Пропан-бутан, пропилен – какво трябва да знаем?

Пропан-бутан, пропилен – какво трябва да знаем?
10-12-2016г.
239
Лентата

Пропан-бутанът е взривоопасен газ, по-тежък от въздуха и при изтичане от бутилките, в които се съхранява, се концентрира в близост до пода на помещенията.
Ако помещението е подземно и съответно подът му е под котата на терена, газът няма как да напусне помещението.

По тази причина не е допустимо съхранение и използване на пропан-бутан в подземни помещения. Забранено е и паркирането на автомобили с газови уредби с пропан-бутан в подземни гаражи.

Предлагания в търговската мрежа пропан-бутан в момента идва главно от изкопаеми горива.

При изгарянето на пропан-бутана се отделя въглероден диоксид, който е парников газ, и допринася за глобалното затопляне. Той обаче отделя по-малко CO2 на единица енергия в сравнение с въглищата или нефта. Пропан-бутанът може да се счита, за по-"чист" от течните горива, защото отделя много малко частици (сажди) при изгаряне

Съдове с пропан-бутан, които са подложени на огън с достатъчна продължителност и интензивност, могат да експлодират, защото налягането се повишава значиелно. Това обикновено е проблем за големите рафинерии и нефтохимически инсталации, които притежават много големи цистерни.

Противопожарните мерки включват разделянето на цистерните от потенциалните източници на пожар.

В железопътния транспорт например, пропан-бутановите цистерните (вагоните) могат да се разпределят така, че другите стоки да са поставени между тях. Това не винаги може да се приложи, но представлява евтино средство за решение на проблема.

Новите цистерни биха могли да се проектират под земята, така че само предпазните клапани и арматурите да са над повърхността, за лесна поддръжка.

Пропиленът пък е безцветна хигроскопична течност, съдържащ асиметричен въглероден атом, разтворим във вода, етанол, етилов алкохол, ацетон и хлороформ. Не предизвиква корозия, има много ниска волатилност и много ниска токсичност.

Използва се в кремове, пасти за зъби и дезодоранти като овлажнител и омекотител. Среща се в хранителните продукти като овлажнител (Е1520) (в тютюна). Някои видове антифриз съдържат пропиленгликол вместо етиленгликол.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.