Скандал: Германия иска да ни вземе парите за циганите

Скандал: Германия иска да ни вземе парите за циганите
08-08-2017г.
27
Лентата

Германия се опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България – съобщи британският вестник "Дейли експрес".

Още по-скандални са изказванията на министъра на интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп, който заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите и това е основателна причина те да се пренасочат.

Какво излиза? Че една от най-богатите западни държави иска да вземе от парите ни за циганите?

И какво влиза в България по тази линия? Цифрите са следните:

В България живеят 750 000 роми (9,94 процента от населението) и досега са отпуснати 6,5 млрд. лири стерлинги за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ)

На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири стерлинги, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейните роми, което надхвърля 1,1 милиона души или над пет процента от общия брой население.

Според германския министър обаче ромите в България не се приемат изобщо. Щамп заявил – „Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи.".

И макар да е доста нахално и скандално предложението - парите за  ромите у нас да отидат в по-богатата Германия, Щамп е прав.

Или можем да отречем, че така нар. ромско включване в България така и никога не се случи?

Или можем да докажем, че евросредствата за циганите бяха оползотворени за тях? Не, не можем.

Ако множеството НПО-та и „правозащитници“ не смучеха  парите на ромите напразно, може би вече нямаше да съществува проблемът – интеграция на цигани. Но, Щамп е прав и няма как да го крием повече.

Така, както е очевидно, че държавата България не се справи с най-важния въпрос – образованието на ромските деца.

Там положението е бедствено и може да се види с просто око....дори от Германия. Ромчетата са неграмотни, родителите им не ги пускат (в голяма степен) да учат, те не живеят според правата и задълженията, предоставени им в България. И така са обречени на бедност, както и да възспират българската икономика.

Трябва да кажем съвсем ясно – Щамп, не се справихме с ромите, не ги приобщихме и честно казано почти никакви пари от тия, европейските, не отидоха при тях.

Затова може би скандалното предложение бедна България да се лиши от едни пари за  роми в полза на богата Германия не е толкова лошо. Дори е разумно. Така поне  тези пари ще послужат обществено. Докато у нас служат само, за да хрантутят НПО-та и псевдо правозащитници, които после идват и на нас ни казват – как да се отнасяме към собствените си братя-роми, без да са си мръднали пръста за тях. Нахално. И безсмислено.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.