СМЕСЕН MAGAZINE - Нещата, които искате да знаете.

Д-р Милен Врабевски, Росен Плевнелиев и д-р Андрей Кавачев на посещение на българската общност в Албания

30 May 2017   0

Автор Лентата

Д-р Милен Врабевски, Росен Плевнелиев и д-р Андрей Кавачев 
на посещение на българската общност в Албания

На 29 май, 2017г., д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, бе на посещение в градовете Билища и Корча, Република Албания.

Това е второ посещение на д-р Врабевски в Албания, в рамките на два месеца, а целта му бе да продължи разговорите и срещите, свързани с планирани съвместни инициативи между местни организации и Фондация Българска Памет.

Втората визита на д-р Врабевски в Билища и Корча, бе съвместно с Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017г.) и председател на фондация „Решения за бъдещето“ и евродепутата д-р Андрей Ковачев, който активно работи в ЕП за признаване на нашето малцинство в Албания.

В рамките на посещението в областния град Корча, се проведоха срещи с кмета Нико Пелеши, представители на местната власт, на българската общност и ученици и учители от местното училище.

В град Билища, д-р Врабевски, г-н Плевнелиев и д-р Ковачев, проведоха среща с кмета на града г-н Бледион Налбати, който изрази своето желание за по-нататъшно сътрудничество за общи инициативи с Фондация Български Памет и фондация „Решения за бъдещето“ и подчерта добрите отношения между българи и албанци на територията на общината.  След, което бе проведена среща с директора на училище „Дритъро Аголи“ в гр. Билища, както и с ученици и учители от  паралелките с изучаване на български език.

На срещите в Билища и Корча присъстваха и председателя на Дружеството за албанско-българско приятелство Димитри Никола, зам.председателя Ервис Талюри и секретаря Яни Никола.

По време на своята визита в Албания д-р Милен Врабевски заяви готовност да продължи да подкрепя работата на неправителствените организации и българската общност, и направи дарения за местните училища.

Посещението на д-р Милен Врабевски в албанските градове с представители на местната власт и българската общност е част от дейността на Фондация Българска Памет свързана с реализирането на образователни инициативи  за интеграция и социализация на българските общности от историческата ни диаспора.

Снимка: Архив Фондация Българска ПаметВиж още от СМЕСЕН MAGAZINE »

Афганистанци завоеватели и безсилието на правната система в Европа срещу престъпленията на мигранти

Афганистанци завоеватели и безсилието на правната система в Европа срещу престъпленията на мигранти

Стъпиш ли веднъж в Европа, е почти невъзможно да се отърват от теб; всъщност, буквално можеш да извършиш убийство. Ако съдът те признае за виновен за изнасилване, достатъчно е да го оспориш с довода, че ако те изпратят у дома, консервативното ти общество ще те убие за този срамен акт и тогава не могат да те върнат, защото европейският закон забранява екстрадирането, ако с него се застрашава живота на индивида. И убийци не мога да бъдат връщани в държави, които имат смъртно наказание или се знае, че съдебната им система е сурова.

15 August 2017

Рентабилни ли са „Северен поток-2” и „Турски поток”?

Рентабилни ли са „Северен поток-2” и „Турски поток”?

Другата опасност е, че Унгария при наличието на междусистемна връзка с Австрия и със Сърбия, може да получава газ от „Баумгартен” и да транзитира към Сърбия, вместо да купува от България, а целият обем газ от „Турски поток” през Гърция да влиза в Италия.

14 August 2017

Коментари


Специален коментар