Актуално! - Актуални публикации

Защо сме бедни, какви са тези сметки, бе?

09 February 2017   0

Автор Адриана Аврамова

Защо сме бедни, какви са тези сметки, бе?

БЕДНЯЦИТЕ плащаме ТОКА

Как се плащат сметки, когато си беден?

Как се живее с 500 лв. заплата и 300 лева за сметки?

Онзи ден излезе ново проучване, шумно обявено в новините, според което всеки втори българин се води ''бедняк'', тъй като живее с под 560 лв. месечно - сумата, която ни е нужна да преживяваме ''нормално'' в нашата мила страна.

Ето и още малко данни от статистиката:

С 200 лева на месец живеят 40% от пенсионерите в страната.

Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната.

Всеки четвърти безработен е младеж между 15 и 29 години.

И след този цветущ преглед на доходите ни или по-точно липсата на такива, излиза, че... ние просто сме една бедна, мизерстваща нация в една държава, която се стреми да бъде ''европейска'', ''модерна'' и уж развиваща се.

В същата тази наша България, в която докторите взимат по-малко пари от миячите на чинии в чужбина, обаче, всеки месец ни сюрпризират с едни хубави, тлъсти сметки.

За ток, вода, парно, телефон, Интернет, телевизия и какво ли още не.

Да уточня само, че последните три са си лукс, който много хора в нашата модерна страна не могат да си позволят и живеят в изолация.

Та, поводът за тази статия, освен проучването, за което ви споменах, са и така чаканите януарски сметки за ток, за които отсега ни предупреждават, че ще бъдат двойни.

И явно наистина са такива, хората, които вече са ги получили казват, че новата фактура е с около 40 до 50% отгоре на предишната. Но си мълчат, защото бяха умело подготвени от медии и ел. Дружествата - да няма изненади.

Моята сметка за последния отчетен месец е 150 лева. Това е за апартамент в София, в който живеят трима души. Тоест, януарската сметка ще е около 250 лева в най-добрия случай.

Седя и разсъждавам как така през декември 2015-та сметката е 90 лева, а година по-късно вече е 150лв. за същия период.

При положение, че се използва един климатик, един хладилник, една пералня,  готварската печка - много рядко и като добавим, че това потребление става между 17 и 23ч., тъй като през другото време рядко има някой удома.

Преминаваме на парното, което НЕ ползваме, но пък задължително трябва да плащаме някаква си такса за тръбите в стаята и отгоре на всичко топломерът отчита единици, ей така - от въздуха. Тъкмо 130, без да е пускано парното.

Оказва се, че топломерът бил за смяна - искат ни 10 лв за преглед на проблема и 36лв. за нов топломер.

Като добавим водата, която ни таксуват около 50-60 лева месечно и другите разходи като телевизия и Интернет, който често спира, ама това никой не го отчита, излиза, че разходите за сметки на едно тричленно семейство, което дори не живее в разточителство, са около 500 лева месечно.

И знам, че далеч не сме единствен случай, да не кажа, че и сме от онези крайно НЕ-фрапиращите.

Кого да попитам:

Как се справят възрастните хора с пенсии по 100 лева?

Как живеят хората, чиито заплати са между 400 и 500 лева, а сметките им са по 300?

Как се гледат деца, когато работиш, за да си платиш тока?

Седя и си мисля - защо на фона на цялата мизерия, в която се опитваме да оцелеем, позволяваме да ни правят на олигофрени, да ни ограбват, да ни таксуват ужасяващи сметки, а ние чинно да ги плащаме като една рая.

Преглътнахме билета за градския транспорт, високите данъци, синята зона в центъра, цените за винетките, сега с всяка следваща година, стъпват и в домовете ни и сякаш ни казват, че ако искаме да живеем НОРМАЛНО, трябва прилежно да им вадим пачката за начислените сметки, а някои други, по-хитри и умни, явно, да трупат състояние на гърба на БЕДНИТЕ българи.

Знам, че не сме като гърците и никога няма да бъдем. Знам, че не сме и като румънците. Не сме взели и нищо от турците.

Ние просто тихо и скромно търпим подигравките на гърба на смешните заплати, а вечер се прибираме на тъмно и студено, за да спестим някой лев от сметките и да остане за ракия...

Знам, че нищо няма да се промени в тази НЕнормална страна, но поне... поне се ядосайте.Виж още от Актуално! »

Пяна за ксилофона, пяна за децата!

Пяна за ксилофона, пяна за децата!

И така – някой решава да направи нещо хубаво за малкото ни останали дечица. Музикална площадка. Нещо полезно, различно от катерушка, пързалка и люлка, нещо весело, интересно... И веднага се намира на кого да попречи тази дръзка иновация.

27 June 2017

Политкоректните либерални болшевики са жадни за кръв

Политкоректните либерални болшевики са жадни за кръв

Вирусът на „розовия прогресивен фанатизъм“ се промъква бързо и лесно в обществения организъм и работи отвътре за разрушаването му. Един цитат приписван на Чърчил описва ситуацията с тревожна точност – „Бъдещите фашисти ще се наричат анти-фашисти!“

27 June 2017

Полиция с белезници на ръцете

Полиция с белезници на ръцете

За огромно съжаление думите - "можеше да бъде предотвратено" отново бяха изречени. Изрекоха ги хората, които са се обърнали за помощ към институциите, преди да бъде заклано 29-годишно момиче в София… Тази безпомощност, с която живеем ме върна към историята, която ми разказа един полицай.

27 June 2017

Коментари


Специален коментар