Актуално! - Актуални публикации

Децата да избират пола си?

07 July 2017   0

Автор Милена Янинска

Децата да избират пола си?

Когато родителите обмислят възпитанието на децата си, често се впускат в мечти.

Искат наследникът да бъде като тях или пък обратното, искат да бъде определени неща или да чувства други, или да се стреми към трети...

Може би най-мъдрото, което съществува е идеята за личния избор, на който да научим детето си, че има право и трябва да отстоява…

Вярвала съм винаги, че колкото повече свобода и съпричастност има към детето – толкова по-добре...

Но!

Ето ги първите родители, които избраха детето им само да избере пола си.

Това е превъртане на демокрацията. И подменяне на смисъла й.

Какво значи да избереш пол?!

Физически, биологично – това не е ли нещо, с което се раждаш – полови белези и хромозоми, и други такива, са съвпаднали по начин, който те определя като мъж или жена.

Това дали ти се самоопределяш така и дали в бъдеще ще избереш друго – е друга беда.

За медицината, обаче, е полезно да знае какво си.

И за нас е полезно медицината да знае какво сме. Защото, ако тази работа не е ясна – един мъж би могъл да има рак на шийката на матката и лекарите не биха могли да отхвърлят подобна диагноза в случай, че по документи, човекът не е сигурен дали пък не е жена и от там тестове, изследвания, щуротии.

Но как?!

Ако нямаш матка, значи, не можеш да имаш рак на шийката й! И нещо също така важно – ако нямаш матка, няма как да си жена (освен в определени отново медицински състояния).

Та – въпросът с пола някак минава границите на свободомислието и се превръща в територия на „много искаме да сме готини, но не знаем как“ или „много искаме свобода за всички и всичко, но грам не разбираме смисъла“ или – „всичко друго ни е наред и имаме време да измсисляме щуротии“.

Да. Човек избира сексуалната си ориентация.

Но пола?! Би могъл да го смени, но... да го избере?

Природата явно много неразумно е подходила с това да предрешава нещата още от вътреутробното развитие.

Може би трябва половите белези да се оформят според психиката на една по-късна възраст. Може би, еволюцията ще стигне до там.

Каква е следващата стъпка?

Да не записваме кръвната група на децата си, за да я изберат сами като пораснат? Или да ги оставим те да изберат цвета на кожата си? Или на очите?

И се чудя още.

Как тези майка и татко ще обличат детето си? Как ще се представя на приятелите си? Когато в училище кажат – момчетата в мъжката съблекалня, момичетата в женската – това ли ще бъде преломният момент на генералния избор за пол?

Когато стане на 18 ли ще има право да вземе решение веднъж завинаги, за да го запишат в личната му карта?

Аз се обърквам.

Свобода. Докъде можеш да стигнеш?Виж още от Актуално! »

Фалшивите хора

Фалшивите хора

Всичко ни е фейк. Зеленчуците са фейк, сиренето ни е фалшиво, гърдите са от силикон, устните от хиалурон, зъбите са протези. Тенът е от солариум. Настроението зависи от наркотика. И оплождането е изкуствено! Съзнателно заменяме всяко нещо с негов алтернативен еквивалент.

23 July 2017

Триградска епитафия

Триградска епитафия

На Преображение морето взима жертви. Морето на безразличието изхвърли едно момче, до неумолимата паст на триградското чудовище, което няма отвърстие. Чудовище, точно копие на гълтащото ни безотпадно, всеядно общество. Жертва, бутнала с автомобила на баща си други жертви. И падаме, като плочки в паянтово домино. Кълвем се и се убиваме групово и поединично. Губим децата си доброволно - пращайки ги да "стават хора" в старите демокрации и неосъзнато, като жертви на унеса ни, проспивайки възможността да ги направим човеци чрез примера си.

23 July 2017

Коментари


Специален коментар