Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

13 December 2016   0

Автор Лентата

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си.

Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”).

Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”.

Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

В творческата си биография има над 50 самостоятелни изложби в България, Германия, Франция, Норвегия, Чехия, Унгария, множество картини в частни колекции в Европа и САЩ, както и участия в общи изложби, групови проекти и пърформанси.

Онова, което не знаете за него обаче, ще разберете, ако четете надолу:

***

Защо човек ТРЯБВА да има картини?

Не трябва. Много хора нямат картини. Те са за тия, които се хранят с духовна храна. За хора, които са възпитали в себе си тази потребност. Те са за тези, които са научили езика на живописта и четат арт. Само на тях им трябват картини.

Защо правиш Ателие с отворени врати, какво целиш?

Това е практика в развитите страни. Дори те го правят по един ден всяка седмица. Хората водят децата си да видят как се рисува. А аз „отварям врати“ за всеки, който иска да види къде и как правя картините си. Правя гледането на картини лично преживяване. 

Какво имаш в кухнята на своето ателие?

Атмосфера. На много хора им е интересно какво се случва по ателиетата, а там наистина се случват интересни неща. Идват интересни хора и красиви момичета. Много хора си мислят, че бохем е човек с китара и карамфил на ухото, под прозореца на баба му. Ателието е работилница, сцена, планета, гнездо. В моето ателие има труд, Хора, музи и вино.

Каниш на картини и вино – едното без другото може ли? Какво друго може – картини и...?

За разлика от излагането в галерии, в ателиетата картините са си вкъщи. Те са в свое пространство.

Гледането на картини в ателие е спектакъл. Става лично преживяване. Все едно правиш секс. И тогава всички сетива работят. Всичко е важно, музика, аромати, вино, светлина, дори тъмните ъгли, в които можеш да откриеш потънали в прах не показвани на никой работи. Човек може да открива свое „момиче“ в купчините скици. Зрителят на този спектакъл участва в действието, проявява своята креативност и става част от него. Тогава в него се появява желание да отнесе нещо от тази атмосфера със себе си.
Картини, „Кафе, тютюн и лавандула“. Сезария Евора и „Момиче яде диня“. Голяма стъклена чаша с червено вино върху палитра със засъхнали бои. Представете си театрална постановка, в която публиката е на сцената и гледа представлението отвътре, задава въпроси на актьорите и може да промени действието. Това може да се случи само в ателие.  

Кого каниш в ателието?
Каня хора с отношение към изкуството, към акта на създаване. Без разлика дали са с лъскави костюми и дебели портфейли или скромни и притеснени. Пред изцапването с боя всички са равни. Хората искат да се убедят, че вечерните актове, свиренето с китари и кахони, четенето на поезия, дългите вечери с интересни, артистични хора, че и музите с тях, не са само митове за случките в ателиетата.

Първото нещо, което художникът трябва да има е истинско ателие. Това е добре смазана машина с много елементи. То рисува картините, живота в него.    

Живеем в трудни времена. Хората трудно дават пари за изкуство. Защо да го правят?

Заради този духовен глад. Отнасят със себе си част от тази атмосфера. Продавал съм картини и на разсрочено плащане. Звучи смешно, но те, хората без пари искат да си го купят, а не да им бъде подарено. Поне пет човека са купили първата си картина, в живота си, от моето ателие, защото съм ги предразположил да се чустват хора, да вземат картина в ръцете си и да я усетят.

Как живее напоследък художникът в теб?

Все така бохемски, за добро или лошо. Карбовски ни нарече „Балкански хуманисти“. Мисля, че е много точно. Чуствам се все така вироглав и луд, по балкански, но и чуствителен, съзерцателен и раним. Художникът е глезено детенце. Художникът в мен чака другия Росен Марковски да му осигури  възможност да работи, да му плаща сметките и да носи на ръце музата му. Художникът понякога чака, а Другият се гърчи, но Слава Богу разбират се накрая.

 

 Виж още от Интервю »

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Lentata.com разговаря с актрисата Катерина Евро за проблемите на няколко населени места в София с тока. В 21 век, стотици жители на Панчарево, Кокаляне, Герман и др., живеят сякаш в отминали векове. През ден им спира токът, а същевременно пристигат колосални сметки за никакво потребление. Очевидно, нещо с ЧЕЗ и токът не е наред. Очевидно става дума за кражби и злоупотреба. И очевидно – монополистът на пазара не счита за необходимо да се грижи за хората от тези населени места.

03 March 2017

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: „Надали има граница в Европа, която може да устои на няколко милиона, ако упражнят натиск на границата, защото това са жени, деца, младежи... Какво, да стреляме по тях?...Как да ги спрем....насила?...Тя Германия не може да се справи, ако влязат 2 милиона...камо ли за една малка България, с нашите финансови възможности... Забавихме се и за това изпаднахме в положение да зависим от това какво ще кажат в Турция.”.

26 September 2016

Коментари


Специален коментар