Специален коментар -

Какво ни взе демокрацията

19 March 2017   0

Автор Мартин Карбовски

Какво ни взе демокрацията

Понякога се случва човекът, когото силно не понасяш да каже нещо, с което си съгласен. Червен лидер каза, че демокрацията ни отне много. Няма как да не се съгласите.

А и да си направите списък.

Демокрацията ни отне държавната граница.

Незнайно как, по какви причини, заради чии интереси - ние нямаме държавна граница. Турците имат застави, гърците имат, сърбите имат. Ние нямаме държавна граница. Строим мижава ограда там, където беше кльонът. В този смисъл, в тази посока, какво точно ни даде демокрацията? Всяка ограда е толкова силна, колкото са силни нейните защитници.

Демокрацията ни отне армията.

Нереципрочно като никой друг наоколо и в цяла Европа ние махнахме 111 000 щика, техника за милиарди и цяла една система за отбрана. В момента се чувстваме като голи пред неоосманистките претенции. И да, това го взе демокрацията. Или онова, което наричаме с това име в тази страна.

Демокрацията или онова, което наричаме с това име в тази страна - ни отне образованието.

Отне една пациентолюбива здравна система. Която съвсем не беше безплатна. И съвсем не беше съвършена. Но работеше.

Днес живеем в свят, където е модерно да се отричат ваксините, отрича се и робството. В този смисъл, това е анти-система на здравеопазване, това е анти-образователна система.

Демокрацията ни отне сигурността.

Ужасна загуба, ужасна. Няма смисъл да коментираме. Отне ни и разликата между жертва и палач. Между полицай и престъпник. Опитва се да стигне дотам, че да отнеме и разликата между мъж и жена.

Може да се изрежда доста. Но най-страшното нещо, което ни отне демокрацията е децата ни. Те просто си тръгнаха от партито, наречено демокрация. Това е отнемане на бъдещето. Отнемането се случи под акомпанименти и аплодисменти.

Под същите аплодисменти изчезнаха справедливостта и изборът. Платените избори са обратното на демокрация. Но са единствената политическа технология, позната по време на това, което наричаме демокрация.

Не съм съгласен с Корнелия Нинова. Тя прави епохална грешка - това, което ни отне много - просто не се нарича демокрация.

Има десетки други гръцки думи, които определят нашето живеене. Потърсете ги, Корнелия. Трябва да се уточните.

Защото така наречената демокрация  ни отне и много от точните думи, даже отне свободата ни на изразяване, и отне и истината.Виж още от Специален коментар »

МАКЕДОНСКА ЛАБОРАТОРИЯ

МАКЕДОНСКА ЛАБОРАТОРИЯ

В Македония днес се случва нещо, което няма да ви обяснят. В новините за кратко се споменава Албанската платформа - идеята Македония да е двуезична и двуетническа държава. Това се случва с провокация - избират албански председател на Владата - той започва дейността си с реч на албански. Да приемеш някой да говори на чужда език (съседен!) от трибуната на властта навсякъде се счита за акт на капитулация. Това не се случи никога при комунизма. Не се случи и при фашизма. Случва се сега.

28 April 2017

Трамваи с кукувичка

Трамваи с кукувичка

Новите софийски трамваи са на 27 години. Демокрацията е на 27 години. 27 годишни реновирани трамваи у нас бяха представени като иновация в транспорта. Реновирана иновация - някакви такива думи се вмъкнаха в репортажите като кукувица в чуждо гнездо. Ние думите за нищо ги нямаме.

25 April 2017

Коментари


Специален коментар