Актуално! - Актуални публикации

Шведът и българинът, който приветства ритници...

08 June 2017   0

Автор Гост-автор

Автор: Димитър Петров

Шведът и българинът, който приветства ритници...

Шведски турист рита безпричинно в главата българска камериерка в хотел в Слънчев бряг. Шведът е задържан от полицията, впоследствие е освободен, после пак задържан по искане на прокуратурата и ще бъде изправен пред съда. Грозят го 3 години затвор.

Междувременно председателят на Българска хотелиерско-ресторантьорска асоциация Благой Рагин заявява в телевизионен ефир, че не трябвало да се шуми по случая, за да не се разсърдят шведите, които били горди хора и можело заради това да бойкотират нашите курорти. Добавя как “клиентът винаги е прав” и трябвало да приемаме всичко с усмивка.

Моралната страна на това изказване няма какво толкова да се коментира. Просто се пита колко точно трябва да си жалък, нищожен и комплексиран, за да смяташ за нормално да си подадеш главата (или задните части, в някои случаи няма съществена разлика) за ритник срещу заплащане. Достатъчно е и да се напомни на въпросния г-н Рагин, че времената, в които българи бяха насилствено изхвърляни от хотелските си стаи (за които са платили!!!), за да има къде да се настани някой западногерманец или скандинавец (който обаче плаща във валута), отминаха безвъзвратно.

Днес България е член на ЕС, българският паспорт дава безвизов достъп до 141 държави в света, немалко българи имат доходи, съпоставими със средноевропейските и като цяло сме с повишено лично и национално самочувствие. А ако г-н Рагин още не се е отърсил от комплексите си от соца, това си е негов проблем.

Искам обаче да обърна внимание и на икономическата страна на въпроса, за която този мастит туристически бос така се е загрижил. Смятам, че имам основание да изкажа мнението си, тъй като по една случайност съм магистър по туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия.

Консултирал съм сдружението на малките и средни предприятия в туристическия бранш в Бризбън, Австралия, правителството на Република Виетнам и големите туристически фирми на о-в Бали, Индонезия. Имам и основен принос в актуализацията на стратегията за София като туристическа дестинация (от 2011г.). Преди това съм работил в различни курорти у нас и по света. Включително в Слънчев бряг. Включително като екскурзовод на шведски туристи.

Не, г-н Рагин, шведите няма да бойкотират нашите курорти, ако техният гламав сънародник получи заслужено наказание. (Да не би англичаните да спряха да идват, след като българският съд осъди Майкъл Шийлдс?).

Те може да са горди хора (със сигурност са многократно по-горди от Вас), но също така мнозинството от тях имат чувство за справедливост и върховенство на закона.

За сметка на това, Вашето поведение на мишок може да накара други гламави типове (далеч не само шведи) да си въобразят, че тук всичко им е позволено, стига да си плащат. И кой в крайна сметка ще навреди повече на българския туризъм?

Но за да се иключат всякакви рискове за българския туризъм, предлагам следното: до края на този летен сезон и за целия сезон Лято 2018, туроператорските фирми да предложат на шведския пазар следния бонус: при покупка на туристически пакет за българското Черноморие да се добавя безплатен ритник в главата на шефа на БХРА. Плюс опция за втори ритник, срещу доплащане.

 Виж още от Актуално! »

Ние, източноевропейската сволоч

Ние, източноевропейската сволоч

Наистина не знам как никаквиците се самозабравят, но трябва да е от идеологията им, фашистката. Същите фашисти ги има по-наблизо и съвсем наоколо. Нямат същия размах, но със същата арогантност чертаят карти на битовата ксенофобия, когато в някое българско село или градче искат да си продължат живота по български и без мигранти.

22 June 2017

Експлозия в Брюксел: Мъж - „неутрализиран“ от полицията след взрив на Централна гара!

Експлозия в Брюксел: Мъж - „неутрализиран“ от полицията след взрив на Централна гара!

Човек, който носи експлозивен колан, бе "неутрализиран" от белгийската полиция на централната гара на Брюксел, след експлозия. Силите за сигурност са евакуирали хората от "Ла Гранд Плейс" - главният площад в столицата на страната – разказват свидетели и местни медии.

20 June 2017

Коментари


Специален коментар