50 места от българската история отвъд България

50 места от българската история отвъд България
14-06-2017г.
51
Лентата

На 19 юни (понеделник) от 19 часа в „Sofia live club“ ще бъде представена книгата „50 места от българската история отвъд България“ – първото по рода си издание на българския пазар, което изпраща читателя на вълнуващо пътешествие из значими за родния летопис обекти, намиращи се извън границите на страната ни.

Знаете ли защо замъкът „Св. Антон“ в Словакия, има важно място в българската история. След абдикацията си цар Фердинанд го използва за своя ловна резиденция, а по време на Втората световна война той е негов постоянен дом. Днес замъкът е превърнат в музей, а една от стаите е наречена „българската“.

Благодарение на книгата ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова - Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков.

Ще стигнете и до далечна Нигерия, на 7 000 километра от родината, където ще откриете точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, проектирано от български архитекти. Междувременно пък може да се отбиете и до „Градината на българския народ“ в Израел, както и до десетки други обекти, част от родното минало…

Книгата, дело на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов, се издава от сдружение „Българска история“ с подкрепата на Фондация Българска Памет. Фондацията финансира издаването на тази книга като част от дългогодишната си дейност свързана със съхранение и разпространение на нашето културно-историческо наследство.

Всички новини около изданието следете на официалната му страница.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.