Специален коментар -

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

14 November 2016   0

Автор Мартин Карбовски

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

Докато много хора тази сутрин у нас са сънували победа заради промяната, има един човек, който днес трябва бързо да изтрезнее от махмурлука на еуфорията.

Това е новият Президент, Генерал Радев.

Господин Президент, тълпата, която ви издигна е аморфна и разглезена на думи. Още тази седмица тя ще смени червената ябълка от пресконференцията снощи с яйца и компромати.

Срещу вас ще тръгне машината на жълтата политическа преса.

Ще се озовете между козните на дипломати, посолства, пиари, партии и обикновени идиоти.

Приемете няколко изречения, които не са съвети - просто са част от пожелателното мислене на тези, които гласуваха за Вас, но не точно за Вас - те просто мечтаеха за друга държава, в която да живеят.

Не напълнявайте. Няма нищо по-лошо от това на политик с осанка преди изборите и с уморено тяло в средата на мандата. Ваш враг са софрите на подмазвачите.

Не губете реалността. Дори и пилоти могат да се разбият в скалата на една изкривена реалност.

Не подценявайте. Има нещо, което трябва да ви притесни. Как така лесно станахте Президент? Как така една партия, която всички ругаят, която прави нищожен процент на избори за Парламент изведнъж успя да ви направи Първи с огромна преднина? Лекотата на една победа винаги компроментира победата. Мястото на Първия е горещо място. Вие ще сте стопанин на Горящата къща, а пожарогасителят няма да е у вас. Ще усетите тръпката на невъзможността. Ще ви се отрази на лицето.

Имате изключителни врагове. И в случая репликата, че си токова голям, колкото са големи враговете ви, е малко страшна. Ще трябва да живеете във флипера на Москва, Вашингтон и Турция, докато от Берлин ви пускат топчето, когато си искат.

Не слушайте Иван Кр. и хора като него. Ако не знаете кой е - скоро ще разберете. Не слушайте никого, който има бюджет отвън.

Има теория, че Вас ви сложиха на спусъка поради неясното геополитическо бъдеще на държавата. Има страх, че никой не може да спре бежанците. Има демография, която виси като Дамоклев меч над главата на нацията. Има гордиеви възли, които са забранени за разсичане.

Ще разберете, че българите изискват всичко от ръководителите си, но не дават нищо. Ще разберете неща, които никой не иска да знае. Ще разберете и че загубата на противниците ви на тези избори може да се окаже техен успех.

Не се усмихвайте. Не, защото предшественика Ви се усмихваше глупаво, (толкова глупаво, че на Институцията вече не можеше да се говори на "Вие" ) - а защото долу хората няма на какво да се усмихват.

Не ставайте заложник на преторианците, които ви охраняват. Те са държава в държавата.

Като си тръгнете - не оставяйте държавата без армия. В момента сте главнокомандващ на колебливите незнаещи. Ако след пет години си тръгнете и ако имаме поне граничари - това ще върне малко от мечтаната държава.

Не отстъпвайте - ще разберете че тайно, явно и полека досега някой в Държавата работеше на престижната днес и окаяната утре длъжност "предател". Дано такава дума има в черепа ви още, защото много хора я изхвърлиха като ненужна. А направиха го във времена на отстъпление. Както и думи като "чест" и "лоялност".

Не прекалявайте. Стопанинът на горящата къща не може да избира от много роли и пози. 

Той трябва да спаси каквото има. И да гради отново. И всичко това - докато ви освиркват. Ще свикнете.

Но свикнете ли съвсем с освиркването - си тръгнете. 

За да запазите нещо човешко и мъжко в себе си в месомелачката на политиката. Без него нито за човек, нито за политик няма да ставате. Успех ви желаем днес. Засега.

Утре - не се знае. Съвсем естествено ще бъде да ви желаем и провал. Със сигурност това ще се случи, ако почнете да боядисвате горящата къща.

Успех все пак - помислете дали човешкият успех може да е успех и на държавата. Защото последните 27 години държавният успех и човешкият успех пиеха на различни маси. На различни планети.

До 2021-ва значи.

П.П. Всъщност дали знаете, че за повечето от избирателите ви 2021-ва година е предел - те вярват, че това е толкова далече, че или тях няма да ги има, или Държавата няма да я има.

Та - успех - каквото и да значи това, в тази ситуация.

 Виж още от Специален коментар »

КОМУНИЗЪМ ВТОРА УПОТРЕБА

КОМУНИЗЪМ ВТОРА УПОТРЕБА

Аз деля епохите на две - на епоха на милицията и на епоха на полицията. Бил съм се и с едната, и с другата. Биха ме и едната, и другата. Това е дисидентство, ако исках - щях да го изтъкна. Но у нас да си дисидент се превърна в опит да си слуга на статуквото. А да си слуга на статуквото е нашият най-лош характер.

10 January 2017

59 хиляди. В деца.

59 хиляди. В деца.

Ние днес не се мерим в банкови депозити, космонавти или шопинг престиж, брутен вътрешен продукт или калцинирана сода на глава от населението. Нашата мярка е в деца. 59 хиляди. Българи. За една година. В деца. Ние няма да свършим. Но това, което днес си мислим, че е живот - всъщност не е живот. Не е и бъдеще. Убийте всеки, който ви пречи да се раждате. Убийте го.

30 December 2016

Постижения на неолиберализма по света и у нас

Постижения на неолиберализма по света и у нас

Последно: победата на неолиберализма е на Виенската гара. Там, ако потърсите безплатен интернет ще получите съобщението REFUGEE FREE WI FI. Всичко след това е на арабски, terms and conditions, agree и така нататък. Всичко се прави заради неолибералната идея. А тя е, че някой се опитва да ни ПРОДАВА хуманност. Това е упорита, световна разпродажба - със светещи надписи. Заедно с нея се продава и един нов ляво-религиозен проект, от който тепърва ще страдаме. Защото мълчим.

28 December 2016

Коментари


Специален коментар