Отвличане - втора употреба

Отвличане - втора употреба
30-08-2017г.
144
Мартин Карбовски

След като Валери Симеонов похвали Борисов за грандиозни успехи във външната политика, вътрешната политика леко се срина.

Ако днешната новина - изчезването на сина на собственик на автокъща е отвличане, трябва да си помислим какво точно се случва в тази страна.

„Наглите“ са в затвора – но явно след тях расте достойна смяна млади гладни дихатели, които просто изваждат човек от колата му и го закарват някъде около София – точно, както ставаха нещата преди.

Дано да не са от добрите имитатори на своите старши учители -  защото техният артистичен подпис, надявам се помните, бяха едни отрязани пръсти.

Отвличането е симптоматика на замутрялата държава на Борисов – след ланците се връща модата на отрязаните пръсти. Нещо като модна колекция „есен-зима“. За да извършиш отвличане трябва или да си много отчаян, или да си много подплатен (с полицейска гаранция), че няма да те хванат.

Във всеки случай събитията показват, че времената на Румяна Бъчварова като вътрешен министър вече дават резултат. И че някой утре ще плаче за лошия Цветанов – който наистина разби „Наглите“.

Ужасяваща е реакцията и на държавата, и на обществото.

Държавата е леко объркана кой може да се закача с нея по този познат начин. МВР дава силно неясни и неуверени сигнали и утре ще се скрие зад някакви тайни на следствените действия.

Вътрешното министерство крие информация днес през целия ден. Дано това да помогне на изчезналото момче. Думата „отвлечен“ е политически некоректна – дайте да кажем, че просто момчето е изчезнало.

Тревожното обаче е друго - че обществото въобще не е разтревожено. Народът се връща от море и не му дреме за някакво отвличане. Отвличането за него е втора употреба новина. Форумите са пълни с ругатни за богатите хора и че на никой не му пука за отвлечен син на богаташ.

Наистина чувствително обществено съзнание – то е същото, което превърна исканията си от това лято - пиянският шум от кръчмите - да е ново гражданско право. Но отвлечен младеж, работещ в автокъща, кара социалните мрежи да се почесват и да псуват. Няма логика, но така стоят нещата.

Няма нищо по-лошо от това днешното изчезване да е отвличане - и то успешно и то неразкрито отвличане. Част от нова серия отвличания. Отвличане, при което бащата плаща и всички се прибират вкъщи. 

Държавата ще навлезе в зона на нестабилност, нов сезон-сериал на „Наглите“, от което някой трябва да ни спасява.

Но, както ще се убедим утре от медиите – има достатъчно политици у нас, които разбират от стабилност. Стабилността е най-вече във външната политика на целувки и прегръдки. Но ще я усетим и на улицата. Там, където те вадят от колата и те прибират в шумоизолирана клетка.

Лятото свърши. Всички е както си беше – до болка познато.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.