Рибново и Кочан. За образованието като път към щастието

Рибново и Кочан. За образованието като път към щастието
03-06-2017г.
45
Лентата

Непрекъснато говорим и се оглеждаме за упадъка и за онова, което НЕ ни е наред. Това вероятно е някакъв балкански нихилизъм, който е симпатичен в литературата, но не е полезен в живота. Понеже в живота трябва просто да имаш идеи, да ги реализираш и да си конструктивен.

Не е достатъчно само да се вайкаш за неграмотността сред младите. Трябва и да се прави нещо.

Не е достатъчно да се проповядва, че „образованието трябва да е приоритет номер 1“. Трябва и да се прилагат тези възгледи.

Lentata.com се оглежда за такива примери, полезни, и ви среща с тях.

И днес ви разказваме за финала на един чудесен проект, който вече дава своите плодове.

Прокетът се казва „Твоят час“ и приключи съвсем скоро, след като в продължение на година в мрежа от училища из страната целеше да развива потенциала на децата отвъд това, което усвояват те в училище. Тоест, да ги образова още, да им разшири таланта, познанията и способностите, а това са първите стъпки към успешната житейска реализация. И към това човек да прави, каквото иска и да живее, както му се иска.

Тази седмица по повод края на проекта се проведоха срещи между учители и ученици в средните училища на гърменското село Рибново и сатовчанското село Кочан.

Села, за които може би си мислите, че не кипи живот. Но се лъжете. Точно там, в местните училища, децата учат активно, изобретяват, развиват се.

Точно това разказаха и двамата специални гости на тези срещи - председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и четвъртият български президент Росен Плевнелиев.

Двамата благодариха на децата и началните учители от Рибново - Фатме Хатип, Къдри Машев, Калинка Шкевова, Мустафа Уланов, историка Джемал Авдиков, литератора Пламен Бакиев и водещата Янка Топалова за полезната им работа.

Посещението на д-р Милен Врабевски и президентът Плевнелиев бе в рамките на планирани съвместни инициативи между двете фондации, свързани с образованието и реализацията на младите хора в България.

И точно от тези срещи изникват някои проблеми:

Оказва се, че в Рибново например, имат нужда от ново училище. Това заяви директорът на местната гимназия Манчо Джуркин. Има и друго. В училището там имат проблем с достъпа до информация на младите хора в отдалечените райони…

Нещо, което е немислимо за фейсбук градските хора, но е реално затруднение, ако искаш да се учиш и реализираш в Рибново.

Добрата новина е, че такива проекти и инициативи се занимават с  точно тези проблеми.

А другата добра новина е, че  училището в Кочан получи и дарение (от д-р Милен Врабевски), за да се купи техника и да се подобри образователният процес.

Доказателство, че не всичко и всички извън София за забравени. Има живот и другаде. Има и деца. А понякога те имат дори шанс - да научат повече, отколкото им се "пада", понеже видите ли са родени в Рибново и Кочан.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.