромски образователен фонд“? Какъв е този фонд? Какъв е произходът на парите му? Какви са целите му? Задачите му? Как може да се допусне някакво чуждо НПО да се намесва с пари в българското образование?

Ако утре дойде подобен катарски фонд и започне да ислямизира същите цигани? Което, прочее, вече се случва в пазарджишката циганска махала. Там, с подкрепата на Главното мюфтийство, превзето от другите коалиционни партньори в Реформаторския блок, ислямистите на Ердоган, вече се ислямизират и радикализират местните български граждани от цигански произход.

А какво е решението? Много просто:

1. Незабавно се спират всички социални помощи на родители, чиито деца не посещават училище и не покриват определени критерии. Така се спира финансирането на безотговорна и опасна раждаемост.

2. Незабавно се отнемат децата на родители, които не се грижат за това децата им да посещават училище и не се образоват.

3. Въвежда се наказателна отговорност за безотговорни родители, предвиждаща ефективни наказания - лишаване от свобода.

4. Влагат се средства в образователна инфраструктура и се стимулира интереса, успехите, резултатите и постиженията.

А сегашното предложение има една цел - да купи циганските гласове за кандидата на съответната коалиция, представлявана от министъра.

Който сее ветрове, жъне бури...   Виж още от Специален коментар »

Какво ни взе демокрацията

Какво ни взе демокрацията

Демокрацията или онова, което наричаме с това име в тази страна - ни отне образованието. Отне една пациентолюбива здравна система. Която съвсем не беше безплатна. И съвсем не беше съвършена. Но работеше. Днес живеем в свят, където е модерно да се отричат ваксините, отрича се и робството. В този смисъл, това е анти-система на здравеопазване, това е анти-образователна система. Демокрацията ни отне сигурността.

19 March 2017

България за НЕбългарите, очаквайте скоро

България за НЕбългарите, очаквайте скоро

България няма да бъде за българите, а те ще бъдат само едни от многото по днешните й земи и без никакви претенции за изключителна собственост. Ще могат да използват майчиния си език, но той вече няма да е единственият официален. Ще могат да се кръстят от дясно на ляво, но православието вече няма да е традиционното вероизповедание.

17 March 2017

ДЕЕБА  ЛГАРИЯ

ДЕЕБА ЛГАРИЯ

Седят българите и се чудят де е България в тази ситуация. Децата вече не пеят старата Вазова песен. Те припяват на новия ни химн, химнът на мишките, които тихо псуват липсата на политическа воля и смелост. И в новия химн на мишките се пее: Дееба Лгария, Дееба Лгария, тралала. Под лупа трябва да гледате какво става в Брюксел и в Европа. И в Турция.

13 March 2017

Коментари


Специален коментар