Вдигнете си главата. (Преклонена)

Вдигнете си главата. (Преклонена)
20-09-2017г.
62
Милена Янинска

Банда роми от село Мъглен нападнаха жестоко 25-годишния Илиян Мавров – посетил свой колега в селото. Според ромите пък Илиян е бил работодател на техен приятел, който му дължал пари. И те просто защитили авера си. Вследствие, на което Илиян просто влиза в болница и не може да стане от леглото. 

А това са раните по главата на Илиян. Това са рани по главата на едно общество, което така я е преклонило, че всеки момент ще му падне. Главата.

Защото всяка нормална глава – ако стане обект на ритници, удари, рани – ще поиска справедливост, даже ще пожелае отмъщение.

Но нашата е тиха и кротка, нашата си внушава, че е нечия чужда и не я боли. А ако се наведе още малко, може и никога да не я заболи. Със сигурност, ако падне, проблеми вече няма да има.

Философията на един народ. Народопсихология. Диагноза.

Онова, което виждате на снимката, е определено като лека телесна повреда.

И нападателите на Илиян са на свобода.

Нападателите на Илиян са имали брадва и още две оръжия.

Добра новина е, че той е ранен. Трябва да сме благодарни, че е жив.

Какво прави БХК? Защото ако група българи бяха наранили ром, това щеше да се превърне в Европейски казус. Но когато роми пребият наше момче – това е (може би) вина в дискраминацията, на която ние като общество ги подлагаме? Интеграцията, за която сме отговорни, че не се случва?

Бургаски патриоти организират протест пред прокуратурата! Защо „патриоти“? Трябва да си един от малкото, които обичат държавата си, за да поискаш справедливост от закона ли? Кой щеше да се вдигне в подкрепа на ранения, ако българи го бяха пребили?

Наистина ли гневът към малцинството е по-голям стимул от чувството за справедливост и съпричасност към пострадалите?

Тук няма място за расизъм и толерантност. Не става дума за цигани и българи. Въпреки че естественият гняв, който липсва, би бил обясним.

Тук говорим за справедливост, която на първо място не се случва и на второ – ние не изискваме!

Раните по главата на Илиян трябва да ни болят. Вдигнете си главата

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.