Гръцко. И южните съседи.

Гръцко. И южните съседи.
13-03-2017г.
107
Лентата

Ницше беше казал – „без музика животът би бил грешка“. Ще добавим – ако не си чул тасоската гръцка музика, със сигурност си в грешка.

На най-близкия до България гръцки остров Тасос, може да се чуе типичната за Гърция „ребетико“ музика. Жанр, появил се едва през 20-ти век,  като музика и поезия на 2 милиона бежанци в южната ни съседка.

Най-характерният за стила инструмент е бузукито – затова, ако отидете в музея за народни гръцки инструменти в Атина, ще видите най-ценните бузуки „екземпляри“.

Бузуки ще чуете да оглася и летните тасоски нощи, защото почти няма населено място на Острова, което да не предлага гръцка музикална вечер.

Най-прочутите тасоски музиканти са известни пред местни и туристи под шапката на МУЗИКАЛНАТА ФАБРИКА на Тасос.

Групата музиканти, които свирят на острова са уникални, заради старинните инструменти, на които умеят да свирят. Не просто свирят, а дори сами ги реставрират и връщат към живот.

Първият от групата е Агелос Загорианос. Учител по музика, виртуоз на китара и бузуки. Той лично се занимава с реставрацията и изполването на много древни гръцки инструменти. Композира музка, има 3 поетични сборника, записал е два диска и е организирал и участвал в над 400 музикални спектакли.

Останалите тасоски музиканти са  любимците на местните хора в Тасос – Василис Мецикас, Гьоргос Папазиакис, Гианис Илиас, Вагелис Агелидис, Тодорос Елефтерио.

Може да видите и чуете едно от изпълненията им тук:

А за онези, които вече познават вълшебството на гръцкото бузуки, има и добра южносъседка новина – тасоските музиканти ще гостуват в България. През април.

Може да ги чуете на живо, а ето и повече детайли къде и кога:

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.