Откопчиха ли се окончателно румънците от котвата България?

Откопчиха ли се окончателно румънците от котвата България?
03-02-2017г.
53
Лентата

Автор: Милен Георгиев

***

Румъния е една сравнително голяма в европейски мащаб страна, намираща се в южната част на континента. В сравнение с по-голямата част от останала Европа тя е твърде изостанала, дълги години е била в изолация по време на комунизма, а стериотипите, които другите европейци имат за румънците, се изчерпват с "джебчии, просяци, курви и граф Дракула".

По на юг Ръмуния граничи с една три пъти по-малка страна, наречена България.

Тя е също така изостанала в сравнение със западните страни, била е дълго в изолация, а стереотипите, които в Европа имат за българите са същите като написаните по-горе, но без граф Дракула.

Проблемите на румънците обаче не са толкова със Запада, колкото с южните им съседи.

В тяхното съзнание това са едни морлоци, които всячески трябва да се избягват, защото отидеш ли в дивата им страна, ще бъдеш набит, изнасилен и ограбен в най-добрия случай. От години румънците са силно раздразнени, че поради някакви непонятни за тях причини, Западът ги свързва не с Централна Европа, където културно и икономически се намират, а с тази дива балканска странa и настоява да се движат в комплект с нея.

Затова и навярно повечето от тях биха се учудили силно, ако им се каже, че българите мислят същото за тях, но в обратен ред.

"Бях в България преди десет години. Слязох на гара Русе и чудо - никой не ме нападна, нямаше крадци, а градът се оказа хубав," това пише Чиприян в Интернет и след това дори засипва България с хвалби колко хубава страна всъщност се оказала. Прави го, разбира се, с известно чувство на превъзходство, но добронамерено.

Така и с неговите сънародници, които превъзмогнаха страха си да пътуват в България и в момента са наводнили нашите курорти.

Те идват със самочувствието на представители на превъзхождаща ни държава, обикновено са добронамерени и са склонни да кимат с глава и да казват: "Йес, йес...", ако някой българин ги хване да им говори за историческото ни величие.

Те едва ли ще допуснат, че и местното население гледа на тях иронично като на "някакви изтървани румънци". Най-малкото, защото идват с 1-2 годишни коли на лизинг, а местното население върти около тях гуми с 20-годишни опели и бмв-та, и много настоява да ги изпревари по разбитите пътища на тази страна, в която учудващо има нелоши и най-вече евтини курорти.

А пък, ако някой им каже, че индивидът в опела, е уверен, че той е на второ място по интелигентност в света, няма дори да се разсмеят, защото това вече е отвъд всякакъв хумор.

Няма как да схванат логиката, че българите се имат за по-развити от тях, при положение, че румънецът кара най-често нова дачия, произведена в родината му, а българинът - опел, взет от германска морга.

На българите това им остана - да бъдат по-добре от румънците, защото просто няма от кого другиго.

Защото не може да имаш претенциите, че си втори в света по интелект (не знам кой я измисли тази глупост преди повече от 20 години!), че си дал на света писменост (то, вярно гърците малко ни помогнаха), че изобретателят на компютъра е българин (роден в САЩ) и прочее, а да си затънал сам на дъното, поне ей така без компания.

Светът се развива, движи се, макар и не винаги в добрата посока.

Показват го и румънците с протестите си в момента. И с тях именно доказаха, че вече са се отървали от котвата България, която им висеше на шията толкова години. Защото направиха нещо, което ние никога не сме правили и навярно няма да направим - протестираха спонтанно заради морален принцип.

А ние протестираме, ако ни вдигнат тока с пет лева, и то само ако някой мутрясал олигарх ни подтикне да го сторим.

Затова нека да ги пуснем в по-добрия свят, а ние да се потопим под глава самотни в блатото си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.