За храбростта и за паметта, която ни прави българи

За храбростта и за паметта, която ни прави българи
03-05-2017г.
34
Лентата

На 6 май, 2017г. за 11-та поредна година Фондация Българска Памет организира съвместно честване на празника. Мястото е българския военен мемориал в Ново село, Струмишко, Р. Македония.

Възстановен през 2006 г. със средства на фондацията от изоставено военно гробище, през последните години този мемориал се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Превърналото се в традиция събитие за поредна година ще събере на едно място деца от двете страни на границата.

Домакин е лично Архиепископ Охридски и Македонски, Негово Блаженство дядо Стефан, Струмишкия Митрополит, НВП дядо Наум и други свещеници от Македонската православна църква. На поклонението ще присъстват  стотици граждани, политици и общественици от България и Македония.

Ще се включат и младежи от Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ - София, както и младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

Специални гости на събитието ще бъдат д-р Милен Врабевски, Председател на Фондация Българска Памет, Росен Плевнелиев – Президент на България (2012-2017г.), д-р Андрей Ковачев, евродепутет ГЕРБ/ЕНП, Техни Превъзходителства, военните аташета на представените в Р. Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и др.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна молитва в памет на падналите герои от 11-та Македонска дивизия ще бъде отслужена лично от Главата на Македонската православна църква, Негово блаженство, дядо Стефан. С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част. По време на събитието ще бъде наградено училище от Струмица, Р. Македония за успешно включване в конкурса на Фондация Българска Памет за есе на тема „11-та Македонска дивизия“.

На 6 май отдаваме почит пред общия паметник „Българийо, за тебе те умряха“ на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. 

Фондация Българска Памет организира родолюбивата инициатива с цел подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития. Стремежът е да дадем добър пример за съвместно  честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Р. Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.

Поклонението на българския военен мемориал в Ново село, Македония ще се извърши от 12:00 местно време, Р. Македония/13:00, българско).

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.