Какво ще стане в Европа и защо никой не говори за това?!

Какво ще стане в Европа и защо никой не говори за това?!
04-03-2017г.
16
Лентата

Чуваме от Петър Курумбашев и други евродепутати откъслечни фрази. За случващото се в Европа и нейното бъдеще. Например.

"Може би няма по-добър начин да бъде счупен Европейският съюз отвътре от предложението да има Европа на две скорости", коментира Курумбашев възможните сценарии за развитието на ЕС след Брекзит по една от българските телевизии.

Всъщност, в Европейския парламент има сериозни противоречия по въпроса.

Толкова ясно открояващи се, че евродепутатът ги дефинира като близки до „апартейд“:

„Не трябва да забравяме, че думата „апартейд” има европейски произход. Може би Европа е решила в XXI век да приложи някакъв вид модерен апартейд по отношение на собствения си континент“.

Какъв обаче е  проблемът в концепцията „Европа на 2 скорости“? Ами, че България ще е пак с най-бавната скорост и извън играта. Все едно сме изоставащите в класа, които имат повече санкции, отколкото привилегии и право на решения.

Курумбашев го обясни така:

„Европа на две скорости не е вече само опасност а има реално риск да се формализира. Например, имаше предложение на Верховщад, само държави от Еврозоната да имат право на глас по въпоси свързани с еврото, а останалите страни-членки да имат само съвещателен глас. България от 20 години работи с еврото, не ни приемат в Шенген само по политически причини и в един момент искат да се разделим, тъй като не сме част от Еврозоната и от Шенген. Има дори предложение европейските комисари да не са 28, а 14, а България продължава да не дава предлежението си за поста.“.

В същото време, от нещата, които родните представители в ЕП дефинират става ясно, че може в Европа да има и друго развитие – да се възвърне силата в националните парламенти, които да имат независимост в случаи като този със СЕТА, например. Някои парламенти могат да решат да не го ратифицират, нищо че ЕП е подкрепил Споразумението.

Изобщо, бъдещето на Европа твърде малко се коментира у нас, а то е и наше бъдеще.

Някак до тук не достигат много от новините, които пряко ни засягат.

Например -  не ни стана ясно, че българската индустрия беше заплашена при предложение, гласувано в ЕП за по-рязко намаление на търговията с емисиите.

Всички тия предложения, директиви, процедури, у нас изглеждат далечни, но взетите решения после пряко ни докосват живота.

Тук, в обещственото пространство остават най-вече темите, които разделят нацията на две. Като тази за санкциите срещу Русия. И как би се отразило едно евентуално вето на България.

Според Курумбашев (в гореспоменатото тв интервю), България не е заплашена от изолация в ЕС, ако наложи вето, защото това е позиция и на други страни-членки.

Но тези неща, важни неща, някак се пропускат, не са част от общия ни дебат. Незнайно защо се избягва темата – какво ще й се случи на Европа. Явно, докато не ни се случи наяве.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.