Заупокойно

Заупокойно
10-02-2017г.
25
Соня Момчилова

София е потънала в средновековен студ, смрад и…мрак.

Лепкавата кал, кучешките фекалии, неметените и немити от президентските избори улици, цъфналият асфалт и хлопащи плочки на отремонтирана Витошка, както и непроходимите с токчета тротоари са противни само през деня.

След  залез нещата стават „загадъчни“, както е казал поетът, но уви далеч не нежни. 

Спусне ли се мрак в София става зловещо. Онова, което би следвало да е улично осветление е просто маркираща най-високата част на уличната лампа, мъждукаща точка с яркостта на вдовишко кандило в зимна вечер и ако студът и липсата на вода и парно са гайлета от дни, то тъмнината по софийските улици става все по-дълбока и всепоглъщаща от година на година.

Колко струва 20 км трасе без осветление?

Имам предвид в какъв размер са икономиите от липсващото електричество в угасналите улични лампи? Къде отиват средствата от данъците ни за поддръжка на улично осветление? Кой калкулира с каква мощност светят уличните лампи и светят ли изобщо? Какви са разходите на Столична община за електрификация и какви отчисления се правят от бюджета на общината за светло?

Не може само на мен да ми е интересно. И усещането, че нещо не ми е наред с приоритетите и причините за тревога става все по-напрягащо.

Шофирам пореден километър по съвършено неосветения централен булевард „Драган Цанков“, взирам се в пътя пред мен и внимавам да не изскочи гражданин в тъмни дрехи, защото малшансът да се окаже ненадейно пред автомобила ми е огромен. Завих по кръговото от Г.М. Димитров – по който също шофирах километри без нито една светеща улична лампа от лявата ми страна. Влизам в „Лозенец” и едва се разминавам по двупосочната „Милин камък“, по която дори не се очертават сенки под мъждукащите дикенсови фенери, камо ли да се осветява периметърът около тях. Колите се движат почти с приплъзване и на магия…

 

Става дума за далавера! Надига се вътрешният ми глас.

Престъпление в особено големи размери, което е с безподобна продължителност. Никой не притеснява "Улично осветление ЕАД", а то не ни се отчита. Същото е и с „Топлофикация”, която не виждам защо да не си предизвиква и отстранява аварии, поради липса на регулярна профилактика и безогледно печалбарство. Тези търтеи са ОК с СОС и с кмета, няма как иначе да ни правят на бунаци толкова време. Пропуснах "Софийска вода". Прочетох във Фейсбук, че „на всеки нормален и грамотен човек е ясно, че парното и топлата вода ТРЯБВА да бъдат безплатни, тъй като са отпадъчен продукт от производството на електроенергия, която ние всички сме платили! Дори трябва да ни се плаща за ползването на парно и топла вода, тъй като производителят на електроенергия не може просто да източи горещата вода в природата!“. Не знам така ли е.

Знам, че не може самотни пенсионери, които мръзнат да плащат за тръбите, които преминават през мизерните им жилища. Знам, че е малоумие гражданите на една от най-богатите на водни ресурси държава да плащат една от най-високите цени за питейна вода и в същото време водата да е негодна за пиене.

Знам, че могат да ме омлатят и ограбят в център на София и хич и и никой да не забележи, докато не се спъне в безпомощното ми тяло. И  ми става… заупокойно.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.