Бременността на брат ми

Бременността на брат ми
14-09-2017г.
131
Лентата

Това е текст, публикуван в time.com, който разказва историята на една бременност. Не каква да е обаче. А на транссексуален. Евън, главният герой, е роден като момиче, но живее като момче. Иска да има дете и временно спира тестостерона, за да роди...

И после продължава с бебе на ръце да живее като мъж. И всички приемат тази „чудатост“.

А ние само ви показваме един пример от прекрасния нов свят. Или само нов. При всички случаи, този разказ е предупреждение – че нещо се променя и явно... ще ни се налага да свикваме с това.

Забравете консерватизма си и прочетете – къде живеем. Ще ви е полезно.

***

Това е историята на брат ми – Евън. Той е на 35 години, доста срамежлив, средно висок, има руса брада и обикновено носи шапка на “Red Sox”. В онзи септевмрийски следобед телефонът му звънна, а той беше ужасно неспокоен.

Беше доктор Аня Ковалик - репродуктивен ендокринолог. Разговаряха редовно в продължение на 6 месеца. Но тогава, брат ми получи най-хубавата новина. Евън, родена момиче и горещо желаеща да има дете, беше бременна.

Д-р Ковалик сподели още, че има ниски нива на прогестерон – хормон, който поддържа здравословната бременност – веднага му предписа таблетки, които да започне да приема незабавно. И все пак, това беше добър старт!

Всъщност, нямаше да разказвам историята на брат си, ако не беше спецификата на неговия пол. Вече гей браковете са разрешени, а транссексуалните американци се приемат без проблем от всяко общество. Достигнахме до там, че администрацията на Обама заяви, че в държавните училища отношението към всички ученици трябва да бъде еднакво, независимо от половата идентичност. В допълнение квалифицира себеусещането за мъжественост/женственост за защитени от правителството.

Бременността, като тази на Евън и многото такива, които ще последват, ще разширят още повече възприятията ни за половите норми. Разбира се – странно е. Раждаш се жена, живееш като мъж, но въпреки това искаш да спазиш мисията на женствеността – да родиш.

Аз съм 6 години по-голяма от Евън. Имаме и средна сестра, но двамата с него бяхме по-близки. Знаех, че е транс, когато през 2003 г започна да приема мъжки хормони. Тялото му се променяше – гърдите му се свиваха, появиха се мускули, косата му стана по-рядка, дори мина през нещо като пубертет, което направи гласа му мъжки.

Преходът беше объркващ. Родителите ни го подкрепяха, но бяха разсеяни, защото се развеждаха. Баща ми, осъзнат 50 годишен мъж, се оказа гей.

Честно казано, моето отношение към Евън през годините беше крайно неприемливо. Разпитвах го за генеталиите му на семейни вечери, разказвах вицове за транссексуални и го наричах с различни  женски имена.

Евън не искаше да минава през интервенция за промяна на половите органи. Първо, защото беше алергичен към много антибиотици и второ, заради желанието му все някога да кърми бебе.

Промяната на Евън, беше колкото физическа, толкова и социална. Да, той изглеждаше като мъж. Светът го възприемаше като мъж. Но в дадени ситуации се чувстваше неудобно и сякаш не на мястото си, страхувайки се от това, да разкрие себе си. За медицинските лица Евън беше транс, но за всички останали – нормален мъж.

Когато Евън реши да забременее, той избягваше лекарите. Имаше вече няколко известни случая за лекари, отказали да съдействат на транссексуални да родят.

Има твърде малко изследвания за износването на деца от транссексуални, но едно от тях сочи, че забременяването на транс, не е толкова различно от това при обикновена жена. Просто трябва да престанат да приемат тестостерон, за да започне овулацията отново. В случай, че партньорът му е мъжки, забременяването може да се случи без никаква медицинска намеса.

Да, обаче партньорът на брат ми е жена. Отне известно време, дори имаше един неуспешен опит, но след 2 години почивка Евън отново се реши и този път успя!

Евън пресметна, че целия процес около забременяването му е струвал над 12 000 $. Това е скъпо, но може да бъде много по-скъпо. В случай, че домашното осеменяване не работи, транссексуалните могат да се обърнат към други методи – като ин витро. Всеки кръг ин витро струва 12 400 $. За съжаление, когато амбициозните родители опрат до него, вече са вложили значителна сума в други алтернативни, но неуспешни методи.

Брат ми има добър приятел, също транс, който забременя година по-рано. Имал тежка бременност, защото чувствал травмиращо разминаване между мъжествеността си и женските атрибути на тялото му. Веднага след раждането започнал тестостеронът отново. Говорих с друг транс-татко, който родил сина си на 20-годишна възраст. Той каза, че бременността го накарала да изпадне в депресия.

 "Сякаш всички неща, които мразех в тялото си, отново се появяваха и се чувствах ужасно."

"Това беше хазарт." – каза ми той.

В интернет пространството, трансовете търсят съвети от други като тях. Брат ми членува в група във Facebook, която има около 1800 члена. Там те обменят опит, говорят за гърди и за това как се понася бременността от транссексуалните. За много от членовете, това е място за кураж и приятелски насоки. Един транс-татко сподели, че без подкрепата от тази група е щял да се самоубие през първите месеци от бременността.

Първото тримесечие от бременността на Евън беше ужасно. Обикновено работеше 7 часа дневно, а щом се прибере вечер допълнително свършваше по още нещо. Когато обаче симптомите на бременността започнаха да се обаждат, повръщаше постоянно и в 20:30ч организмът му молеше за сън. Беше време да съобщи на работното място. Това беше свързано с доста пречки, тъй като документацията беше сложна. Объркване на половете, шок от страна на работодателя, а и той беше започнал тази работа едва 6 месеца по-рано.

Отивайки в кабинета на своята шефка – ниска жена, с висок глас и топло отношение – той бе леко притеснен, но и готов да се разкрие. Щом сподели, последва миг на мълчание. Шефката му се усмихна и каза: “Добре... това е малко очудващо, но и страхотно!”. След това започна да разказва за нейните две деца и за това колко невероятно е да бъдеш родител. Всичко мина повече от добре!

Беше странно, защото се прие добре от всички. Майка ни започна да плете пуловер на бебето, дерматологът му каза, че това придава смисъл в живота. Дори приятелите, учудени, че Едън износва бебе, а не жена му, поднасяха своите красиви пожелания.

Брат ми беше щастлив, защото хората по улицата не подозираха, че е бременен. Той приличаше по-скоро на човек с бирено коремче. Нямаше баби, които да го спират по улицата и да съдят по разположението на бебето в корема какво ще се роди.

Процедурата беше тромава в болниците и частните клиники. Отново ставаше объркване около пола му. Не му се полагаха куп неща покрай бременността, защото е мъж. В продължение на месеци се налагаше Евън да обяснява навсякъде за своята транссексуалност, докато накрая се предаде и промени пола си на “жена”.

Настъпи моментът на раждането. Малко след полунощ Евън и жена му препускаха из клиниката, а в главата му беше само - какво ли си мислят останалите? Жената носи папките и куфарите, докато мъжът с напомпан корем получава контракции...

Роди се едно здраво и красиво дете – бебе чудо.

В края на тази история, Евън отново започна да приема тестостерон. Той се чувства отново като мъж и иска да продължи да живее като такъв. С жена му отглеждат едно прекрасно създание, а на пръв поглед са като всяко едно обичайно семейство!

***

Превод: Диана Драгиева

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.