Специален коментар -

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

14 November 2016   1339

Автор Мартин Карбовски

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

Докато много хора тази сутрин у нас са сънували победа заради промяната, има един човек, който днес трябва бързо да изтрезнее от махмурлука на еуфорията.

Това е новият Президент, Генерал Радев.

Господин Президент, тълпата, която ви издигна е аморфна и разглезена на думи. Още тази седмица тя ще смени червената ябълка от пресконференцията снощи с яйца и компромати.

Срещу вас ще тръгне машината на жълтата политическа преса.

Ще се озовете между козните на дипломати, посолства, пиари, партии и обикновени идиоти.

Приемете няколко изречения, които не са съвети - просто са част от пожелателното мислене на тези, които гласуваха за Вас, но не точно за Вас - те просто мечтаеха за друга държава, в която да живеят.

Не напълнявайте. Няма нищо по-лошо от това на политик с осанка преди изборите и с уморено тяло в средата на мандата. Ваш враг са софрите на подмазвачите.

Не губете реалността. Дори и пилоти могат да се разбият в скалата на една изкривена реалност.

Не подценявайте. Има нещо, което трябва да ви притесни. Как така лесно станахте Президент? Как така една партия, която всички ругаят, която прави нищожен процент на избори за Парламент изведнъж успя да ви направи Първи с огромна преднина? Лекотата на една победа винаги компроментира победата. Мястото на Първия е горещо място. Вие ще сте стопанин на Горящата къща, а пожарогасителят няма да е у вас. Ще усетите тръпката на невъзможността. Ще ви се отрази на лицето.

Имате изключителни врагове. И в случая репликата, че си токова голям, колкото са големи враговете ви, е малко страшна. Ще трябва да живеете във флипера на Москва, Вашингтон и Турция, докато от Берлин ви пускат топчето, когато си искат.

Не слушайте Иван Кр. и хора като него. Ако не знаете кой е - скоро ще разберете. Не слушайте никого, който има бюджет отвън.

Има теория, че Вас ви сложиха на спусъка поради неясното геополитическо бъдеще на държавата. Има страх, че никой не може да спре бежанците. Има демография, която виси като Дамоклев меч над главата на нацията. Има гордиеви възли, които са забранени за разсичане.

Ще разберете, че българите изискват всичко от ръководителите си, но не дават нищо. Ще разберете неща, които никой не иска да знае. Ще разберете и че загубата на противниците ви на тези избори може да се окаже техен успех.

Не се усмихвайте. Не, защото предшественика Ви се усмихваше глупаво, (толкова глупаво, че на Институцията вече не можеше да се говори на "Вие" ) - а защото долу хората няма на какво да се усмихват.

Не ставайте заложник на преторианците, които ви охраняват. Те са държава в държавата.

Като си тръгнете - не оставяйте държавата без армия. В момента сте главнокомандващ на колебливите незнаещи. Ако след пет години си тръгнете и ако имаме поне граничари - това ще върне малко от мечтаната държава.

Не отстъпвайте - ще разберете че тайно, явно и полека досега някой в Държавата работеше на престижната днес и окаяната утре длъжност "предател". Дано такава дума има в черепа ви още, защото много хора я изхвърлиха като ненужна. А направиха го във времена на отстъпление. Както и думи като "чест" и "лоялност".

Не прекалявайте. Стопанинът на горящата къща не може да избира от много роли и пози. 

Той трябва да спаси каквото има. И да гради отново. И всичко това - докато ви освиркват. Ще свикнете.

Но свикнете ли съвсем с освиркването - си тръгнете. 

За да запазите нещо човешко и мъжко в себе си в месомелачката на политиката. Без него нито за човек, нито за политик няма да ставате. Успех ви желаем днес. Засега.

Утре - не се знае. Съвсем естествено ще бъде да ви желаем и провал. Със сигурност това ще се случи, ако почнете да боядисвате горящата къща.

Успех все пак - помислете дали човешкият успех може да е успех и на държавата. Защото последните 27 години държавният успех и човешкият успех пиеха на различни маси. На различни планети.

До 2021-ва значи.

П.П. Всъщност дали знаете, че за повечето от избирателите ви 2021-ва година е предел - те вярват, че това е толкова далече, че или тях няма да ги има, или Държавата няма да я има.

Та - успех - каквото и да значи това, в тази ситуация.

 Виж още от Специален коментар »

Инфантилната антиутопия

Инфантилната антиутопия

Наистина - нищо, ама нищичко не познаха фантастите и футуролозите. Няма Терминатори, няма космически пътешествия, няма одисеи в Космоса. Годините минават, не ни нападнаха извънземни, не се заразихме с космически вирус, имагото на Пришелеца въобще не ни отрази. Няма роботи като хората даже. Няма един робот да нападне човек - язък за Айзък Азимов.

13 September 2017

ПОЗОР: Защо купувате от „Лидл“?

ПОЗОР: Защо купувате от „Лидл“?

Спрете да помагате на „Лидл“ да налага позорна антихристиянска политика. Спрете да купувате „Лидл“, докато не се извинят и поправят. Няма време вече да казвате - все ни е едно. Днес ви пренебрегват като религиозна група, утре като нация, вдругиден като отделен индивид. Бойкот на „Лидл“. Върнете ни кръста. И изчезвайте. Вие сте позор за моята страна и земя.

02 September 2017

Отвличане - втора употреба

Отвличане - втора употреба

Отвличането е симптоматика на замутрялата държава на Борисов – след ланците се връща модата на отрязаните пръсти. Нещо като модна колекция „есен-зима“. За да извършиш отвличане трябва или да си много отчаян, или да си много подплатен (с полицейска гаранция), че няма да те хванат. Във всеки случай събитията показват, че времената на Румяна Бъчварова като вътрешен министър вече дават резултат. И че някой утре ще плаче за лошия Цветанов – който наистина разби „Наглите“.

30 August 2017

Коментари


Специален коментар