СМЕСЕН MAGAZINE - Нещата, които искате да знаете.

Петър Курумбашев: България да поиска времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

01 July 2017   0

Автор Лентата

Разширяването на ЕС трябва да бъде поставено отново в европейския дневен ред, смята евродепутатът

Петър Курумбашев: България да поиска времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

30 юни 2017, София – „България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз“. Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ).

„Разбира се, тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение. Но подобна инициатива от страна на България със сигурност ще е добър знак за държавите в региона. Всяка държава членка трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други кандидати.“

Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще стане факт новата рамка за разширяване и би било успех, ако заключенията по нея се приемат именно в този период. 

„Знам, че в момента няма сериозна воля в Съюза за това да се определят срокове за разширяване. Доста спорно е и дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес.“

 

„Конкретно измерение на такова сътрудничество би могло да бъде и поставянето на конкретни проекти в района, тъй като извън процеса на деклариране е изпълнението на конкретни проекти“, каза още Курумбашев.

„Беше изградена магистрала между Дуръс (Албания) и Прищина. Сърбия работи доста усилено и мисля, че ще завърши в рамките на 2017 г. и магистралата си между Ниш и Димитровград. Очертава се възможност, ако се изгради и магистрала между Ниш и Прищина, където разстоянието не е голямо и теренът не е особено тежък, да имаме възможност да свържем Дуръс с Бургас чрез магистрали.

Друга възможност е да се коментира магистрала Сплит – Сараево и през Сърбия отново да се стига до България.

Много говорим за европейски транспортни коридори. Не е ли време ние, когато сме председатели, да поставим въпроса за балкански транспортни коридори? Възможността да бъдат свързани Йонийско, Адриатическо и Черно море с магистрали ще разшири възможностите ни както за търговия, така и за туризъм. Така и просто да се познаваме по-добре.

Можем да поставим и този въпрос, т.е. да уплътним тази наша декларация за държавите от Западните Балкани, така че да не бъде просто декларация, а да бъде обвързана с конкретни проекти.“

 Виж още от СМЕСЕН MAGAZINE »

Циганският проблем: В Люксембург има 300 цигани!

Циганският проблем: В Люксембург има 300 цигани!

Това е статистика, която показва числеността на циганите в отделните държави. Какъв процент от общото население са цигани, какъв брой са и колко е цялото население на съответната държава. В тази класация България е на първо място с над 10 % циганско население, което се равнява на около 750 000 човека.

21 July 2017

Защо не ви питат?

Защо не ви питат?

В Ямбол има едни млади хора, чиято дейност няма да я видите в много национални медии. Изненадващо е с какво са се заели - още миналата година законно са инициирали първия местен референдум против настаняването и разселването на нелегални мигранти в област Ямбол. Събрали са подкрепата на 21 000 граждани от областта, които са се подписали за инициирането на референдум, ямболии ги подкрепят и твърдо стоят зад настояването да има местно допитване.

06 July 2017

Коментари


Специален коментар