Актуално! - Актуални публикации

Заупокойно

10 February 2017   0

Автор Соня Момчилова

Заупокойно

София е потънала в средновековен студ, смрад и…мрак.

Лепкавата кал, кучешките фекалии, неметените и немити от президентските избори улици, цъфналият асфалт и хлопащи плочки на отремонтирана Витошка, както и непроходимите с токчета тротоари са противни само през деня.

След  залез нещата стават „загадъчни“, както е казал поетът, но уви далеч не нежни. 

Спусне ли се мрак в София става зловещо. Онова, което би следвало да е улично осветление е просто маркираща най-високата част на уличната лампа, мъждукаща точка с яркостта на вдовишко кандило в зимна вечер и ако студът и липсата на вода и парно са гайлета от дни, то тъмнината по софийските улици става все по-дълбока и всепоглъщаща от година на година.

Колко струва 20 км трасе без осветление?

Имам предвид в какъв размер са икономиите от липсващото електричество в угасналите улични лампи? Къде отиват средствата от данъците ни за поддръжка на улично осветление? Кой калкулира с каква мощност светят уличните лампи и светят ли изобщо? Какви са разходите на Столична община за електрификация и какви отчисления се правят от бюджета на общината за светло?

Не може само на мен да ми е интересно. И усещането, че нещо не ми е наред с приоритетите и причините за тревога става все по-напрягащо.

Шофирам пореден километър по съвършено неосветения централен булевард „Драган Цанков“, взирам се в пътя пред мен и внимавам да не изскочи гражданин в тъмни дрехи, защото малшансът да се окаже ненадейно пред автомобила ми е огромен. Завих по кръговото от Г.М. Димитров – по който също шофирах километри без нито една светеща улична лампа от лявата ми страна. Влизам в „Лозенец” и едва се разминавам по двупосочната „Милин камък“, по която дори не се очертават сенки под мъждукащите дикенсови фенери, камо ли да се осветява периметърът около тях. Колите се движат почти с приплъзване и на магия…

 

Става дума за далавера! Надига се вътрешният ми глас.

Престъпление в особено големи размери, което е с безподобна продължителност. Никой не притеснява "Улично осветление ЕАД", а то не ни се отчита. Същото е и с „Топлофикация”, която не виждам защо да не си предизвиква и отстранява аварии, поради липса на регулярна профилактика и безогледно печалбарство. Тези търтеи са ОК с СОС и с кмета, няма как иначе да ни правят на бунаци толкова време. Пропуснах "Софийска вода". Прочетох във Фейсбук, че „на всеки нормален и грамотен човек е ясно, че парното и топлата вода ТРЯБВА да бъдат безплатни, тъй като са отпадъчен продукт от производството на електроенергия, която ние всички сме платили! Дори трябва да ни се плаща за ползването на парно и топла вода, тъй като производителят на електроенергия не може просто да източи горещата вода в природата!“. Не знам така ли е.

Знам, че не може самотни пенсионери, които мръзнат да плащат за тръбите, които преминават през мизерните им жилища. Знам, че е малоумие гражданите на една от най-богатите на водни ресурси държава да плащат една от най-високите цени за питейна вода и в същото време водата да е негодна за пиене.

Знам, че могат да ме омлатят и ограбят в център на София и хич и и никой да не забележи, докато не се спъне в безпомощното ми тяло. И  ми става… заупокойно.

 Виж още от Актуално! »

Ние, източноевропейската сволоч

Ние, източноевропейската сволоч

Наистина не знам как никаквиците се самозабравят, но трябва да е от идеологията им, фашистката. Същите фашисти ги има по-наблизо и съвсем наоколо. Нямат същия размах, но със същата арогантност чертаят карти на битовата ксенофобия, когато в някое българско село или градче искат да си продължат живота по български и без мигранти.

22 June 2017

Експлозия в Брюксел: Мъж - „неутрализиран“ от полицията след взрив на Централна гара!

Експлозия в Брюксел: Мъж - „неутрализиран“ от полицията след взрив на Централна гара!

Човек, който носи експлозивен колан, бе "неутрализиран" от белгийската полиция на централната гара на Брюксел, след експлозия. Силите за сигурност са евакуирали хората от "Ла Гранд Плейс" - главният площад в столицата на страната – разказват свидетели и местни медии.

20 June 2017

Коментари


Специален коментар