Д-р Милен Врабевски получи престижното звание „Почетен гражданин на Варна“

Д-р Милен Врабевски получи престижното звание „Почетен гражданин на Варна“
17-08-2017г.
63
Лентата

Д-р Милен Врабевски бе удстоен със званието „Почетен гражданин на Варна“ на тържествена церемония по повод празника на града. Кметът на Община Варна г-н Иван Портних връчи почетния знак на д-р Врабевски за изключителните му заслуги в областта на българската култура и образование и неговата активна дейност като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант.

През последните 10 години д-р Милен Врабевски активно работи за утвърждаването на град Варна като център за европейска интеграция на българската диаспора. И тази есен над 200 деца от диаспората ще пристигнат във Варна за есенния семинар, организиран от Фондация „Българска памет“, който ще се проведе под мотото „Поколение Европа – новата вълна млади предприемачи“.

„За мен тази награда е истинска чест, отговорност и поет ангажимент, който през последните 10 години аз и Фондацията сме се стремили да изпълним на максимум. Смятам, че с общи усилия ще успеем да увеличим мащаба и ефекта от нашата мисия -  да изградим икономика на знанието и реализация за младите хора в България, утвърждавайки тяхното национално чувство и европейска принадлежност“, обърна се към всички гости д-р Милен Врабевски.

Своята парична награда от 5000 лв., докторът дари за подръжка на историческите паметници на територията на град Варна, както и за дългосрочното подпомагане на отлични ученици от варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, която той подкрепя редовно наред с още много други талантливи деца от Варна.

Със званието „Почетен гражданин на Варна“ бяха удостоени още Филип Киркоров, Елица Янкова, проф. д. ист.н. Казимир Константинов, проф. д.т.н. инж. Асен Атанасов, проф. д.ик.н. Анна Недялкова и Пламен Градинаров. Всички наградени бяха поздравени от Президента и министър преседателя на Република България, редица министри, народни представители, представители на академичната общност, както и видни общественици.

Видео от церемонията можете да видите тук или на Facebook страницата на Фондация „Българска памет“.

Фондация „Българска памет“

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.