Актуално! - Актуални публикации

Децата да избират пола си?

07 July 2017   0

Автор Милена Янинска

Децата да избират пола си?

Когато родителите обмислят възпитанието на децата си, често се впускат в мечти.

Искат наследникът да бъде като тях или пък обратното, искат да бъде определени неща или да чувства други, или да се стреми към трети...

Може би най-мъдрото, което съществува е идеята за личния избор, на който да научим детето си, че има право и трябва да отстоява…

Вярвала съм винаги, че колкото повече свобода и съпричастност има към детето – толкова по-добре...

Но!

Ето ги първите родители, които избраха детето им само да избере пола си.

Това е превъртане на демокрацията. И подменяне на смисъла й.

Какво значи да избереш пол?!

Физически, биологично – това не е ли нещо, с което се раждаш – полови белези и хромозоми, и други такива, са съвпаднали по начин, който те определя като мъж или жена.

Това дали ти се самоопределяш така и дали в бъдеще ще избереш друго – е друга беда.

За медицината, обаче, е полезно да знае какво си.

И за нас е полезно медицината да знае какво сме. Защото, ако тази работа не е ясна – един мъж би могъл да има рак на шийката на матката и лекарите не биха могли да отхвърлят подобна диагноза в случай, че по документи, човекът не е сигурен дали пък не е жена и от там тестове, изследвания, щуротии.

Но как?!

Ако нямаш матка, значи, не можеш да имаш рак на шийката й! И нещо също така важно – ако нямаш матка, няма как да си жена (освен в определени отново медицински състояния).

Та – въпросът с пола някак минава границите на свободомислието и се превръща в територия на „много искаме да сме готини, но не знаем как“ или „много искаме свобода за всички и всичко, но грам не разбираме смисъла“ или – „всичко друго ни е наред и имаме време да измсисляме щуротии“.

Да. Човек избира сексуалната си ориентация.

Но пола?! Би могъл да го смени, но... да го избере?

Природата явно много неразумно е подходила с това да предрешава нещата още от вътреутробното развитие.

Може би трябва половите белези да се оформят според психиката на една по-късна възраст. Може би, еволюцията ще стигне до там.

Каква е следващата стъпка?

Да не записваме кръвната група на децата си, за да я изберат сами като пораснат? Или да ги оставим те да изберат цвета на кожата си? Или на очите?

И се чудя още.

Как тези майка и татко ще обличат детето си? Как ще се представя на приятелите си? Когато в училище кажат – момчетата в мъжката съблекалня, момичетата в женската – това ли ще бъде преломният момент на генералния избор за пол?

Когато стане на 18 ли ще има право да вземе решение веднъж завинаги, за да го запишат в личната му карта?

Аз се обърквам.

Свобода. Докъде можеш да стигнеш?Виж още от Актуално! »

Набийте го на кол, просто е

Набийте го на кол, просто е

Трябва да го знаете това, поне хората в образованието трябва да са наясно. Че когато утре във вашия час циганин ви извади кол, вероятно ще да сте го предизвикали с лошо дискриминационно отношение. Вероятно го мразите само защото е циганин, а той всъщност е възпитано и интелигентно момче. Просто е изключително честолюбиво и лесно пали. Но заради това не трябва да му проваляме живота, нали. Да го оставим да се изучи на спокойствие, като му създадем подкрепяща среда.

21 September 2017

Коментари


Специален коментар