Горещи въпроси за Сирия

Горещи въпроси за Сирия
13-06-2017г.
151
Борислав Боев

Лятото обещава да бъде горещо в Сирия. Преди месец Русия, Турция, Иран, със съгласието на Дамаск, сключиха примирие, с което ефективно прекратиха боевете между т.нар. „сирийска опозиция“ и правителствените сили.

Това позволи на сирийската армия и нейните съюзници да съсредоточат усилията си върху друга голяма опасност – „Ислямска държава“.

За последните два месеца, в провинция Алепо, сирийската армия почти изгони ИДИЛ. Всички големи бастиони на терористичната групировка бяха освободени – градовете Дейр Хафир и Маскана, стратегическата авиобаза „Джира“, помпената станция в Хафса, която снабдява Алепо с питейна вода.

Някак си обаче тези над 2500 км2 освободена територия не намери място нито в анализите на прехвалените анализатори по сирийския въпрос, нито в мейнстрийм медиите. Причината е ясна – не можем да говорим за успехи срещу ИДИЛ, ако те са постигнати от армията на Асад. Та нали той е диктатор, за Бога!

01. Карта Източно Алепо

На картата, с червен контур виждаме територията, освободена от владението на ИДИЛ от началото на 2017 г. Армията е освободила над 250 населени пункта и нито думичка в масовата медия. Да не вземе да рухне мита за лошия диктатор, който „не се биел срещу ИДИЛ“.

В централна и южна Сирия обаче положението става още по-горещо. И пак мълчание.

02. Карта Южна Сирия

На 9 юни 2017 г. сирийската армия постигна голям напредък, достигайки стратегически важната граница с Ирак. По този начин бяха постигнати две стратегически важни неща:

1.     Блокиран е пътят на изток на „умерените опозиционери“, тренирани от САЩ.

2.     Сирийската армия и нейните съюзници ще могат да атакуват важните градове по поречието на река Ефрат – Дейр Ез-зор и Абу Камал. За офанзива към последния се спомена и в съобщението от руското министерство на отбраната.

През последните две седмици коалицията, начело със САЩ, опита да спре този устрем на сирийската армия и нейните съюзници, извършвайки въздушни удари по правителствените войски с претекст, че те застрашавали сигурността на американските инструктори, базирани край граничния пункт „Танаф“. Тези удари обаче не успяха да спрат амбициите на Сирия да овладее собствената си граница с Ирак. Вместо директен сблъсък обаче, армията реши да настъпи малко по на изток от въпросното ГКПП. Хитър и мъдър ход, който на практика отряза пътя на изток на предвожданите от САЩ бунтовници.

По този начин за САЩ и подкрепяните от тях „бунтовници“ в момента има два варианта – примиряване със ситуацията и постепенно изтегляне на техните сили или опит за ескалация и атакуване в гръб, тогава когато сирийската армия е заета с офанзиви на изток. Бляновете за американски контрол над южна Сирия, особено по границата с Ирак, все повече изсветляват. Въпросът е дали американската администрация ще преглътне този факт. Ако го стори, то това ще означава, че цялата програма за финансиране на т.нар „Нова сирийска армия“, съставена от бунтовници срещу Башар Асад, се е издънила, защото не е постигнала стратегическите си задачи. Миналата година тази тренирана от американски инструктори армия се провали грандиозно в офанзивата си именно към Абу Камал, намиращ се на 200 км от тренировъчната ѝ база.

В момента сирийската армия укрепва позициите си по сирийско-иракската граница. Ако в действителност американските проксита не ударят в гръб, това ще е добра предпоставка за бъдеща атака към сърцето на ИДИЛ в Сирия – градовете и петролните находища по поречието на Ефрат.

Като стана въпрос за иракска граница, трябва да отбележим факта, че най-голямата милиция в състава на Иракската армия – PMU (People Mobilization Units) заяви, че ще работи само и единствено с легитимното сирийско правителство, а не с разни бунтовнически фракции. Освен зад PMU стои Иран, който я обезпечава както материално и логистично, така и с жива сила.

В момента „Ислямска държава“, губейки позиции по всички фронтове на Сирия и Ирак, съсредоточава това, което е останало от нея именно в долната част на Ефрат, около сирийско-иракската граница. Вероятните градове за пребазиране на терористите от ИДИЛ са Дейр Ез-Зор, Маядин и Абу Камал.

03. Карта Централна Сирия

Операциите на сирийската армия са насочени източно от Палмира в две направления – газовите находища около селцето Арак и помпена станция Т3. Ако правителствените сили успеят да овладеят Арак и прилежащите му находища, това ще ги постави в удобна позиция да атакуват следващия голям град – Сукна. Сукна е единственото препятствие преди Дейр Ез-Зор. В този смисъл ако Сукна падне, ще има сериозни предпоставки и за освобождението на Дейр Ез-Зор.

Извън оперативните сводки за моментната военна обстановка обаче, по-странното е мълчанието на много от медиите и „специалистите по Сирия“. Спомняме си как в началото на руската операция през септември 2015 г. те вкупом, гръмогласно се втурнаха да обясняват, че Русия няма намерение да воюва с ИДИЛ. Къде са те сега? Къде са те, когато сирийската армия именно с помощта на руската авиация освободи над 2000 км2 територия тъкмо от ИДИЛ в източно Алепо?

Къде са те и коментарите им, когато сирийската армия освободи над 1500км2 територия в източен Хомс само преди няколко седмици, пак от ИДИЛ?

Защо не задават въпроса как така ИДИЛ губи бързо стратегическа територия около „столицата“ си Ракка в полза на кюрдско-арабския алианс SDF (който се подкрепя от американската коалиция), а същевременно хвърля всички сили и средства да се бие срещу сирийската армия в голата пустиня, защитавайки далеч по-маловажни или пък направо незначителни по важност територии?

Защо ИДИЛ напуска столицата си Ракка, за да се бие пак срещу сирийската армия – я в Палмира, я в обсадения гарнизон в Дейр Еззор? Преди седмица руското военно министерство излезе с информация, че бойните дежурства в централна Сирия са се увеличили, точно заради тази опасност – от прехвърлянето на идилски бойци към правителствени територии. ВМФ дори трябваше да изстрелят няколко крилати ракети „Калибър“ срещу позиции на терористите източно от Палмира, край помпена станция Т3, за да осуетят това тяхно прегрупиране.

Едно е сигурно – очаквайте горещо лято в Сирия. Там има едни момчета, които са твърдо решени да преборят тероризма не с цветя, любов и плюшени мечета.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.