Да емигрирам ли?

Да емигрирам ли?
12-09-2017г.
63
Гост-автор

Да емигрирам ли?

Въпрос, който всеки от нас си задава или си е задавал.

Не е като да няма причини човек да си тръгне от България – ниски заплати, ограничени възможности за развитие, корупция, „крадливи" политици, беззаконие. И в същия момент - подреденият Запад, който предлага сякаш неограничени възможности.

Така погледнато трябва да си луд, че да не искаш да емигрираш. Че кой не иска по-добър живот за себе си и семейството си.

Да, но има един проблем. Нека се замислим сериозно.

Каква е причината човек да иска да емигрира?

Това е стремежът към по-добър живот, по-добра реализация в кариерата.

Защо това да е невъзможно в България?

Ами защото заплатите са ниски. Защото за много места трябва да имаш „връзки".

Много хора нямат висше образование, а дори и тези, които учат с години, накрая взимат заплати, които не могат да им осигурят нормален и спокоен живот. Хората живеят месец за месец, постоянно мислейки за вноската по кредита. В такова положение е нормално да искаш да емигрираш. Или поне да успееш да пратиш децата ти да учат и живеят в чужбина.

Добре! Но каква е причината за ниските заплати?

Основната е, че няма достатъчно работодатели. Когато има малко работодатели, повече хора се конкурират за едно работно място и това сваля стойността на заплатата. Заплатите ще се вдигнат, когато започне да се произвежда повече, тоест когато повече хора инвестират в бизнеси в България.

Но защо няма инвеститори?

За да започне човек бизнес, трябва да има сигурна бизнес среда.

Ще дам себе си за пример. Имах чудесна бизнес идея за морето това лято. Щях да изкарам пари, които след това да инвестирам в нещо друго. Но се отказах. Защо? Защото, всеки на когото споделих идеята ми, каза, че ако нямам връзки ще трябва да се „отчитам" на едни хора. Това създава несигурност у мен. И аз се отказвам. Отказват се и чуждестранни инвеститори. Докато има ТИМ и подобните им, Митьо Очите и подобните му, бизнес средата няма да е благоприятна.

Но кой позволява тези организации и хора да остават безнаказани?

И искаме или не, стигаме до любимите ни политици. Един мъдър човек е казал:

"Всеки път, когато проследиш нишката на някое безобразие, винаги стигаш до върха"

Те са причината. Те са тези, които използват властта за лични интереси, изворът на корупцията.

Това спраделиво ли е? Справедливо ли е баба ти да взима пенсия 200 лева, а Митьо Очите да е милионер? Политици да крадат и да остават безнаказани?

Не е! Тоест истинската причината за проблемите ни е несправедливостта!

Какво се получи? Тръгнахме от там каква е причината човек да емигрира и стигнахме до заключението, че това е липсата на справедливост в България.

Тази липса е причината ти да не можеш да живееш добър живот тук и да трябва да напуснеш страната си.

И в този момент, ако ти решиш да емигрираш какво се случва?

Виждаш несправедливост и вместо да се бориш с нея, бягаш от нея. Защо това е лошо? Защото по този начин несправедливостта остава безнаказана. Оставаш държавата на всички тези хора – на ТИМ, на тарикатите, на безпринципните хора.

Да, приятелю. Това е морален избор.

Избор между справедливостта и твоето лично благо! Емигрирайки ти поставяш личното  си благо над справедливостта. Това е нещо, което трябва да си признаеш.

Човек, който смята справедливостта като свой принцип не трябва да емигрира! Той трябва да се бори срещу несправедливостта. Да отстоява принципите си! Тук или от чужбина.

Този, който емигрира от България само защото тук е много „зле" и отказва да се бори срещу несправедливостта няма право да говори, че справедливостта за него е ценност.

Защото ценност е нещо, което смяташ за важно и за което се бориш.

Този човек няма право да обвинява циганина, решил да открадне, за да изкара пари. Защото и циганинът като него е поставил личното си благо над справедливостта. Вие следвате един и същ принцип! Ти дори нямаш право да обвиняваш политиците, защото те правят абсолютно същото! Поставят личното си благо над справедливостта!

Не ме разбирайте погрешно! Това не означава да стоиш в България на 500 лева заплата и да си съсипваш живота. Емигрирай, осигури си живота, но след това се бори срещу несправедливостта в България.

Не си мислете, че ви уча на морал в момента. Искам да покажа, че това което смятаме за личен избор, всъщност е морален избор, който всеки от нас съзнателно или несъзнателно взима.

Така че, всеки, който реши да емигрира, защото тук е "зле", трябва да осъзнава и приеме какъв избор прави и да не се самозалъгва.

Несправедливостта в България, а и по света ще изчезне тогава, когато хората започнат да отстояват и да се борят за ценности като справедливост!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.