Какво е демокрацията?

Какво е демокрацията?
16-11-2016г.
60
Гост-автор

Най-вредната лъжа , която много хора лекомислено приеха за истина, а други решиха, че е много мъдра, много европейска и започнаха да я тръбят навсякъде е онази, която твърди, че "Най-голямото право,което ни дава демокрацията е правото да гласуваме", но това не е истина. Или поне не моята.

Най -голямото право, което ни дава демокрацията е правото на протест, правото свободно да заявим своята неудовлетвореност и да възроптаем срещу онези, които решават вместо нас. Когато това се случва без страх , че ще ни начупят " канчето", че ще ни уволнят или тормозят, тогава можем да твърдим, че демокрация съществува, а не когато ни задължават да гласуваме на избори, в които всички кандидати са възпитаници на тоталитарен режим и доскоро са се кланяли пред символите му.

Не.

Когато кандидатите са такива, каквито бяха тези на последните избори, не можем да говорим за демокрация. Правото на избор измежду няколко кандидата на една и съща школа не е демокрация, това е машинация. Трябва да се замислим малко повече за човешките си права и достойнства и зa онова, което наричаме "свободно европейско общество", защото Европа ни прие в своята общност, но може да сте сигурни, че много ни се чудят. И много ни се смеят - на търпението, на наивността и на самозаблудите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.