Актуално! - Актуални публикации

КОЛЕДАЛИПСИС

20 December 2016   0

Автор Ева Истаткова

КОЛЕДАЛИПСИС

Малко коледни факти:

Всеки четвърти българин не е готов да посрещне Коледа.

В момента експертите отчитат над 7 % ръст на бързите кредити.

Средна продължителност на връщане на въпросните „коледни” бързи кредити – половин година.

Средни суми, които българите взимат за подаръци и трапези чрез бързи кредити – между 1000 и 2000 лв.

Средно оскъпяване – 200 или 300 процента!

Малко коледни въпроси:

Защо го правите? Кому е нужно да станеш неотменна част от потребителското полудяване по Коледа, когато на практика не можеш да си го позволиш?

Защо ни е толкова важно да харчим пари „за Коледа” и даваме ли си сметка, че това  реално е празникът – Рождество Христово, който по същността си е нещо противоположно на консуматорските инстинкти и шопингманията?

Какво толкова ни „дава” Коледното пазаруване, че сме готови да се набутаме с буквално хиляди левове само и само да не го пропуснем?

Имаме ли представа, че явно сме икономически неграмотни, щом се подхлъзваме по очевидно неизгодната версия – бърз кредит, за която всички експерти ни призовават да внимаваме?

Какво толкова ще стане, ако просто се прострем „според чергата си”? И не купуваме, и без това излишните подаръци, които събират години наред прах? И посрещнем християнския празник с ПОСТ и молитва?

Защо държим да изберем клишето „Коледни подаръци на килограм”, а не се фокусираме върху друго, по-смислено клише – „време за общуване със семейството и приятели”?

Защо преди се подигравахме на американците, че са идиоти да се тъпчат като сардини на всеки Черен петък, а сега и ние го прихванахме от тях?

Защо цяла година нямаме хъс да изкараме повече пари, да имаме повече, да работим повече, да подобрим финансово и битово живота си, но този устрем неизбежно ни заслепява като запристига Коледата?

Заслужава ли си това коледо-консуматорско поведение предвид всички гореизброени въпроси?

Малко не чак толкова коледни изводи:

Лично аз си обяснявам това супер-потребителско, супер-нелогично и супер-заробващо поведение около Коледа с миналото. И с нямането в него.

С някакъв атавизъм, че ще свършат бананите. Че няма да има мандарини за всички, а само някои носят дънки.

Реално, тази травма от ЛИПСАТА е обществена. Дори мисля, че точно тази травма е основна причина за някои неприятни явления на прехода – чалга-моделите с многото златни ланци, бели мерцедеси и пръскане на пари по най-безсмислен и кизочезн начин.

Да демонстрираш, че имаш – когато всъщност нямаш.

Разговорно, мнозина наричат тоя характер български – комплексарщина. Все тая обаче дали това са ни комплекси.

Важното е, че те спират прогреса. Принципът – „на гол тумбак - чифте пищови” е обратното на прогрес.

И по-лошото – тоя принцип дори не ни оставя да си дадем сметка, че царят е гол. Какво остава да му ушием дрехи...Виж още от Актуално! »

Не си желан на погребението си, безотечественико

Не си желан на погребението си, безотечественико

Роден някъде, избягал нанякъде, живял навсякъде, за да бъде погребан където и да е. Тъпо се кълнем в селската си кръв, че се гордеем с теб, Кристо, беглецо. Гордеем се, защото и ний сме дали нещо на модерния свят – истински „гражданин на света” и перфектен безотечественик. Гордеем се, че с такъв човешки материал участваме в строителството на мита за сътворението на световния гражданин.

24 March 2017

Кошмарът в Лондон

Кошмарът в Лондон

Според мен, станалото вчера, в сърцето на Лондон, е шамар по лицето на съвремието. Но имам надежда за бъдещето - линейките са пристигнали на място след 6 минути, а обикновените граждани, вместо да снимат с мобифони, са помагали на ранените, държали са ги, опитвали са да спасяват, правели са им изкуствено дишане и каквото могат, за да ги задържат живи. Имам надежда, защото още има човеци, готови да се оплескат с кръв, но да спасят някого. Докато тях ги има - светът ни ще го има.

23 March 2017

За Ердоган и транссексуална Европа

За Ердоган и транссексуална Европа

Това, което казва Ердоган не е прекалено. То е закономерно. "Ако продължите да действате по този начин, утре нито един европеец, нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците!" Закономерно е, не толкова, защото Турция е модерно въоръжена и е многолюдна, но предимно заради това, защото транссексуална Европа не смее да реагира. Нито гък не се чува. И едва ли ще се чуе.

23 March 2017

Коментари


Специален коментар