Краят на либерализма на идентичността

Краят на либерализма на идентичността
20-11-2016г.
20
Гост-автор

Баналност е, че Америка е станала по-разнообразна страна. Също така тя е държава красива за наблюдаване. Посетители от други страни, особено тези, имащи проблем с интеграцията на различни етнически групи и религии, са изумени, че ние успяваме да се справим. Не перфектно, разбира се, но със сигурност по-добре, отколкото европейците или азиатците се справят днес. Това е  една необикновена история за успеха.

Но как това разнообразие оформя нашата политика? Стандартният либерален отговор за  почти цяло поколение до днес беше, че ние трябва да осъзнаем и да „празнуаме” нашите различия. Което е прекрасен принцип на моралната педагогика – но е катастрофално като основа на демократичната политика в нашата идеологическа ера.

В последните години американският либерализъм премина в нещо като морална паника относно расовата, половата и сексуалната идентичност – които разрушават посланието на либерализма и му пречат да стане обединяваща сила, способна да управлява.

Един от многото уроци от последните кампании за президентските избори и техният неприятен изход показва, че ерата на либерализма като идентификация трябва да бъде доведена до своя край.

Хилъри Клинтън беше в нейния апогей, когато говореше за американските интереси в световните международни отношения и как те се отнасят към нашето разбиране за демокрация. Но, когато става дума за живота у дома, тя се подведе по посока на кампанията си и загуби мащабния поглед, подхлъзна се към риториката на разнообразието и различността, обръщайки се към афро-американските, латино, ЛГБТ и женски гласоподаватели на всяка крачка. Това беше стратегическа грешка.

Ако ще споменаваш някакви групи в Америка, е п-добре да споменеш всички. Ако не го направиш, тези, които не са споменати ще забележат и ще се почувстват изключени. Което, както показват данните, беше точно това, което се случи с бялата работническа класа и тези със силни религиозни убеждения. Общо 2/3 от белите гласоподаватели без диплома за колеж гласуваха за Доналд Тръмп, както и 80 процента от белите евангелисти.

Моралната енергия, заобикаляща „либералната идентичност”, разбира се, имаше много позитивни ефекти. Утвърдителните действия промениха и подобриха корпоративния живот. Темата за  ценността на чернокожите провокира събуждане у всеки американец със самосъзнание. Холивудските опити да легализират като норма хомосексуалността в нашата поп култура помогнаха тя да бъде приета като нормална сред американските семейства и в публичния ни живот.

Но фиксацията върху многообразието в училищата и в пресата произведе цяло поколение на либерали , прогресивно и нарцистично неосъзнаващи какви са условията извън техните самодефинирани групи и безразлични към задачата да се достигне до американците във всяка една сфера на живота.

В много ранна възраст нашите деца са окуражавани да говорят за тяхната индивидуалност, дори още преди да я имат. Докато отидат в колеж мнозина от тях вече смятат, че темата за многообразието изчерпва целия политически дискурс и имат шокиращо малко за казване по такива съществени въпроси като класите, войната, икономиката и общото благо.

В голяма степен това се дължи на досегашните учебни планове  в гимназиите, които анахронистично проектираха политиката на идентичността, позната ни днес, върху миналото и така създадоха изкривена картина на основните сили и фигури, създали и оформили страната ни.

(Постиженията на движенията за правата на жените, например, бяха важни и реални, но няма как да ги разбереш, ако първо не разбереш постиженията на бащите основатели в установяването на система на правителството, базирана  върху гарантирането на правата.)

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.