Тя спаси милиони жени от болката и гениталното осакатяване (ВИДЕО)

Тя спаси милиони жени от болката и гениталното осакатяване (ВИДЕО)
18-03-2017г.
112
Лентата

Джаха Дукуре, оцеляла след  FGM (female genital mutilation или женско генитално обезобразяване) и насилствено омъжена като дете, се превърна в пътеводна светлина за промяната в Гамбия.

Нейният активизъм допринася за бъдещата правителствена забрана върху женското обезобразяване и детските бракове.

Тя беше  категоризирана от списание „Тайм“ като една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Във видео, показано от The Guardian, тя се изправя срещу собственото си минало, борбата със семейството й, с културата й, с религията й и с политическите лидери в страната й.

 Този филм разказва за културната логика, която оправдава женското генитално обезобразяване, типично за африканските държави.

Ако една жена не е обрязана, се смята, че тя е „мръсна“ – защото винаги „ръката й ще отива там долу“ – и с това се визира женската мастурбация, очевидно стигматизирана като нещо много мръсно в Гамбия.

Над 200 МИЛИОНА жени и момичета живеят с последиците от гениталното обезобразяване.

Когато Джаха е едва на 5 г., нейният брак е уреден – с човек, живеещ в Ню Йорк.

Когато става малко по-голяма, тя отива да живее в САЩ със сърпуга си, изпитва ужасни болки, по време на секса, не спира да  чете по темата за женското осакатяване и разбира, че тя, подобно на милиони жени е обезобразена  завинаги. И решава да направи нещо. Свързва се с администрацията на президента Обама. И оттам обещават, че се заемат с темата…

Самата Джаха прави кампания, заминава за Гамбия, където се среща със стотици хора в опит да им обясни защо тази болезнена, осакатяваща жените практика трябва да спре. Трудна битка е.

В Гамбия, има много невежетсво и манипулация по темата. Ислямските имами казват за FGM, че е „добра практика и трябва да остане“. Самите жени в Гамбия са обучени и убедени, че тази болка е неизбежна и трябва да се преживее… Защото е важна традиция и религиозен обичай.

Но, резултат е постигнат. След всички тези усилия на Даха, в Гамбия е гласуван закон за ЗАБРАНА на женското генитално обезобразяване.

ВНИМАНИЕ: Някои кадри могат да се сторят прекалено фрустриращи за зрителите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тук можете да прочетете и първото интервю за българска медия на сомалийката Варис Дирие – жената, която за първи път заговори за кошмара FGM и поиска от света да помогне на милионите осакатени жени по света.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.