Да помогнем да се раждат български деца като увеличим възрастта при донорството

Да помогнем да се раждат български деца като увеличим възрастта при донорството
30-05-2017г.
33
Лентата

Фондация „Майки за донорството” е неправителствена организация с членове донори на репродуктивен материал, която информира за донорството и помага на двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донор за да имат дете. 

Закон за здравето и Наредба 28 от 2007г. за дейности по асистирана репродукция разрешават при анонимно даряване донор на яйцеклетки да бъде жена до 34 години включително с поне едно живо родено дете (при родствено даряване до 38 години). 
Донорството е анонимно и безъзмездно!
В България двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донор са над  50 000, а тяхната ин витро процедура не се финасира от държавния фонд „Ин витро” (ЦАР). 
Необходимостта от жени – донори расте с всеки изминал ден, така както расте и броя на семействата, които се нуждаят от донорство за да имат дете. 

През 2015г. на работна среща в Изпълнителна Агенция по трансплантации с представители на неправителствени организации и клиники по асистирана репродукция се взима решение да бъде предложено изменение в Наредба 28/2007г. чл.13, ал.1, т.1  възрастта на кандидат – донор на яйцеклетки при анонимно даряване да се вдигне на „35 години, включително”. 

Едва една година по-късно – (2016) в Министерството на здравеопазването има Проект за промяната.   http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2016/07/04/nid-naredba_28_2007.pdf 

До 30.05.2017г. предложението стои в "Проект", промяна няма. 

Донорството е изключително хуманен акт и лично решение.  От него се нуждаят хиляди семейства в България за да имат дете.  

Ние от фондация „Майки за донорството” искаме тези семейства да получат шанс, чрез промяна на възрастта при жените донори на 35 години включително при анонимно даряване.  

Подкрепете ни!  

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПЕТИЦИЯТА - ТУК

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.