Ние - индианците на Европа

Ние - индианците на Европа
20-02-2017г.
30
Соня Момчилова

Ние сме индианците на Европа.

Ние се продаваме не за стъклени мъниста, за дебели пачки навярно, но по-лошото е че не от наивност или простосърдечност, а от корист и гнилост.

Този уикенд доста време загубих да се обяснявам за антилибералните си нагласи и анти СЕТА настроения.

Много било хубаво и щяло да дръпне юргана, под който пърди необезпокояван българският, безхаберен производител (по Атанас Славов, напомнено от ФБ приятелка) въвеждането на това споразумение. Викам и то хубаво пърди българинът дето за всичко си е виновен, ама да пущаш някой да ти дърпа юргана е някак …несамосъхранително.

Най-меко казано.

А и от ГМО-то,  газовете са с интензитет и мощност на биологично оръжие, така че нека си се душим самоизтребително само на наша територия.

Друга другарка, от дълги година обдишана с европейски въздух, от дълги години ми разправя какво е предлагането във Виена, в магазините и как, като било така за австриеца, така следвало да е и за българина – внос и местни артикули.

То добре, опитвам се да обясня антагонизма си, ама една австрийска верига, която си изпружи сградите в сигнални цветове в центъра на София, така както във Виена, не може да ги видиш един лев да внася в нашата хазна, даже нулеви доходи декларира. Да се чудиш от де са и парите за нестихващите реклами?

Тя, тази същата верига, налага брутално рестриктивна политика по отношение на българските продукти и производители и облага с какви ли не такси клетите ползватели на щандовете и площите и.  

Друг пример ми привежда ентусиазирана еврочиновничка, която е жив свидетел на просперитета на държавата, в която живее и се развива професионално. 

Малкият и среден бизнес бил обзет от нестихваща радост при новината за СЕТА. Викам им, момичета, у нас малък и среден бизнес е мираж, селско стопанство има само на картинка, на последни издихания са, каква конкуренция, за какъв размах и мащаби ми говорите?! За една година фалират хиляди фирми за производство на стоки, които не издържат на вноса – евтин, безпроблемен, гостоприемен.

България, написа преди време един професор във ФБ се превърна в пазарна ниша. Дори територия не е вече. А професорът ги разбира тези неща. 

Започнахме разговора от Нинова, която им беше виновна, защото узурпирала народа и му викала „моя народ“ и да ви кажа, то и на мен не ми е приятно, че баш на столетницата лидерът се изрепчи на ония самонадеяни костюми в Брюксел.  

Ама че излезе по-ербап и по–мъж от Бистришкия тигър, излезе.  Запънала се е като рак на бързей Нинова и вика :“Няма да ни учите да живеем“ или нещо такова. То си е така. Ние добре, зле, повече зле, ама 1300 години си живеем. И езика си говорим, и киселото мляко си ядем, вярно че все по-йогурт, но така ще е.  Щели да ни пускат без визи в Канада. Ако подпишем обаче.

Аз мисля , че скоро и с безплатни полети ще ни извозват. Съвсем сериозна съм. Че защо да не ни искат? Бежанците по ли са стока?

А и за пазарната ниша ми се чини, че имат планове.

Както умно подсети пак един приятел в мрежите - договорът на индианците от Канада с „Хъдсън бей“, корпорация, която сега настъпва към Европа, включвал осигуряване на свободно преминаване, търговия и използване на земята им от амеркинците за добиване на злато и т.н, като в замяна получавали разрешение да напускат от време на време резервата си.

То като сме демокрация и светът толкова се вълнува от темата СЕТА, не е ли редно да се започне разговор защо подминахме опцията референдум?

Това е един от най-важните въпроси за икономиката и бъдещето на страната все пак…

Но за разлика от индианците, които държали да умрат на земята си, ние лесно се мятаме на самолета в поиск на по-достъпно ГМО и по-голяма плазма.

Такива ми ти работи покрай СЕТА и покрай изборите, и внезапно осеферилото се БСП. Лошото е, че зорлем ще активират традиционно десните или пасивните с все още остатъчен разум в тяхна полза. То бива пубертетна жлъч и безадресна раздразнителност, бива рипанье срещу въобръжаем нападате,  ама щом чувам хора, дето само при споменаването на Нинова излизаха от стаята да се чудят какво става и бива ли по тема като СЕТА да се клати лодката...

Значи обединението се отлага, поне до идните избори, ако има хартисали индианци, пардон електорат.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.