5 въпроса за външната ни политика

5 въпроса за външната ни политика
01-02-2017г.
26
Гост-автор

Отново идват избори. Пак локуми. Пак безумности. Такава е картинката в милата татковина вече няколко години.

Според мен въпросите, поставени пред външната ни политика са предпоставка за истински, сериозен и разбираем дебат. В този дебат трябва задължително да отсъстват политическата коректност, нищоправенето, разтягането на локуми и празнодумството. Петте въпроса, на които трябва да отговорят партиите с претенции да управляват, са:

1.Какво ще е отношението на България към Доналд Тръмп и неговата администрация?

Ще продължава ли външната ни политика да бъде безумна и твърдоглава, отказваща да приеме новите глобални реалности? Ще продължи ли България да се меси в ненужни геополитически спорове, като този за Крим и Донбас? Страната ни натрупа достатъчно негативи, заради неадекватните изказвания на доскорошния президент и подкрепящите го политици.

2. Каква ще е позицията на България за неблагоприятните икономическите ефекти от санкциите срещу Русия?

Ще има ли достатъчно смелост въпросът да бъде повдигнат на най-високо ниво в ЕС и страната ни да се противопостави на тези санкции? Страни като Унгария и Италия вече открито се обявяват за падането на това безумно ембарго, защото то не постига стратегическата си цел.

3. Каква ще бъде позицията на България относно процесите, които се случват в южната съседка Турция?

Само силна и последователна външна политика, отстояваща националните интереси, може да гарантира сигурността ни пред засилващата се авторитарност на турския президент. Не трябва да забравяме, че Ердоган умело използва бежанския поток като разменна монета. Потенциалното изнудване ала "дайте ми пари или ще ви залея с бежанци" е реална опасност и не трябва да бъде пренебрегвана.

4. Каква ще бъде политиката относно нелегалните икономически мигранти от Близкия Изток?

Порочната практика на приемане на стотици нелегални мигранти трябва да бъде прекратена. Партиите трябва да дадат отговор и на въпроса как ще гарантират сигурността на пограничните селца и градчета.

Друг важен въпрос е каква ще бъде ролята на Българската армия при евентуална ескалация на напрежението. Вече споменах за непредсказуемото поведение на турския президент.

5. Каква ще бъде политиката по македонския въпрос и по-конкретно антибългарската реторика на македонските политици?

Години наред македонската държава проявява открито неуважение към България и нейните граждани, а нашето външно министерство дори не е изпратило протестна нота. България в лицето на своето правителство трябва да излезе с ясна позиция, че тази политика няма да бъде толерирана.

Със сигурност има и други важни проблеми пред българската външна политика.

Най-важното е тя да не се поддава на „дърпане на уши“ или да се диктува от чужди столици и посолства.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.