Естественият имунитет на фалшивите новини

Естественият имунитет на фалшивите новини
09-03-2017г.
22
Соня Момчилова

Канят ме в телевизия да коментирам битката срещу фалшивите новини, които една медия тури на мушка и създаде сайт, тури му архаично, весело име, съответно изписано на жълт фон, и даде шанс на потребяващите и препатилите от фалшиви информации да ползват на воля, като стимулира креативността им да продуцират недостоверност.

Поучително, забавно, благородно, просветителско, хем смях да пада, хем да се учим! Като в кръжоците и училищата за деца със задръжки в развитието. Либерално, по американски, яко, с право на участие на всеки в мрежата! Безнадеждно закъсняло и контрапродуктивно обаче, както повечето от моделите на напредналите демокрации ашладисвани на нашата круша. А защо на нашата круша крушките не падат по далече от майка си, четете по-надолу.

Първо защо е късно. Защото е като да слагаш ваксина на вече болен. Нали знаете какво е ваксината*, плашене на вирусите с повече вируси /по-често умрели/, като заглавичкваш имунната система да се бори ама тя често реагира, като на вика за помощ на лъжливото овчарче, не ще да съдейства. Писнало и е да я будалкат. Уморена е от ялови напъни на бой скаути и тимуровци. Защо дава обратния ефект ще ви кажа, както обещах по-долу, защото тук е ред да споделя, като си направих труда да хвърля едно око с кой ще влизаме в битка с вероломната измама, която разгражда гражданското ни общество.

 

Човек трябва винаги да проверява степента на военна подготовка или най-малко нивото на доблест на тези, които му предлагат военни действия и веене на байраци, така съм се научила. Какво видях и прочетох най-паче.

Признавам си, отдавна не бях търсила информация в тази медия. От край време ми е оскъдна, за родилните и петна, които и личат въпреки килата помада и опити да е хладна и благородно сдържана откъм пристрастия не ми се говори, защото то медиите у нас са като поддържаните жени, както стана модно да се говори за застаряващите матрони с благовиден изглед.

Медиите у нас са непримиримо воюващи да съхранят статута на свежи девици жени с минало, което не е пощадило нито същността им, нито външността им. Въпросната дръзка боркиня за хигиена в информационното пространство уви не прави изключение.

Решавам да потърся най-значимата от моя гледна точка новина за съботния ден, а тя е поредното безчинство и безнаказаност на ЧЕЗ, чийто монопол тормози хиляди граждани, а нито една медия не успява да намери представител на регулатора, който да обясни как ще бъдат защитени и компенсирани хората, оставени без ток по празниците.

Все пак се касае за десетки хора, излезли на протест, системно потърпевши от занемарата на електрическата мрежа край София в случая. В медията-боец - нито ред. Е, казвам си, може като е уикенд да не им стига ресурсът, а може и да не им е приоритетно, което наистина би било жалко.

Продължавам да се информирам този път относно важния за мен въпрос за навлизането на СЕТА. Темата ми е жизнено важна и категорично ми формира мнението за националната отговорност, на която и да е медия. Намирам два материала, единия е отразил „заплахата“ на Нинова за последствията от приемането на споразумението и обвинението и в предателство на гласувалите „за“ евродепутати, другия е в директорията „fact cheсk“. Въпросната зона за проверка на истинността на дадено твърдение, явление или проява в публичното пространство наименована с хубавото българско заглавие, впрочем видях да ми се препоръчва и като благонадежден вариант за сверка в случай, че имам съмнения относно дадена новина, в инструкциите на „Жълт байракъ“, създаден да отваря очите на слепите, както вече стана ясно. Зарадвах се.

Проверявам какви индикации за опасност излъчва медията светофар за забележете как оформената тревога: „Застрашава ли ни Безконтролен внос на ГМО след СЕТА?“.

Блюстителката на морал и високи професионални принципи е синтезирала опасността от СЕТА до този въпрос. От противопоставянето на аргументи и контрааргументи, сръчно подбрани от неизвестен извършител, става ясно, че подобно твърдение „по-скоро не отговоря на истината“. Има и друг важен извод в края на обстойното по-скоро опровергаване на страховете, насаждани предизборно от хлевоустата лидерка на червените, а именно, как в резултат на готвеното да ни довърши икономически, а оттам и всячески по мое, уви останало непоколебимо мнение трансатлантичско споразумение ще получим визи за Канада и това, забележете е „издействано от втория кабинет на Борисов“!

Това вече не е фалшива новина, това е лъжа, плясвам се по челото аз и втори път прочитам недвусмислената утеха.  То и децата знаят, че още лани, лятото, Брюксел заплаши Канада, че ако не отмени визите за България и Румъния до края на годината и канадците ще получат визи за Европа! Възможно ли е да са забравили? Случва се, си викам си и продължавам. Продължавам да си сверявам убежденията, създадени в условията на болестотворна медийна среда и пак в скенера за автентичност се натъквам на въпроса - опасни ли са ваксините, които Москов купи, издалавери и набута данъкоплатците с едни милиони за тях, или не са?

Забележете отново как ювелирно е избран детайл от проблема, като се противопоставя твърдение на зложелател на бившия министър, в случая д-р Дечо Дечев, който твърди, че ваксините са 2000% по-токсични от допустимото, а нашите любезни хигиенисти опровергават до дупка подобна неистина, отново на принципа контрааргументи срещу думата на Дечев и ни предоставят анимиран барометър, който отсича, че подобно твърдение е съвършено невярно! Да ви казвам ли какъв е отговорът на въпроса опропастил ли е ГЕРБ енергетиката, по думи на БСП активисти? Вижте сами да не речете, че го прекалявам.

Поглеждам по този повод, какво е отношението на госпожа-борец за свежест и честота в медийния безкрай към мастодонтите на енергийния пазар и се натъквам на снизхождение, равнодушие и дори благост, в редките случаи, в които има по няколко отредени реда на Софийска вода, ЧЕЗ, Топлофикация и пр. напълно отсъстващи дерибеи, паразитиращи на гърба на фалшиво информирания български потребител.

Срещам заглавие „КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на водата“ найс, а? Както биха възкликнали спонсорите на медията. И вкус липсва. Ако са решили да останат в стилистиката на „поддържаната жена“  вярна на принципа „малко, но качествено“ защо поне на вкус на го докарват.

Срещам в следваща „дописка“ израза „батална битка“и …се предавам! Връщам се на изходната страница, от която грейва логото на спонсора /всяка поддържана жена си има спонсор или поне уважаващата себе си/.

Там пише с малки букви, че мненията и твърденията в медията отразяват редакционната позиция и забележете сега: „не непременно възгледите на фондация „Америка за България“или нейните директори, служители или представители“.

Да. Не непременно линията на партията отразяваха и едно време „Работническо дело“ и „Отечествен фронт“ още по-малко „Кооперативно село“ и „Земеделско знаме“, ама гледаха да се придържат. Кои повече, кои още повече.

Това си мислех, като писах горе за крушата дето де да я дириш освен около корените.

Не става от поддържана жена знаменоска, драги уредници-хигиенисти на медийната, родна, кирлива шир. Свийте пряпореца и идете на един масаж или разговор с психоаналитика. Ние ще се оправим с лъжата. Защото, както започнах, не бива лъжата да се бори с лъжа. Злото зло не го мори така пише в книгата, която следва да сме чели всички. Лъжата или другото име на злото само говее с още лъжа и още е казано в писанието: „Не се борете с дявола, но познавайте стоката му и не я купувайте“. 

Та има начин и за нас, потребителите от избавление и за вас, дето не „непременно“, но къде по любов, къде от нужда прекалявате с неразградимите постмортем ингредиенти. Спрете се. И започнете със себе си.

***

*Ваксините обикновено съдържат агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми. Агентът на ваксината стимулира имунната система на тялото да го разпознае като външно тяло, да го унищожи и да го запомни, за да може по-лесно да разпознае и унищожи микроорганизмите на заболяването при евентуална по-късна среща.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.