Актуално! - Актуални публикации

КОЛЕДАЛИПСИС

20 December 2016   0

Автор Ева Истаткова

КОЛЕДАЛИПСИС

Малко коледни факти:

Всеки четвърти българин не е готов да посрещне Коледа.

В момента експертите отчитат над 7 % ръст на бързите кредити.

Средна продължителност на връщане на въпросните „коледни” бързи кредити – половин година.

Средни суми, които българите взимат за подаръци и трапези чрез бързи кредити – между 1000 и 2000 лв.

Средно оскъпяване – 200 или 300 процента!

Малко коледни въпроси:

Защо го правите? Кому е нужно да станеш неотменна част от потребителското полудяване по Коледа, когато на практика не можеш да си го позволиш?

Защо ни е толкова важно да харчим пари „за Коледа” и даваме ли си сметка, че това  реално е празникът – Рождество Христово, който по същността си е нещо противоположно на консуматорските инстинкти и шопингманията?

Какво толкова ни „дава” Коледното пазаруване, че сме готови да се набутаме с буквално хиляди левове само и само да не го пропуснем?

Имаме ли представа, че явно сме икономически неграмотни, щом се подхлъзваме по очевидно неизгодната версия – бърз кредит, за която всички експерти ни призовават да внимаваме?

Какво толкова ще стане, ако просто се прострем „според чергата си”? И не купуваме, и без това излишните подаръци, които събират години наред прах? И посрещнем християнския празник с ПОСТ и молитва?

Защо държим да изберем клишето „Коледни подаръци на килограм”, а не се фокусираме върху друго, по-смислено клише – „време за общуване със семейството и приятели”?

Защо преди се подигравахме на американците, че са идиоти да се тъпчат като сардини на всеки Черен петък, а сега и ние го прихванахме от тях?

Защо цяла година нямаме хъс да изкараме повече пари, да имаме повече, да работим повече, да подобрим финансово и битово живота си, но този устрем неизбежно ни заслепява като запристига Коледата?

Заслужава ли си това коледо-консуматорско поведение предвид всички гореизброени въпроси?

Малко не чак толкова коледни изводи:

Лично аз си обяснявам това супер-потребителско, супер-нелогично и супер-заробващо поведение около Коледа с миналото. И с нямането в него.

С някакъв атавизъм, че ще свършат бананите. Че няма да има мандарини за всички, а само някои носят дънки.

Реално, тази травма от ЛИПСАТА е обществена. Дори мисля, че точно тази травма е основна причина за някои неприятни явления на прехода – чалга-моделите с многото златни ланци, бели мерцедеси и пръскане на пари по най-безсмислен и кизочезн начин.

Да демонстрираш, че имаш – когато всъщност нямаш.

Разговорно, мнозина наричат тоя характер български – комплексарщина. Все тая обаче дали това са ни комплекси.

Важното е, че те спират прогреса. Принципът – „на гол тумбак - чифте пищови” е обратното на прогрес.

И по-лошото – тоя принцип дори не ни оставя да си дадем сметка, че царят е гол. Какво остава да му ушием дрехи...Виж още от Актуално! »

ИЗВЪНРЕДНО: Вижте магистрала "Струма" в момента! Никой не чисти, снежен кошмар... (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО: Вижте магистрала "Струма" в момента! Никой не чисти, снежен кошмар... (ВИДЕО)

Така изглежда магистрала "Струма" в момента. Накратко: Стабилност за всички между Дупница и Перник! Никой не чисти, нищо, че сте си платили винетката. Сега остава за новия сняг пак да ни посъветват просто ДА НЕ ХОДИМ НИКЪДЕ. Не карайте, не излизайте, стойте на едно място, най-добре не дишайте - за да не объркате плановете на правителството в оставка.

14 January 2017

Несуверенна демокрация и политическо еничарство

Несуверенна демокрация и политическо еничарство

Ключова характеристика на налаганата отвън неолиберална демокрация е идеята за гражданско общество като неправителствени организации. При това става дума за различни типове, функционално специализирани за въздействие върху различни групи от населението. В България през 2015 г. е имало регистрирани между 34 000 и 38 000 неправителствени организации, но точният им брой не може да се каже точно, защото поради либералното законодателство само около 9000 са вписани в регистъра на Министерството на правосъдието...

14 January 2017

България – потъващ кораб

България – потъващ кораб

Преди почвече от век "Мъжкото хоро" на калоферци в ледените води на Тунджа е имало за цел превантивно да взема страха на околните села. Днес няма османска империя, няма ги отдавна и хайдутите на Калофер Войвода, но има продажни политици, корумпирани чиновници, НПО-та с външно влияние и платени протестъри. Американски фондации дават мило и драго за подкрепа на чалгата и гей парадите. Размиват успешно българското самосъзнание...

13 January 2017

Коментари


Специален коментар