Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието

Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието
09-04-2017г.
190
Лентата

Lentata.com разговаря с д-р Милен Врабевски. Един човек, който докато патриотичните популисти наоколо шумно врещят, реално работи за България. За националната ни памет, за запазване на историята ни, за самочувствието ни като българи.

Четете и помислете – кое е по-важно: да си постваш патриотични статуси на националните празници или да правиш нешо реално за държавата си и за съгражданите си. Защото д-р Врабевски, заедно с фондацията си „Българска памет“ се занимава с второто…

Какво е важно за България, къде е мястото ни сред страните от ЕС и какво не бива да забравя всеки един, който „носи България в сърцето си“.

***

Lentata.com: 10 години Фондация „Българска Памет“. 10 години работа за съхраняване на българската памет и национално самочувствие.

Кой ги застрашава към днешна дата?

д-р Врабевски: Авторите на “прехода“. Ние, нормалните хора, е редно да сме алтернативата. Има за какво. В момента много „месии“ скрити зад фалшиви намерения се намесват грубо, включително и отвън в образователната система на страната ни. На този фон, ние предлагаме делата си, собствените си средства и време на ползу роду. Виждаме всекидневно хора, готови да работят за държавата си и да извличат поуки от грешките на миналото. Обединяваме усилия с тях в полза на общочовешките ценности. Редно е да добавя, че ние инвестираме най-много в европейско образование и възпитание, което гарантира съхранение на ценностите, за които говорите.

Lentata.com: От години работите по проекта – „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Но ние живеем в момента в особена политическо-обществена среда, където сякаш националното се противопоставя на европейското…Откъде идва този проблем според Вас? И още по-важното -  на какво учите младите хора, с които работите в рамките на проекта?

д-р Врабевски: Проблемът идва от геополитиката и мега-интересите в глобален мащаб. Вследствие на това винаги има някакво противопоставяне - на България срещу Европа, на национални ценности срещу европейски... Но нас също ни има, а ние целим да търсим общото, да живеем в мир, заедно и да добавяме стойност към живота на другите. В Европа на нациите сме. Силната национална идентичност подсилва европейската. Имаме много повече причини да се обединяваме, отколкото да се делим. За това работи моята фондация и на това учим децата, които посещават семинарите 2 пъти/год. вече едно десетилетие. Говорим на един език – български, изповядваме едни ценности – европейските. Общият ни език е фактор за икономически връзки и градеж на мостове в бизнеса и образованието. Учим децата на толерантност, на грижа за другия и обществото, от което са част. Показваме им възможностите за кариерно развитие в България.

Lentata.com: Работата на Фондация Българска Памет е нашата утеха, че „евроинтеграция“ не е празна дума. Вие отдавна работите именно за това – защо то е важно и как пряко ние в България можем да работим за тази евроинтеграция?

д-р Врабевски: Защото ние – българите, сме сред създателите на европейската култура и цивилизация и трябва да се държим като такива. Евроинграцията носи мира, но и възможностите. Редно е да запознаем младите с тях, и да ги мотивираме да работят за просперитета на обществото си. Важен мотивационен фактор е родолюбието, което също е сред европейските ценности. Ако искрено обичаш средата в която си роден и отрасъл имаш желание да инвестираш таланта си в нея. Всеки в България може да прави евроинтеграция. Достатъчно е да се научи да живее с мисия, т.е. – за другите. Така всяка цел в живота е пълноценна.

Lentata.com: Тази година на семинара ви във Варна ще имате над 200 участници от България, от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, а този път и участници от Румъния, Албания и Гърция. Какво всъщност се случва на това събитие във Варна? И какви са хората, които участват?

д-р Врабевски: Планираме да отбележим годишнината от членството ни в ЕС като организираме пролетния семинар на фондацията под мотото - „България 2017 – 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности, научени уроци“. Семинарът е пролетен и есенен, в еднакъв мащаб от 10 години. Настоящият ще се проведе от 10 до 14 април. Щастливи сме, че поради изключителния интерес към събитието, за първи път изавиха желание и ще се включат и деца от Албания, Гърция и Румъния. Най-важното е, че учим тези деца да живеят заедно в мир, разбирателство и любов към България и Европа, споделяйки европейските ценности и допринасяйки за европейската интеграция на практика. За 4-та поредна година, емблематичното за фондацията ми събитие ще се проведе съвместно с Община Варна, Представителство на Европейската комисия в България и Фондация Ханс Зайдел. Стремим се да бъдем и неразделна част от програмата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Веднага след това ще заведем 100 от тези наши деца до Европарламента в Брюксел, с домакини евродепутатите Андрей Ковачев и Владимир Уручев. Специални гости на семинара ще бъдат и двама президенти – Президентът Румен Радев и Росен Плевнелиев, кметът на Варна - Иван Портних. Ще има представители на европейските институции, посланици. Чрез интерактивни сесии, младите хора ще се запознаят и вдъхновят от успешни личности от неправителствения сектор, медийните среди, предприемаческата екосистема.

Lentata.com: Защо тези български общности на практика са забравени от т.нар. политическа класа. Какво трябва да прави държавата за тях и какво реално прави? Защо Вашата фондация обръща силно внимание именно на тях?

д-р Врабевски: Не са забравени. Просто нямаме адекватна политика спрямо тях в условията на демографска криза. Програмата ми е твърде наситена, за да остава време да давам оценка на политиците. Достатъчно ясна, задълбочена и мащабна е дейността на фондацията по дефинирани от нас национални приоритети. Ако имат желание политиците, ще я припознаят. Ние работим в името на общочовешки цивилизационни ценности. Грижата за сънародниците ни и европейската им перспектива е една от тях. В ЕС сме и е редно да очакваме реципрочност в отношенията със съседите, базирана на междудържавните ни споразумения. Заедно с това е добре да възпитаваме младите в принципите на взаимно зачитане и сътрудничество. Децата от нашите семинари са посланици на европейските ценности. Способността ни да градим мостове между тях бе оценена включително и от Европейския Парламент, който ни удостои с най-високата си награда – Гражданин на Европа.

Lentata.com: Тази година на семинара ще се обсъждат няколко теми:

България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство“, „Кирилицата – азбука на разширението в ЕС“,

„Разширяване на ЕС и европейската перспектива пред страните от Източното партньорство“.

Къде за Вас е мястото на България в ЕС? Застрашена ли е кирилицата? И как страните от Източна Европа и конкретно България ще постигнат равенство с останалите?

д-р Врабевски: Тези теми ще бъдат засегнати, но ще има много примери за успешни модели за младите – срещи с успели хора, които споделят формулата си за развитие, беседи по история, етнология, флашмоб „Единни в многобразието“ на окрито, в подкрепа на Младежката Европейска Столица за 2017 – Варна, позитиви от еврочленството, как да получат еврофинансиране за инициативите си, какви са шансовете им за кариерно развитие в условията на евроинтеграция и мн. др.

Относно кирилицата – тя възвръща позиции и е азбука на разширението. Дано успеем да я наречем българската азбука в пределите поне на ЕС. Това е названието, което нашият цивилизационен модел заслужава.

Достатъчно изравнени по възможности и заслуги сме в Обединена Европа. Бъдещето на ЕС е Източна Европа, обаче. Тя има огромен неизползван потенциал.

Най-важната ни задача е да поемем адекватно Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г. Не усетих политиците да са особено подготовени за него. Съветът ще позволи на България да постави на дневен ред ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и Европейския съюз. Вместо критика, инициирахме с Весела Чернева и Моника Панайотова Национален форум, в който се включиха над 50 неправителствени организации за Българското председателство, с които предложихме на временното правителство механизъм за включване на неправителствения сектор в подготовката на Председателството. Това е демократичен контрол от страна на гражданското общество - ключов фактор в процеса: подаваме експертизата си и следим разходването на средствата.

Не бива да забравяме и, че предстои Европейска годината на културното наследство, с нашия грандиозен принос към него. Това е фактор за родолюбиво възпитание, което помага младите да имат желание да инвестират таланта си в Родината. Позволете ми да цитирам и Европейския комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич: „Културното ни наследство е много повече от памет за миналото ни; то е ключът към нашето бъдеще. Обявяването на Европейска година на културното наследство ще бъде възможност за повишаване на осведомеността относно социалното и икономическо значение на културното наследство и за насърчаване на високи европейски постижения в този сектор’’.

Lentata.com: Рядко срещана е последователността, като тази в работата на Вашата фондация. Изисква се много ресурс. Но когато става дума за фондация,  винаги хората се питат – откъде идва финансирането. Откъде намирате ресурс?

д-р Врабевски: Благодаря Ви за тази оценка. От създаването на Фондация Българска Памет до днес, аз инвестирам лични средства в дейностите на организацията. Имаме дарения, включително от фирмите ми и най-вече научно-изследователската ми организация, която е една от най-големите в Източна Европа и оперира в 21 държави. Гордеем се и с партньорствата, които изградихме с годините. Работим много добре с Фондация „Ханс Зайдел“, а на семинара си партнираме и с Община Варна и Предствителството на Европейската комисия в България. Изработихме 4 проекта съфинансирани по програмата на ЕК, ‘‘Еразъм +‘‘ през 2016 г. Получихме сертификат за отличие за работата си по един от тях. Искам да благодаря на всички партньори за доверието и подкрепата.

Нека ви покажа годишния ни доклад за 2016:

http://www.bgmf.eu/wp-content/uploads/xmas/Otchet_BGPamet_2016.pdf

Колко успешни сме може да прецените и по постиженията ни за 2016 г., посочени в сайта на фондацията www.bgmf.eu

Lentata.com: Кое от двете е вярно – има криза или има възход на родолюбието? Как Вие усещате тези процеси в обществото ни сега?

д-р Врабевски: Определено има възход. Усещам го като ново Възраждане и усет за ефективна държавност. Хората искат държавата им да просперира и са готови да работят за това.

Lentata.com: Защо инвестирате толкова лично време и енергия в полза на родолюбивите каузи. Можехте да вложите времето, усилията и парите си в нещо по-егоистично,  вместо на каузата – България. Защо?:))

д-р Врабевски: Защото там е страстта, за която съм генофондно програмиран. Произхождам от стари Възрожденски родове. От друга страна, във всичко, което правим трябва да има страст. Така даваш път на духовното начало в теб. Изграден си от ентусиазъм и вдъхновение. И двете думи значат „духът вътре в теб‘. Просто го пускаш да те води и градиш в настоящето. Ако това го няма, има загуба на енергия. Усещането, че това е твоята кауза е окриляващо и мотивиращо. Най-лесно можем да разберем живота за другите, ако имаме свои деца, или сме си осиновили. Тогава се оформя ясната перцепция за смисъла на съществуванието ни и полезността, която е в основата на всичко.

Lentata.com: Какво е посланието Ви към всички българи – и у нас, и извън граница – които, както казвате вие – „носят България в сърцето си“. Какво не трябва да забравяме?

д-р Врабевски: От вас трябва да струи обич. И ще я получавате...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.