Унгария затваря границите си. А България?

Унгария затваря границите си. А България?
25-03-2017г.
31
Лентата

Унгарските власти решиха, че от вторник, 28 март, ще връщат всички, търсещи убежище, обратно и няма да им се позволява влизане на унгарска земя…

Вътрешното министерство в Будапеща заяви, че ще започне да прилага на новия закон за търсещите убежище.

Целта -  да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движат свободно в страната и на територията на Европейския съюз.

Така ще намалеят и рисковете за сигурността, се твърди в съобщението на вътрешното министерство.

Как желаещите ще получават убежище?

 Единствено като подават молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа, Келебия, и Реске, Хоргош. Там има 324 фургона и в тях са настанени около100 мигранти. Времено се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.

Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под  14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната.

Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата – 5 пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви.

В случай, че получат отказ, мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона.

През 2015 г. Унгария вдигна ограда и по границите си със Сърбия и Хърватия. През лятото и есента на същата година през територията на Унгария, по т.нар. „Балкански маршрут“ минаха над 450 000 мигранти, припомня в. „Труд“.

Няма да се подадем на никакъв натиск и ще защитим държавните си граници. Това  каза през март съветникът по въпросите на националната сигурност в правителството на Виктор Орбан Дъорд Баконди.

По повод заплахите на Турция, че ще изпраща всеки месец по 15 000 мигранти към Европа Баконди коментира : Унгария е подготвена и може да се справи с това предизвикателство.

„Само през тази година в Унгария са се опитали да влязат нелегално 7200 мигранти. Преценките на правителството са, че тази бройка ще се увеличава. Независимо от всичко, ние ще продължаваме да спазваме както унгарското, така и европейското законодателство за преминаване на границите“, добави още той.

Баконди съобщи, че от началото на тази година са подадени 1134 молби за получаване на убежище в Унгария. 54 души са получили защита.

Властите в Будапеща започнаха изграждането на втора ограда по унгарско-сръбската граница, която ще бъде напълно готова до края на месец май.

Унгария вдигна първата ограда по границата със Сърбия през 2015 г..

Втората ограда е необходима, за да се предотврати новата мигрантска вълна, която се очаква през тази година да достигне до унгарските граници, твърдят властите в Будапеща.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.