Съдбата на българите в Англия след Брекзит

Съдбата на българите в Англия след Брекзит
02-04-2017г.
20
Лентата

Лондон, 1 април 2017 г.

„Ще използвам възможностите и контактите, които имам, за да постигнем възможно най-добрите условия за българските граждани, за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Брекзит“. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев на среща с българската общност в Лондон.

Какво ще стане с българските студенти в Лондон

Курумбашев коментира един от възможните варианти, при който на острова се въведат едни такси за студентите от Обединеното кралство и други – за non-UK студенти. „Ще се борим за това размерът на студентските такси за гражданите на ЕС да бъде запазен“, категоричен бе Курумбашев.

Той призова българите, живеещи на острова, да не се колебаят да сигнализират и търсят съдействие както от него, така и от самото посолство в Лондон и общинския съветник Джеймс Бекълс, за всякакви нередности в контекста на Брекзит – в случай на некоректно отношение от страна на официални лица, обида в училища на деца, забавяне на документи, обидно отношение от работодател към служител. „Подобни въпроси ще бъдат директно отправяни към Мишел Барние, представляващ Европейската комисия при преговорите за Брекзит, и Ги Верховщад –  главен преговарящ от страна на Европейския парламент“, уточни Курумбашев.

Евродепутатът от Групата на СиД Себ Данс, който също е от Лондон,  изрази своето недоволство от начина, по който са третирани български граждани в Обединеното кралство. „Аз представлявам и българите в Европейския парламент, защото като лондончани вие имате същите права. Така че съм с вас и можете да разчитате на мен“, заяви още Себ Данс.

„Правата на гражданите на ЕС трябва да важат с пълна сила и за тези от тях, които са избрали да живеят живота си тук и които несъмнено допринасят за нашата развитието на нашите общности и икономика“, коментира от своя страна Джеймс Бекълс, общински съветник от Нюъм, където живеят и най-голям брой български граждани.

 „United we stand“  и „You`ll Never Walk Alone” (заглавието на химна на Ливърпул) бяха посланията, които отправиха участниците в срещата към нашите сънародници.

Петър Курумбашев се срещна и с учениците от  Българското училище "Иван Станчов" към Посолството на Република България в Лондон, където му бе връчена Петиция за признаване на българския език в ЕС като матуритетен език.

Петицията е подписана от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и внесена в Комисията по петиции в Европейския парламент. Курумбашев, който е и заместващ член на тази комисия, се ангажира да съдейства за нейното разглеждане. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.